Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rinne rynni kakkoseksi – ohitti pääministerisuosikkina Orpon ja Sipilän

Jos kansa saisi valita, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne olisi toiseksi suosituin henkilö Suomen seuraavan hallituksen johtoon. Suosituin on yhä vihreiden Pekka Haavisto. Kansalaismielipide käy ilmi Lännen Median tänään julkaisemasta pääministerikyselystä. Viime joulukuussa tehdyssä vastaavassa kyselyssä Rinne oli vasta neljännellä sijalla.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on noussut kansalaisten mielipiteissä toiseksi parhaaksi henkilöksi Suomen seuraavaksi pääministeriksi. Lännen Median uunituoreen kyselyn mukaan 14 prosenttia täysi-ikäisistä suomalaisista pitää Rinnettä ykkösvaihtoehtona. Muutos on merkittävä. Joulukuussa tehdyssä kyselyssä Rinteen suosio roikkui 12 prosentissa. Hän oli neljännellä sijalla vihreiden Pekka Haaviston , kokoomuksen Petteri Orpon ja keskustan Juha Sipilän takana.

Haavisto on henkilökohtaisella karismallaan ja 21 prosentin suosiollaan yhä kyselyn selvä ykkönen. Kolmanneksi on pudonnut Orpo 12 prosentin kannatuksella ja neljänneksi Sipilä 10 prosentin lukemalla. Alle kymmeneen prosenttiin jäävät perussuomalaisten Jussi Halla-aho (8%), vasemmistoliiton Li Andersson (7%), kristillisdemokraattien Sari Essayah (3%), rkp:n Anna-Maja Henriksson (2%) ja sinisten Sampo Terho (1%). Halla-aho ja Andersson ovat lisänneet suosiotaan jonkin verran joulukuun jälkeen.

Suomessa vaalien suurimman puolueen puheenjohtajasta tulee lähes varmuudella pääministeri.

“Tavallinen Rinne etenee kuin dieselveturi”

Kyselyn toteuttaneen Taloustutkimus Oy:n tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen vertaa Rinteen vauhtiin pääsyä punakoneeseen ja dieselveturiin. Sellainen lähtee liikkeelle hitaasti, mutta etenee sitten tasaisen varmasti.

– Hän ei ole mikään politiikan rokkistara, eivätkä suomalaiset sellaisia haluakaan lavoille heilumaan, Rahkonen arvelee.

Rahkosen mielestä Rinteessä on tavanomaisuutta ja aitoutta kuin “kenessä tahansa äijässä”.

– Lisäksi kansalaiset ovat tottuneet sekä hänen persoonaansa että ajatukseen hänestä mahdollisena pääministerinä. “Ei hän ehkä hullumpi olekaan”, moni kenties miettii. – Toisinpäin ajateltuna Jutta Urpilainen kompastui sdp:n puheenjohtajana siihen, mitä Rinteen olemuksessa ei ole: tuntumaa liian päälle liimatusta imagosta ja liiasta esiintymiskoulutuksesta. Moni jäi kysymään, missä on itse Jutta?

“Rinnettä on aliarvioitu julkisuudessa”

Pitkän sairauslomansakin Antti Rinne kykeni Rahkosen mielestä kääntämään edukseen.

Tutkimuspäällikkö arvelee hoidettavana ja avuttomana olemiseen liittyvän arkikokemuksen herättäneen äänestäjissä empatiaa ja toipumisen sympatiaa.

– Ammattimaisten politiikan seuraajien mielestä Rinne ei ehkä ole onnistunut kovin hyvin, mutta tavalliset ihmiset ovat eri mieltä.

– Häntä on aliarvioitu julkisuudessa.

“Pohjoisessa näkyy luovuttamisen meininkiä”

Pekka Haaviston kestosuosiota selittävät Juho Rahkosen mielestä hänen diplomaattinen ja sovitteleva tyylinsä.

Petteri Orpon neljän ja Juha Sipilän kolmen prosenttiyksikön pudotusta tutkimuspäällikkö ei pidä yllättävänä. Sipilän ja keskustan suosion laskusta kertoivat myös Taloustutkimuksen keskiviikkoiset tutkimustulokset puolueen ydinalueilta Oulun ja Lapin vaalipiireistä. Jopa neljännes keskustaäänistä on vaarassa lähteä.

– Pohjoisessa näkyy nyt alavirettä ja luovuttamisen meininkiä, Rahkonen toteaa.

– Keskustan politiikkaa ei ehkä ole pidetty tarpeeksi keskustalaisena.

Tutkimuspäällikkö kuitenkin korostaa, että kun kansalaisilta kysytään parasta pääministeriehdokasta, kyse on mitä suurimmassa määrin henkilökysymyksestä. Se heijastuu jonkin verran puoluekannatukseen, mutta ei korreloi sen kanssa.

– Haaviston suuri suosio kertoo juuri tästä ja kenties myös Halla-ahon jääminen kahdeksaan prosenttiin.

“Osa ei pysty valitsemaan vähiten huonoa”

Kyselytutkimuksen mukaan Antti Rinne on suositumpi pääministeriehdokas miesten (18%) kuin naisten (10%) keskuudessa. Pekka Haaviston kannalla on puolestaan selvästi enemmän naisia (29%) kuin miehiä (13%).

Selvä ero on myös iän, asuinpaikan ja koulutuksen mukaan tehdyssä jakaumassa. Haavisto on nuorten ja koulutettujen kaupunkilaisten suosikki. Rinnettä kannattavat ikääntyneemmät äänestäjät melko tasaisesti ympäri maata.

Kiinnostavaa tuloksissa on niiden vastaajien määrä, jotka eivät osaa vastata. Tähän sarakkeeseen kuului sekä joulukuussa että nyt 19 prosenttia otannasta.

– Ainakin osa noista vastaajista kuuluu todennäköisesti väestöön, joka ei pysty valitsemaan mielestään huonoista vaihtoehdoista vähiten huonoa, Juho Rahkonen pohtii ja naurahtaa päälle. – Siinä mielessä Antti Rinne olisi voinut ottaa saman vaalilauseen kuin keskustakaimansa Antti Kaikkonen . Sehän kuuluu “Ei huono”.