Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyöränlukot testissä: Vain yksi lukko kesti voimapihtien syleilyn

Viidestä testilukosta neljä murtui käsityökaluilla, joita voi käyttää vähin äänin ja nopeasti. Vain U-lukko kesti.

Kevät ja pyöräilykauden alku innostaa myös pyörävarkaat liikkeelle. Useimmilla meistä on polkupyörässä jonkinlainen lukko, mutta minkälaista suojaa se todella antaa?

Selvitimme erityyppisten lukkojen murronkestoa ottamalla testiin vaijeri-, taitto-, ketju- ja U-lukot.

Hinnat vaihtelivat alle seitsemästä eurosta kuuteenkymppiin. Lukot ostettiin tavarataloista ja pyöräliikkeestä.

Yhteistä kaikille on, että pyörän voi lukita niillä suositusten mukaisesti kiinteään esineeseen kuten aitaan tai kaiteeseen.

Monesta ajopelistä löytyvää, takapyörän lukitsevaa runkolukkoa ei tästä syystä otettu mukaan.

Lukkotestien perusteella hyvän runkolukon murtaminen ei onnistu ihan helposti. Ongelma kuitenkin on, että pelkällä runkolukolla lukitun pyörän varas voi napata esteettä mukaansa rauhallisempaan paikkaan murrettavaksi.

Välineinä testissä käytettiin paria taskukokoista sivuleikkuria ja keskikokoisia voimapihtejä. Niiden käyttö ei tuota meteliä ja on nopeaa, joten ne ovat monen pyörävarkaan välinearsenaalin perustyökaluja.

Tunnin murtorupeaman jälkeen voitiin todeta, että vain U-lukko kesti näillä välineillä tehdyt hajotusyritykset. Moni hintavakin lukko petti pelottavan nopeasti. U-lukko oli testatuista kallein, joten rahalle näyttäisi saavan vastinetta.

Poliisi on tavannut varkaiden repuista myös akkukäyttöisiä kulmahiomakoneita, jotka ovat myrkkyä vahvoillekin lukoille. Sellaisen käyttö tuottaa kuitenkin korviaraastavan melun ja kipinäsuihkun, joten näkyvällä paikalla kiinnijäämisriski on suuri. Tavallisempi kuvio on, että ei-kiinteästi lukitut pyörät kuskataan rauhallisempaan paikkaan, jossa lukot hajotetaan koneilla ja sahoilla. Lukitseminen kiinteään rakenteeseen jämerällä lukolla on siis yhä paras lääke varkauden ehkäisemiseksi. LM-HäSa

Testiryhmä: Antti Pasanen, Pekka Peura ja Pekka Perälä.

Lue myös: Rautatieasemalta varastetaan pyöriä myös keskellä päivää