Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riikka Uoti kääntyi ortodoksiksi ja on tyytyväinen ratkaisuunsa – "Siellä ei ole mitään sähkökitaramessuja vaan ihana turvallinen liturgia"

Ortodoksisuus ihastuttaa pysyvyydellään: kun elämässä riittää tapahtumia tapahtumien perään, kirkko pysyy vakaana.

Neljä vuotta sitten ortodoksiksi mirhavoideltu Riikka Uoti sanoo, että pääsiäinen on valon ja ilon juhla.

Hän kertoo, että ortodoksit tervehtivät toisiaan pääsiäisen alla sanomalla: “Kristus nousi kuolleista!” ja toinen vastaa “Totisesti nousi!”.

– Sen jälkeen aletaan puhua normaaliasioista. Se on ihanaa, Uoti naurahtaa.

Ennen mirhavoitelua Uoti oli evankelisluterilainen.

Hän kertoo olleensa vakaumuksellinen, innokas luterilainen. Hän yritti olla hyvä luterilainen, mutta hän koki, ettei hän ollut. Uoti koki ristiriitaa luterilaisten vaatimusten ja oman elämänsä kanssa.

– Luterilaisuus vei liikaa minuuttani. Se ahdisti ja vaati pidättyväisyyttä. Ortodoksisuudessa arvostetaan elämää, vahvasti.

Uoti määrittelee itsensä uskovaiseksi. Hän toteaa, että ortodoksit eivät tosin puhu itsestään uskovaisina vaan ortodokseina.

– Näiden neljän vuoden aikana on tapahtunut paljon sellaista, mikä on vahvistanut ortodoksisuuttani. Tiedän, että tein oikean valinnan.

Kauneus ja ikiaikaisuus tekivät vaikutuksen

Uoti ihastui ortodoksisuuteen, kun hän vielä opiskeli hallintotieteitä ja teologiaa. Hän nimittäin haki kesken opintojen töihin ortodoksiseen seurakuntaan Helsinkiin.

Kirkon kauneus ja ikiaikaisuus tekivät häneen vaikutuksen.

– Koen, että minun itseni pitää olla tiellä jonnekin eikä niin että kirkko on muutoksessa koko ajan. Vaikka minun elämässäni tapahtuu kaikkea, niin voin luottaa siihen, mitä kirkossa on. Siellä ei ole mitään sähkökitaramessuja vaan ihana turvallinen liturgia.

Pysyvyys tuo hänelle turvaa. Hän lisää, että ylösnousemus tekee tunnelman erilaiseksi. Iloiseksi ja onnelliseksi.

– Ilo on näkyvää. Kaikki pyhitetyn veden vihmomiset ja virpovitsat ovat iloa ja väriä.

Ortodoksisuus on tuonut Uotille myös lohtua. Jopa naisena. Hän naurahtaa, että kirkossa on vain miespappeja, mutta hän kokee olonsa arvostetuksi, nimenomaan naisena.

Hän kokee, että hän voi olla vapaasti ortodoksi, vaikka kirkkoa pidetään vanhoillisena.

– Kirkollinen minä on eri asia kuin minä muussa yhteiskunnassa.

Ihmiset etsivät vastauksia perimmäisiin kysymyksiin

Suomen ortodoksisen kirkon vastaavan tiedottajan Maria Hattusen mukaan sekä kirkkoon liittyminen että ortodoksisesta kirkosta eroaminen on yleisintä 21-40-vuotiaana. 45 prosenttia kirkkoon liittyneistä kuului ikäryhmään 21-40 vuotta.

– Yleinen käsitys, että kirkkoon liittyminen tapahtuu yleensä myöhäisessä keski-iässä, on väärä, Hattunen sanoo.

26 prosenttia liittyneistä kuului ikäryhmään 41-60 ja 14 prosenttia ikäryhmään 61-90. Tarkemman väestöanalyysin tehnyt Ilomantsin kirkkoherran isä Ioannis Lampropouloksen mukaan kirkosta eroaminen tuntuu olevan enemmän muodissa kuin liittyminen. Hän lisää, että tutkimukset kuitenkin osoittavat, että nuoret myös liittyvät kirkkoon.

– Ihmiset etsivät vastauksia elämän perimmäisiin kysymyksiin ja yhteisöä, johon kuulua. Kirkko on se yhteisö.

Lampropoulos lisää, että myös mystiikka kiinnostaa ihmisiä.

– Meidän kirkkomme tavoittelee sitä, että ihminen saa kokea kirkon kaikilla aisteilla: hajulla, kosketuksella, kuulolla, silmällä. Kokonaisvaltaisesti.

Vuonna 2018 kirkon jäseneksi tuli mirhavoitelun sakramentin kautta 170 uutta jäsentä. Hattusen mukaan aikuiskasteiksi tilastoitujen kasteiden määrän suhteellinen osuus kaikista kasteista on todennäköisesti kasvanut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Mirhalla voitelu suoritetaan silloin, kun ortodoksiseen kirkkoon liittyvä on kastettu jossain muussa kristillisessä kirkkokunnassa hyväksytyllä tavalla.

