Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verkatehtaan vaalipaneeli: Kukaan ehdokkaista ei kannata kuntien pakkoliitoksia

Verkatehtaalla järjestettiin tiistaina Hämeen Sanomien ja Yle Hämeenlinnan vaalipaneeli, jossa keskusteluun osallistuivat vaalipiirissä kansanedustajaehdokkaina olevat Lulu Ranne (ps.), Johannes Koskinen (sd.), Hanna Rokkanen (vas.), Päivi Räsänen (kd.), Sari Jokinen (vihr.), Sanni Grahn-Laasonen (kok.), Johanna Häggman (kesk.), Olli Herranen (ln.), Kari Aaltonen (sin.) ja Kimmo Kautio (tl.).

Sote oli odotetusti keskeinen puheenaihe paneelin ensimmäisen tunnin aikana.

Ehdokkailta kysyttiin, näkevätkö he, että sote-palveluiden järjestämiseksi ja kuntien taloustilanteen parantamiseksi pitäisi turvautua pakkoliitoksiin.

Kukaan ehdokkaista ei kannata pakkoliitoksia.

Päivi Räsäsen mukaan pakkoliitoskeskustelu on jo käyty, eikä sitä ole syytä jatkaa tai aloittaa uudelleen. Riihimäkeläinen Räsänen kuitenkin huomautti, että vapaaehtoiset liitokset voisivat olla kuntien oma etu.

– Esimerkiksi Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi muodostavat jo nyt luonnollisen talousalueen.

Johannes Koskisen mukaan vapaaehtoisuus on hyvä pohja kuntaliitoksille. Koskinen totesi, että sote-palveluihin käytettävien varojen eriyttäminen muusta verotuksesta selkiyttäisi kuntaliitosten tarvetta.

– Tämä ei nostaisi verotusta, vaan sote-rahoituksen osuus kuntien budjetista vain nousisi selvemmin esiin. Nähtäisiin, että on olemassa liian pieniä kuntia huolehtimaan asukkaidensa sote-palveluista.

Johanna Häggman huomautti, että siellä missä kuntaliitoksia on tehty, ei ole saavutettu tavoiteltuja hyötyjä.

Voit tutustua vaalipiirin ehdokkaisiin myös Hämeen Sanomien vaalikoneessa. Pääset vaalikoneeseen tästä linkistä.

Artikkeli vaanipaneelin keskusteluista ja erillinen analyysi julkaistaan myöhemmin Hämeen Sanomien verkkosivuilla ja sovelluksessa, sekä keskiviikon printtilehdessä.