Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka toinen äänesti ennakkoon - 160 ääntenlaskijaa ahertaa ennakkoäänten parissa Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan oikeustalossa lasketaan vaalipäivänä etukäteen noin 100 000 ennakkoääntä.

Jo joka toinen vaaliäänistä annetaan ennakkoon. Hämeen vaalipiirilautakunta on valmistautunut siihen, että ennakkoäänten osuus kaikista äänistä saattaa kasvaa jälleen näissä eduskuntavaaleissa. Jotta ennakkoäänet saataisiin varmasti laskettua vaalipäivänä kello 20 mennessä, Hämeenlinnan oikeustaloon on palkattu kymmenkunta ääntenlaskijaa enemmän kuin vaaleissa neljä vuotta sitten, yhteensä 160, Hämeen vaalipiirilautakunnan sihteeri Tuomas Salo kertoo.

Laskijoiksi tulee sekä nuoria opiskelijoita että valtion virastojen henkilökuntaa, joista osalla on kokemusta ääntenlaskusta 80-luvulta saakka.

– Ääntenlaskijat saavat työstä korvauksen.

Äänestysalueittain pakatut ennakkoäänten kuoret avataan laskentapaikalla koneellisesti. Leimat tarkistetaan ja äänet lajitellaan laskentapöydissä ehdokasnumeron mukaan. – Ei siinä ajatella, kuka saa ääniä. Äänestysliput ovat vain numeropinoja, Hämeen vaalipiirilautakunnan forssalainen varajäsen Eeva Suojanen sanoo.

Hämeen vaalipiirilautakunnassa on yhdeksän jäsentä: puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, kolme varsinaista jäsentä ja neljä varajäsentä.

Vaalipiirilautakunta muodostuu puolueiden esittämistä ja aluehallintoviraston nimittämistä, eri puolueita edustavista henkilöistä, joiden ei kuitenkaan tarvitse olla edustamansa puolueen jäseniä.

Vaalipiirilautakunnan tehtävä on valvoa ääntenlaskentaa ja ratkaista epäselvissä tapauksissa, hyväksytäänkö vai hylätäänkö ääni.

Suojanen uskoo, että näissäkin eduskuntavaaleissa protestiääniä saavat Aku Ankka ja Donald Trump.

– Haluan sanoa ihmisille, että vaikka kuinka kauheasti tykkäisitte jostakin, äänestyslippuun ei saa piirtää numeron lisäksi sydäntä tai kukkasta. Ne äänet hylätään.

Ääntenlaskijat eivät saa poistua ääntenlaskupaikalta päivän aikana eivätkä käyttää puhelinta, jottei äänestystietoja vuoda ennen aikojaan.

Suojanen kuvailee käsin tehtävää lähes 100 000 ennakkoäänen lasku-urakkaa kiireiseksi, muttei hätäiseksi.

– Laskentapaikalla on työn tunnelma.

Kun äänet on saatu laskettua, kunkin ehdokkaan äänimäärä kirjataan lomakkeelle. Atk-ryhmä tallentaa äänet vaalien tulospalveluun.

Varsinaisen vaalipäivän äänet lasketaan äänestyksen päätyttyä äänestyspaikoilla. Maanantaina vaalipiirilautakunta ja noin 90 ääntenlaskijaa suorittavat tarkastuslaskennan.

– Se on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa, kun vaalilautakunnat ovat jo kertaalleen laskeneet äänet paikalliseksi, Suojanen kertoo. Ääntenlasku, niin kuin päätös äänen hylkäämisestäkin, on vaalipäivän jälkeen vasta alustava. Toisinaan viimeistä sanaa ei ole sanonut vielä vaalipiirilautakuntakaan, vaan äänestyslipukkeiden merkintöjä on tulkittu hallinto-oikeudessa saakka. HäSa

Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden yhteinen Vaalilehti julkaistiin torstaina 11.4. Lue näköislehti täällä: https://www.hameensanomat.fi/nakoislehti/

Eduskuntavaalit käydään sunnuntaina 14. huhtikuuta, Lisätietoa vaaleista, äänestämisestä ja äänestyspaikoista saat täältä: Vaalit.fi