Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Eduskunta on koko kansan kuva - Itse olemme edustajamme eduskuntaan äänestäneet ja nyt siihen on taas tilaisuus

Sanotaan, että jos ei äänestä vaaleissa, menettää oikeutensa kritisoida puolueiden toimintaa tulevalla vaalikaudella.

Tietenkin äänestämättä jättäminen voi olla myös kannanotto, protesti politiikkaa tai politiikan tekoa vastaan. Se on ikään kuin jättäytymistä yhteiskunnan ulkopuolelle.

Jotkut kokevat, että asiat, joista eduskunnassa päätetään, ovat hankalia ja monimutkaisia ja on vaikea päätellä, miten niistä pitäisi päättää. “Mikä olisi vaihtoehto politiikalle? Diktatuuriko?” Tämä ei ole ihmekään, onhan kansa joutunut useilla vaalikausilla seuraamaan esimerkiksi sote-uudistukseen liittynyttä tempoilevaa valmistelua ja monimutkaisia kompromisseja eli lehmänkauppoja sekä koko uudistuksen kaatumista.

Pohjimmiltaan asia oli kuitenkin yksinkertainen: Kuinka ihminen pääsee sujuvasti ja ajoissa terveyskeskukseen ja sosiaalitoimen asiakkaaksi. Vääntö jatkuu seuraavassa eduskunnassa.

Tulevalla kaudella ilmeisesti aloitetaan toisen suuren uudistuksen eli sosiaaliturvauudistuksen valmistelu.

Puolueilla on hyvin erilaisia näkemyksiä siitä, miten tukiviidakkoa karsitaan ja pitääkö tavoitteena olla työhön kannustava malli. Tämä kaikki koskettaa pientä ihmistä. Siksikin on hyvä äänestää.

Nykyisenä some-aikana poliitikot saavat yhä enemmän rapaa niskaansa. Politiikkaa pidetään rumana ja jopa turhana pelinä.

Näin asia ei ole. Mikä olisi vaihtoehto politiikalle? Diktatuuriko? Huutoäänestyskään ei ole demokraattinen, sillä siellä kovaäänisin voittaa.

Tietysti poliitikot voivat osittain syyttää huonosta imagosta itseään, sillä päättyneellä vaalikaudellakin tapahtui monenlaista kotiin päin vetoa, saunassa asumista, taksilla ajoa ja muuta pientä vilunkia. Tämä ei ole omiaan nostamaan eduskunnan arvostusta.

Täytyy kuitenkin muistaa, että itse olemme edustajamme eduskuntaan äänestäneet ja nyt siihen on taas tilaisuus.

Eduskunnan sanotaan olevan koko kansan kuva. Mielenkiintoista nähdä, millaisen kokoonpanon seuraava eduskunta saa. Jokainen täysikäinen pystyy siihen vielä vaikuttamaan.

Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden yhteinen Vaalilehti julkaistiin torstaina 11.4. Lue näköislehti täällä: https://www.hameensanomat.fi/nakoislehti/

Eduskuntavaalit käydään sunnuntaina 14. huhtikuuta, Lisätietoa vaaleista, äänestämisestä ja äänestyspaikoista saat täältä: Vaalit.fi