Perinteet ja hengellinen koti

Ortodoksisen teologian opiskelija Mikko Punkki tekee gradua 20-45-vuotiaiden kirkon jäsenten motiiveista kuulua kirkkoon.

Hän kysyi ikäluokalta, mitä ortodoksisen kirkon jäsenyys heille merkitsee. Kysymys oli kohdistettu kirkollisesti vähemmän aktiivisille.

– Vastauksista nousi kirkkoon oma-aloitteisesti liittyneiden osalta esille kaksi toistuvaa teemaa: perinteen arvostaminen ja hengellisen kodin löytäminen.

Osalla perinteen kunnioittamiseen liittyi ortodoksisen kirkon pitkän historian ja pitkän opillisen jatkumon arvostaminen, osalla siinä oli kyse omassa suvussa kulkevan ortodoksisuuden kunnioittamisesta.

Uskonnot syntyneet ikään kuin muoti-ilmiönä

Helsingin yliopiston uskontotieteen yliopistonlehtori Heikki Pesonen toteaa, että kaikki uskonnot, myös kristinusko, islam ja juutalaisuus, ovat syntyneet aikoinaan ikään kuin muoti-ilmiöinä. Samoin on syntynyt suunnaton määrä uskontoja ennen niitä ja niiden jälkeen, jotka eivät ole syystä tai toisesta jääneet elämään.

– Jos ajatellaan tämän hetken uskonnollisesti pluralisoituvaa yhteiskuntaa ja niin sanottua karkkikauppauskonnollisuutta, jossa ihminen voi valita “uskontojen tiskistä” omaan maailmankatsomukseensa sopivat elementit ja tehdä niistä omanlaisensa version, niin tällöin varmasti monet ikään kuin surffailevat eri uskonnoissa ja kokeilevat, josko joku niistä olisi sellainen, johon voisi kiinnittyä.

Pesonen toteaa, että Suomessa on esimerkiksi hyvinvoivia mutta pieniä buddhalaisia ja hindulaisia yhteisöjä, joissa on aktiivisina jäseninä kantasuomalaisia. Osa on ollut liikkeessä mukana jo kymmeniä vuosia.

– Joillekin näistä aina tulee myös selkeästi koko loppuelämää suuntaava tekijä.

Uusi herättää aina kiinnostusta

Pesosen mukaan ihminen voi olla siinä mielessä muodin perässä uskova, että uusi uskontoperinne herättää kiinnostusta.

– Jos kiinnostava uskontoperinne rantautuu Suomeen, se saattaa kiinnostaa ihmisiä, jotka muutenkin etsivät itselleen sopivaa uskonnollisuuden muotoa. Ja jos tämä ei jostain syystä ole itselle se oikea, siirrytään kokeilemaan seuraavaa, tai otetaan tästä joitakin valikoituja elementtejä oman maailmankatsomuksen rakennusaineksiksi.

Pesosen mukaan uskonnollisilla rituaaleilla on monenlaisia tehtäviä.

– Lähtökohtaisesti niiden funktio on vahvistaa sekä yhteisön että yksilön uskoa. Se, mitä ihminen kokee rituaalin aikana, tai millä tavalla se keneenkin vaikuttaa, on yksilöllistä, ja riippuu esimerkiksi elämäntilanteesta, mielentilasta ja vireystilasta ja rituaalin sisällöstä. Siitä, onko omat häät tai lapsen kastajaiset tai lähisukulaisen hautajaiset, vai rukoileeko rutiininomaisesti Mekkaan päin tai lausuu mantraa.

Visuaaliset rituaalit vaikuttavat aisteihin

Pesosen mukaan yksi mahdollinen tapa selittää esimerkiksi ortodoksisuuden, ja myös Aasian uskontojen suosiota on se, että rituaalit ovat ulkoisilta puitteiltaan monesti rikkaampia kuin evankelisluterilaisessa perinteessä.

– Rituaalit ovat visuaalisia ja myös ehkä kokonaisvaltaisesti eri aisteihin vaikuttavia; ajatellaan vaikka suitsukkeita ja vaikka hindulaisiin rituaaleihin monesti oleellisesti liittyvää ruokailua.

Pesosen mukaan usko ja muoti-ilmiö eivät ole täysin erotettavissa toisistaan. Hänen mielestään ihmisen usko voi olla yhtä vahvaa ja aitoa muodissa olevassa uskonnossa kuin niin sanotussa perinteisessä uskonnollisuudessa.

– Ihmiset saattavat kokea voimakkaampia uskonnollisia kokemuksia ja elää uskonsa voimakkaammin todeksi kokonaisvaltaisemmin vaikuttavissa rituaaleissa.