Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue tästä tärpit jännittävän vaalitulosillan seurantaan: Näillä eväillä vältät väärät johtopäätökset ja voit keskittyä olennaiseen

Lännen Media laati viestintätoimisto Ellun Kanojen tutkimusjohtajan Jukka Mannisen neuvojen perusteella ohjeet vaalien tulosillan seurantaan.

1. Älä tee liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ennakkoäänistä

Ennakkoäänten tulos julkistetaan heti vaalihuoneistojen sulkeuduttua kello 20. Aivan kaikkia ennakkoääniä ei välttämättä ole silloin vielä ehditty laskea mukaan.

Ennakkoon äänestävät etenkin ne, jotka ovat varmoja kannastaan. Joukossa on keskimääräistä enemmän iäkkäitä ihmisiä ja haja-asutusalueella asuvia, joilla on varsinaisena vaalipäivänä pitkä matka äänestyspaikoille.

Tämä suosii ennakkoäänissä keskustaa, jonka kannatus yleensä laskee lopullisissa tuloksissa pari prosenttiyksikköä ennakkoäänten jakautumasta. Myös sdp:n tuloksen odotetaan laskevan noin prosenttiyksiköllä ennakkoäänistä, koska ennakkoon äänestäneissä on paljon iäkkäitä.

Kaksissa viime vaaleissa myös vasemmistoliiton tulos on pakittanut puoli prosenttiyksikköä ennakkoäänten tuloksesta.

Kokoomuksen tulos on noussut ennakkoäänistä 0,5–1 prosenttiyksiköllä ja vihreiden jopa muutamia prosenttiyksiköitä, mutta vihreillä ero todennäköisesti pienenee, koska puolueen kannatus on nyt kasvanut ja levinnyt.

Perussuomalaiset nousi viime eduskuntavaaleissa ennakkoäänten tuloksesta 3 prosenttiyksikköä ja oli varsinaisen vaalipäivän äänissä ykkönen. Jos äänestysaktiivisuus putoaa viime kerrasta, sitä voi olla vaikea toistaa.

2. Seuraa välillä mieluummin puoluejohtajia kuin laskentaa

Ääntenlaskennan hulluna tuntina pidetään aikaa kello 20.30-21.30.

Tällöin äänten laskenta pienissä kunnissa valmistuu, mutta käytettävissä ei ole vielä Ylen vaalitulosennustetta. Kaupunkipuolueiden kokoomuksen ja vihreiden kannatus sukeltaa, kun taas keskustan ja todennäköisesti myös perussuomalaisten kannatus lähtee nousuun ennakkoäänien lukemista. Laskennan edistymisen ohella kannattaa seurata, kuinka puolueiden puheenjohtajat kommentoivat vaalitulosta. Jos keskustan tappio on suuri, kuinka puheenjohtaja Juha Sipilä sitä kommentoi? Asemoiko hän puolueensa siinä tapauksessa oppositioon ja kertooko hän omista jatkosuunnitelmistaan? Jos vaalitulos on sdp:lle hyvä, puheenjohtaja Antti Rinne alkaa julkisilla kommenteillaan todennäköisesti vähitellen jo pohjustaa hallituksen muodostamista. Kokoomuksen paikkamäärän nouseminen, vaikka kannatusprosentti hieman laskisi, antaisi puheenjohtaja Petteri Orpolle mahdollisuuden tulkita tulosta haluamallaan tavalla. Perussuomalaisten tulosta kuuluu verrata vuoden 2015 vaalitulokseen ennen eduskuntaryhmän hajoamista (38 paikkaa ja 17,7 %). Puheenjohtaja Jussi Halla-aho on hakenut vertailupohjaa nykyisestä kansanedustajien määrästä, joka on 17.

Sinisillä nämä ovat ensimmäiset vaalit, joten tosiasiallinen vertailupohja edelliseen vaalitulokseen puuttuu.

3. Tällöin voit jo olla melko varma tuloksesta

Yle julkistaa oman tulosennusteensa arviolta kello 21.35–21.45, kun tarvittava määrä varsinaisen vaalipäivän ääniä on saatu laskettua.

Ennustetta pidetään melko luotettavana, joten kovin suuria muutoksia ei sen jälkeen ole odotettavissa. Muutoksia voi tapahtua joissain vaalipiireissä, kun viimeisiä paikkoja jaetaan.

Uudenmaan suurten kaupunkien laskennan tulokset valmistuvat vasta joskus kello 23:n jälkeen.

4. Tätä voit joutua ihmettelemään

Puolueiden sijoitus ääniosuuksien mukaisessa suuruusjärjestyksessä voi poiketa kansanedustajapaikkojen mukaisesta järjestyksestä.

Neljä vuotta sitten perussuomalaiset saivat yhden paikan enemmän kuin kokoomus, vaikka kokoomus keräsi enemmän ääniä kuin perussuomalaiset.

Jos keskustan ja vihreiden ääniosuusprosentit ovat nyt lähellä toisiaan, keskusta tulee saamaan enemmän paikkoja kuin vihreät. Se johtuu siitä, että vihreille äänikynnys on korkea ruuhka-Suomen ulkopuolella ja siellä ääniä voi mennä ikään kuin hukkaan.

5. Näin julistat voittajan

Todennäköisesti monet puolueet julistautuvat tulosten selvittyä vaalivoittajiksi. Joku voi voittaa gallupit, toinen saa enemmän kansanedustajan paikkoja kuin sillä on nyt.

Todellinen voittaja on se puolue, joka saa eniten kansanedustajia. Vasta siinä tapauksessa, että kahdella suurimmalla on sama paikkamäärä, järjestys muodostuu ääniosuuden mukaan.

Tätä järjestystä käytetään, kun eduskuntaryhmät kutsutaan vaalein jälkeen koolle sopimaan hallitustunnustelijasta. Jos hän onnistuu kokoamaan hallituksen, hänestä tulee pääministeri ja valtakunnan politiikan keskipiste seuraavien neljän vuoden ajaksi.

Ohjeita antoi viestintätoimisto Ellun Kanojen tutkimusjohtaja Jukka Manninen. Hän toimi aiemmin kokoomuksen suunnittelupäällikkönä ja auttoi puoluejohtoa vaali-illan tuloslaskennan analysoinnissa vuosina 2009–2015.