Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkosuomalaisille ehkä oma vaalipiiri - "On omituista, että puolueet ovat jättäneet hyödyntämättä ulkosuomalaisten äänet"

Ulkomailla asuu neljännesmiljoona äänioikeutettua suomalaista, joista vain murto-osa äänestää. Käytännön hankaluuksia äänestämisessä helpottaa huhtikuun eduskuntavaaleissa käyttöön otettava kirjeäänestys.

Seuraava askel voisi olla ulkosuomalaisten oma vaalipiiri.

Viime eduskuntavaaleissa äänioikeuttaan käytti 10,1 prosenttia ulkosuomalaisista. –  On omituista, että puolueet ovat jättäneet hyödyntämättä ulkosuomalaisten äänet. Kyse on kuitenkin Keski-Suomen vaalipiirin tai lähes suomenruotsalaisten kokoisesta äänestäjäkunnasta, pohtii yleisen valtio-opin professori Hanna Wass Helsingin yliopistosta.

Hänen mukaansa puolueet eivät ole juuri suunnanneet vaalikampanjointia ulkomaille lukuun ottamatta ehkä Espanjan Aurinkorannikolla asuvia.

–  Tätä voi hämmästellä, varsinkin kun nykymaailmassa puhutaan kampanjoiden täsmäkohdistamisesta ja eri ryhmien hienojakoisesta tunnistamisesta.

Äänestämistä on toki hankaloittanut matkustuspakko edustustoon tai konsulaattiin. Nyt vaihtoehdoksi tulee kirjeäänestys.

Ulkosuomalaiset eivät ole välttämättä edes motivoituneita äänestämään, jos he kokevat vaaliteemat kaukaisiksi. Nykyisin ulkomailla asuvat luetaan siihen vaalipiiriin, jossa he Suomessa viimeksi asuivat. Vaihtoehdoksi on esitetty ulkosuomalaisten omaa tai omia vaalipiirejä, joissa voitaisiin käsitellä heitä koskettavia teemoja. Niitä voisivat olla esimerkiksi verotukseen, sosiaaliturvaan ja opiskeluun liittyvät asiat.

–  Tällaisia ulkokansalaisten vaalipiirejä on jo käytössä monessa maassa.

Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden yhteinen Vaalilehti julkaistiin torstaina 11.4. Lue näköislehti tästä linkistä. Löydät vaalilehden liitteet-osiosta.

Eduskuntavaalit käydään sunnuntaina 14. huhtikuuta, Lisätietoa vaaleista, äänestämisestä ja äänestyspaikoista saat täältä: Vaalit.fi