Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Irlannissa mellakoitiin – 29-vuotias nainen ammuttiin kuoliaaksi

Poliisi tutkii tapausta terroritekona ja epäilee tasavaltalaisia väkivallanteosta.

Pohjois-Irlannin Londonderryssä Cregganin kaupunginosassa mellakoitiin torstai-iltana, kun poliisi teki alueella etsintöjä. Mellakoitsijat heittelelivät polttopulloja kohti poliisia. Mellakoissa oli myös ammuskelua, jonka seurauksena 29-vuotias naisjournalisti kuoli, kertoo BBC. Apulaispoliisipäällikkö Mark Hamilton sanoi poliisin tutkivan ampumista terroritekona.

Joidenkin tietojen mukaan levottomuudet alkoivat, kun poliisi ratsasi taloja Mulroy Parkin ja Galliaghin alueilla.

Silminnäkijöiden mukaan ambulanssi kiidätti naisen sairaalaan, jossa hän kuoli saamiinsa vammoihinsa.

Väkivallanteosta syytetään irlantilaisia tasavaltalaisia. He eivät hyväksy vuonna 1998 solmittua pitkäperjantain rauhansopimusta, jonka perusteella Pohjois-Irlannilla on oikeus yhdistyä Irlantiin, jos kansan enemmistö niin päättää.

Britannian brexitin arvellaan ruokkivan vastarintataistelijoita Pohjois-Irlannissa. Joidenkin tahojen mukaan Irlannin yhdistymisen suosio on kasvanut EU-jäsenyyden jatkumisen puolesta äänestäneessä Pohjois-Irlannissa. Yhtenäistä Irlantia ajavan Sinn Féinin varajohtaja Michelle O’Neill sanoi tuomitsevansa teon ja olevansa järkyttynyt ja surullinen traagisesta tapahtumasta. Brittimielisen DUP-puolueen johtaja Arlene Foster tuomitsi myös teon tuoreeltaan Twitterissä tunteettomaksi.

Tammikuussa Londonderryn oikeustalon edustalla räjäytettiin autopommi. Sen asettajaksi ilmoittautui Uusi IRA -niminen ryhmä.