Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii kapinallisjoukkoja pysäyttämään hyökkäyksen Libyan pääkaupunkiin Tripoliin

Myös G7-maiden ministerit vetosivat sotilastoimien lopettamiseen ja varoittivat siviilien olevan vaarassa. Taisteluiden jatkuminen vaarantaisi YK:n rauhanneuvottelut Libyassa.

YK:n turvallisuusneuvosto kehotti Libyassa kansalliseksi armeijaksi julistautuneiden joukkojen pysäyttää hyökkäyksensä kohti pääkaupunkia Tripolia.

Turvallisuusneuvoston vetoomus oli yksimielinen. Vetoomukseen yhtyi myös Venäjä, jonka on aiemmin arvioitu tukevan Haftarin joukkoja sijoittamalla omia erikoisjoukkojaan Egyptiin Libyan rajan lähelle. Hyökkäyksen jatkuminen voisi johtaa Libyassa pahimpiin väkivaltaisuuksiin sitten vuoden 2011 sisällissodan. Sisällissota kaatoi pitkäaikaisen diktaattorin Muammar Gaddafin hallinnon, ja johti myöhemmin myös tämän tappamiseen.

Taisteluiden jatkuminen vaarantaisi tulevat YK:n rauhanneuvottelut valtaryhmien välillä hallinnon ja uusien vaalien järjestämiseksi. Neuvottelut on tarkoitus aloittaa ensi viikolla. YK on tunnustanut Tripolissa toimivan hallinnon, jossa valtaa pitää pääministeri Fayez al-Sarraj . Muammar Gaddafin hallinnon kaatumisen jälkeen entisen kenraalin Khalifa Haftarin johtamat puolisotilaalliset kapinallisjoukot ovat hallinneet Libyan itäosaa. Joukot yrittävät vallata nyt Tripolia ja etenivät Tripolin eteläpuolelle perjantaina.

Tämä sai YK:n turvallisuusneuvoston kokoontumaan suljetuin ovin järjestettyyn hätäkokoukseen New Yorkissa.

Myös Ranskassa kokoontuneet G7-maiden ulkoministerit vaativat Haftarin joukkoja lopettamaan kaiken sotilaallisen toiminnan ja etenemisen Tripoliin. G7-maat varoittivat taisteluiden jatkumisen vaarantavan siviilejä.

YK:n turvallisuusneuvoston mukaan kansallinen armeija on tehnyt selväksi, ettei se aio perääntyä. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vieraili perjantaina Libyassa. Hänen on tarkoitus johtaa Libyan valtaryhmien välisiä neuvotteluja.

– Lähden Libyasta raskain sydämin ja syvää huolta tuntien. Toivon yhä, että aseellinen selkkaus voidaan välttää Tripolin ympäristössä, Guterres totesi lähtiessään.

Lähteet: AFP, REUTERS