Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juha Sipilä löysi kolme syytä keskustan rökäletappiolle eduskuntavaaleissa –Edes liki miljardin panostus Kainuuseen ei auttanut

Keskitien linja arvokysymyksissä jätti keskustan paitsioon. Pääministerin naama kului. Yksittäiset säästöpäätökset tai uudistukset harmittivat.

Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä nimesi kolme keskeistä syytä puolueensa rökälemäiselle eduskuntavaalitappiolle puhuessaan puoluevaltuustonsa kokouksessa.

– Vaalikentillä tuntui, että moni äänestäjä päätti olla äänestämättä keskustaa jonkin yksittäisen, häntä harmittaneen säästöpäätöksen tai uudistuksen takia. Kun leikkaus kohdistuu omaan arkeen, pettymys on oikeutettu.

Leikkauksia jouduttiin tekemään vaalikauden alussa useita. Niistä johtunutta harmistusta ei Sipilän mukaan poistanut isojen asioiden saaminen kuntoon tai edes naapurin työllistyminen.

Edes aluepolitiikka ei auttanut

Edes aluepolitiikka ei auttanut, Sipilä sanoi ja viittasi Talvivaaran kaivoksen pelastamiseen.

– Kainuuseen panostimme kauden aikana melkein miljardin ylimääräistä ja saimme työttömyyden lähes puolittumaan. Lopputulos oli, että menetimme molemmat Kainuun ahkerat edustajamme.

Toisena syynä tappioon Sipilä piti omien kasvojensa kulumista ihmisten olohuoneissa, selittämässä milloin säästöjä, milloin muiden puolueiden ministerien sanomisia ja tekemisiä.

– Olin näissä vaaleissa rasite puolueen kannatukselle, Sipilä myönsi.

Keskitien linja jätti paitsioon

Kolmanneksi tappion syyksi Sipilä nimesi sen, että nyt kun talous ja työllisyys eivät olleet enää ihmisten päähuolina, yksittäiset arvokysymykset nousivat vaalien pääteemoiksi.

– Näissä kysymyksissä, koko Suomen puolustamista ja kotihoidon tuen puolustamista lukuun ottamatta, jäimme keskitien kannoilla aina paitsioon.

Sipilän mukaan keskustalla oli esimerkiksi ilmastonmuutokseen järkivihreä ratkaisu, josta laadittiin kahdeksan eduskuntapuolueen kesken yhteinen paperi.

– Mutta osa oli sitä mieltä, että koko keskustelu on puppua. Ne äänet menivät perussuomalaisille.

– Osa taas oli sitä mieltä, että autoilu, lihan syönti ja saunan lämmitys pitää lopettaa heti, mieluummin huomenna tai tänään. Ne äänet menivät vihreille.

Myös maahanmuutosta puhuttaessa keskusta jäi altavastaajaksi.

– Osa oli sitä mieltä, että rajat kiinni ja kaikki ulkomaalaiset pihalle. Osa taas oli sitä mieltä, että kaikki tänne vaan.

– Tehdystä politiikasta osa oli sitä mieltä, että se oli liian lepsua, osa sitä mieltä, että oli epäinhimillisen kovaa.

Sipilän mukaan keskustan ajattelu oli tässäkin asiassa keskellä.

– Tätä listaa arvokysymyksistä voisi jatkaa. Mielipiteet jakaantuvat rajusti yhden tällaisen kysymyksen perusteella.

Sipilän mukaan yhteiskunnallinen keskustelu on voimakkaasti kärjistynyt.

– Suvaitsevaisuus näyttää välillä olevan vain omien mielipiteiden suvaitsemista.

Työ kantaa ajan saatossa

Sipilä uskoi jättäneensä isänmaan seuraavalle hallitukselle paremmassa kunnossa, kuin hän sen sai johdettavakseen.

– Uskon myös, että edellisellä vaalikaudella tehty pitkäjänteinen työ Suomen eteen kantaa ajan saatossa.

– Mutta jätän puolueeni seuraajalleni huonommassa kunnossa. Meillä on nyt viisi kansanedustajaa vähemmän kuin silloin, kun aloitin puolueen puheenjohtajana.

Keskusta ruotii eduskuntavaalien vaalitappiotaan puoluevaltuuston kokouksessa Riihimäellä tänä viikonloppuna. Keskusta sai vaaleissa huonoimman tuloksen sataan vuoteen ja menetti 18 kansanedustajan paikkaa.