Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkissa presidentti Erdoğanin valtapuolueelle ensimmäinen vaalitappio vuosiin – maan suurimmassa kaupungissa Istanbulissa kaksi tahoa on julistautunut voittajaksi

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin valtapuolue AKP näyttää hävinneen paikallisvaalit maan pääkaupungissa Ankarassa.

Turkissa maata johtavan presidentti Recep Tayyip Erdoğanin valtapuolue AKP on kärsinyt tappion paikallisvaaleissa pääkaupunki Ankarassa. Kyseessä on ankara vaalitappio Erdoğanin puolueelle.

Erdoğanin AKP on käytännössä voittanut kaikki vaalit sen jälkeen kun Erdoğan nousi valtaan 16 vuotta sitten. Viime vuonna presidentti Erdoğan valittiin viisivuotiselle jatkokaudelle. Hän on myös laajentanut presidentin valtaoikeuksia.

Turkkilaismedian mukaan maan suurimmassa kaupungissa Istanbulissa oppositiopuolue CHP:n ehdokas vei pelin selvästi Ankarassa, mutta maan suurimmassa kaupungissa Istanbulissa molemmat puolueet ovat julistautuneet voittajiksi. Istanbulissa AKP:n mukaan entinen pääministeri Binali Yildirim voitti CHP-vastustaja Ekrem Imamoglun vain 4 000 äänellä. Molemmat saivat yli 4 miljoonaa ääntä, ja Imamgolu on sanonut, että hän johti 28 000 äänellä kun 2 000 ääntä oli laskematta.

Erdoğan myönsi kannattajilleen Ankarassa pitämässään puheessa, että puolue hävisi Istanbulin pormestarinvaalit, mutta presidentin mukaan kaupungin eri alueet pysyvät edelleen AKP:n hallussa.

Istanbulin menetys iskee Erdoğaniin

Erdoğan itse on kampanjoinut aktiivisesti vaaleissa usean kuukauden ajan. Hän on kutsunut sunnuntain äänestystä oleelliseksi Turkin selviytymiselle.

Erdoğan aloitti poliittisen uransa Istanbulissa. Hän toimi kaupungin pormestarina 1990-luvulla. Vaalihäviö kaupungissa voisi merkitä laajempaa merkkiä kannatuksen hupenemisesta.

Valtiollinen Anadolu-uutistoimisto on kertonut, että AKP tulee valittamaan äänestystuloksesta joillain pääkaupungin alueilla.

Presidenttiä laajalti tukeva media ja päivittäiset kampanjatapahtumat eivät nähtävästi riittäneet pyyhkimään äänestäjien mielestä Turkin talouskasvun heikkenemistä, ainakaan maan pääkaupungissa Ankarassa tai Istanbulissa. – Kansa on äänestänyt demokratian puolesta, he ovat valinneet demokratian, sanoi oppositiojohtaja Kemal Kilicdaroglu CHP:stä.

Kilicdaroglun mukaan CHP vei voiton Ankarassa ja Istanbulissa sekä piti vahvan jalansijansa Egeanmeren rannikolla sijaitsevassa Izmirissä, Turkin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa.

Talouskasvu kuriin

Presidentti on jo ehtinyt luvata, että Turkki keskittyy nyt pahoissa vaikeuksissa olevan taloutensa korjaamiseen. Maassa järjestetään yleisvaalit vuonna 2023.

– Miellä on pitkä ajanjakso edessämme, jonka aikana toteutamme talousreformeja ilman, että vaarannamme vapaan markkinatalouden sääntöjä, presidentti sanoi toimittajille uutistoimisto Reutersin mukaan.

Erdoğanin suosio on nojautunut vahvaan talouskasvuun. Häntä ovat tukeneet myös maan konservatiiviset muslimit.

Nyt näyttää siltä, että äänestäjät ovat osin kääntyneet presidenttiä vastaan. Syynä voi olla esimerkiksi maassa kasvava työttömyys, huono taloustilanne sekä valuuttakriisi.

Erdoğan syyttää länttä maan talousvaikeuksista.

Kurdimielinen puolue voitokkaana

AKP näyttää hävinneen seitsemän maan 12 suuresta kaupungista.

Maan kaakkoisosassa kurdimielinen oppositiopuolue HDP voitti kunnissa, jota viranomaiset ottivat haltuunsa kaksi vuotta sitten sen jälkeen, kun ne olivat syyttäneet HDP.tä kytköksistä terrorismiin.

HDP on kiistänyt yhteydet Turkissa kielletyn Kurdistanin työväenpuolueen PKK:hon. – He ryöstivät meiltä tahtomme ja me kumosimme sen, sanoi Diyarbakirin kaupungin asukas Abdullah Elmas uutistoimisto Reutersille.