Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma: Puolueet ovat turvallisuustalkoissa yllättävän samoilla linjoilla - Punavihreä hallitus tietäisi yhtä suurta muutosta rikoslakiin

Ideologisista eroistaan huolimatta puolueet tuntuvat olevan yhtä mieltä monista turvallisuutta lisäävistä toimista, kirjoittaa toimittaja Markku Uhari.

Raiskauksen määritelmäksi tulee todennäköisesti suostumuksen puute, jos Suomeen muodostetaan eduskuntavaalien jälkeen punavihreä hallitus.

Tähän johtopäätökseen voi tulla ainakin suurimpien eduskuntapuolueiden vaaliohjelmien perusteella.

Lännen Media tarkasteli yhdeksän puolueen ohjelmasta, mitä toimia puolueet esittävät sisäiseen turvallisuuteen ensi vaalikaudelle.

Puolueista sdp, vasemmistoliitto ja vihreät kirjoittavat ohjelmiinsa suoraan vaativansa suostumuksen puutetta seksuaalirikosten tai raiskauksen määritelmäksi.

Kokoomus ja rkp puolestaan kannattavat seksuaalirikoslainsäädännön uudistusta, mutta eivät suoraan ota kantaa suostumukseen. Nykyisin raiskauksen määritelmä lähtee väkivallan käytöstä.

Vaaliohjelmien perusteella lähes kaikki puolueet ottavat kantaa seksuaalirikoksiin, varsinkin sellaisiin, jotka kohdistuvat lapsiin. Kiristyksiä on jo tällä vaalikaudella linjattu.

Painotuksissa on kuitenkin eroja. Siinä, missä esimerkiksi vihreät vaativat resursseja lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten ehkäisyyn, kokoomus painottaa syyllisten saattamista teoistaan vastuuseen. Raiskauksen määritelmäksi tulee todennäköisesti suostumuksen puute, jos Suomeen muodostetaan eduskuntavaalien jälkeen punavihreä hallitus. Useat puolueet kokoomuksen lisäksi, kuten sdp, siniset ja kristilliset haluavat koventaa seksuaalirikosten tuomioita.

Keskusta kirjoittaa laveammin, että henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten rangaistusten pitää vastata “yleistä oikeustajua.”

Seksuaalirikosten painottaminen on ymmärrettävää varsinkin, kun seksuaalirikoksia on tullut talven ja alkuvuoden aikana julkisuuteen entistä enemmän.

Myös sisäministeriön laatimassa sisäisen turvallisuuden selvityksessä todetaan, että seksuaalirikoksia ja hyväksikäyttötapauksia on tullut viranomaisten tietoon viime vuosina yhä useammin.

Tämä ei kuitenkaan suoraan todista, että määrät olisivat lisääntyneet: seksuaalirikokset ovat pitkälti piilorikollisuutta, joten määrän kasvu voi myös johtua siitä, että ilmoitushalukkuus on kasvanut.

Turvallisuutta lähestytään vaaliohjelmissa eri painotuksin. Painotukset puolestaan riippuvat siitä, että eri puolueet katsovat eri asioiden aiheuttavan turvallisuusuhkia.

Esimerkiksi vihreät, vasemmistoliitto ja sdp kehystävät seksuaalirikokset ihmisoikeusongelmiksi, joiden taustalla on muun muassa eriarvoisuus.

Moni puolue kirjaa puolestaan olevansa huolissaan syrjäytymiskehityksestä. Teemojen vuoksi turvallisuutta sivutaan niin sosiaaliturvaan liittyvissä toimissa kuin ilmastonmuutoksen ehkäisyssä.

Sinisillä turvallisuus on puolestaan se kattoteema, joka kehystää koko vaaliohjelmaa.

– Turvallisuus on perusoikeus, sinisten vaaliohjelmassa julistetaan.

Perussuomalaisten tiiviin vaaliohjelman perusteella Suomen suurimmat ongelmat liittyvät maahanmuuttoon.

Sama henki toistuu myös puolueen maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa.

– Islamilainen radikalismi on Suomen akuutein sisäinen turvallisuusuhka, puolueen maahanmuutto-ohjelmassa todetaan.

Ideologiaeroista huolimatta moni puolue tuntuu haluavan ehkäistä samoja konkreettisia ongelmia, vaikka ajattelun lähtökohdat olisivat erilaisia. Erot hälvenevät, mitä lähemmäs päästään ulkopolitiikkaa. Esimerkiksi naisten kokema lähisuhdeväkivalta on Suomessa yleisempää kuin valtaosassa EU-maista, ja niin keskusta kuin vasemmistoliitto vaativat siihen puuttumista. Oikeuslaitoksen resurssien turvaamisen puolesta puhuu niin ikään moni.

Kyber- ja hybridiuhat vilisevät niin puoluelaidan vasemmalla ja oikealla puolella, ja uusia poliisin virkoja haluavat siniset, kristillisdemokraatit kuin keskustakin. Toisaalta, kun kokoomus haluaa turvata poliisien tutkintaresursseja, korostaa sdp ohjelmassaan resurssien ohjaamista liikennevalvontaan.

Naisten merkitystä yleiseen asevelvollisuudessa haluavat edistää niin vihreät, rkp kuin kokoomus, vaikka keinot voivat erota.

Yleisestikin erot hälvenevät, mitä lähemmäs päästään ulkopolitiikkaa.

markku.uhari@lannenmedia.fi

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden yhteinen Vaalilehti julkaistiin torstaina 11.4. Lue näköislehti täällä: https://www.hameensanomat.fi/nakoislehti/

Eduskuntavaalit käydään sunnuntaina 14. huhtikuuta, Lisätietoa vaaleista, äänestämisestä ja äänestyspaikoista saat täältä: Vaalit.fi