Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Reijo on nyt itse päässyt sinne satumaahan" – Iskelmälaulaja Reijo Taipale on kuollut 79-vuotiaana

Taipale oli suomalaisen lavakulttuurin jälleenrakentaja, joka piti vuosikymmeniä oman tyylinsä, kuvailee Ilkka Vainio

Iskelmälaulaja Reijo Taipale on kuollut 79-vuotiaana. Laulajan omaiset kertovat tiedotteessa, että Taipale kuoli eilen Helsingissä. Hän sairasti usean vuoden ajan muistisairautta.

Taipale syntyi Kymenlaaksossa Miehikkälässä 9. maaliskuuta 1940. Hän oli suomalaisen tangon ja iskelmämusiikin suurimpia nimiä. Suomalaiset muistavat hänet erityisesti Unto Monosen säveltämän ja sanoittaman Satumaan tulkitsijana.

–  Reijo on nyt itse päässyt sinne satumaahan, josta hän vuosikymmenet lauloi, omaiset kertovat tiedotteessa.

Taipale siunataan perhepiirissä läheisten läsnäollessa, tiedotteessa kerrotaan. Taipale oli naimisissa ja hänellä oli kolme lasta.

Omaiset toivovat saavansa rauhan surutyöhön ja kunnioitusta perheen yksityisyyttä kohtaan. He kertovat, että Taipaleelle voi jättää viimeisen tervehdyksen Oulunkylän kirkossa Helsingissä, jonne avataan sunnuntaina muistokirja laulajalle.

“Reijo Taipale oli jotain pysyvää”

STT tavoitti musiikkituottaja-laulaja Ilkka “Ile” Vainion kaihoisista tunnelmista juuri ennen nousua keikkalavalle Tampereella. Hän tunsi Taipaleen monen kymmenen vuoden ajalta ja oli sekä tämän että iskelmälaulaja Kari Tapion hyvä ystävä.

–  Kari arvosti Reiskaa niin kuin me kaikki suomalaiset. Reijo Taipale oli koko kansan rakastama lavojen kuningas eikä turhaan hienostellut, Vainio kertoo.

Vainio toistaa moneen kertaan, että Taipale oli “suomalaisen miehen mitta” ja ylivoimainen lavojen kuningas.

–  Hän oli suomalaisen lavakulttuurin jälleenrakentaja ja piti vuosikymmeniä oman tyylinsä, vaikka artistit ja genret vaihtuivat. Taipale oli jotain pysyvää.

Vainion mukaan suomalaiset saavat olla kiitollisia Taipaleen jättämästä lähtemättömästä vaikutuksesta suomalaiseen viihdemusiikkiin.

Vainio aikoo muistaa Taipaletta tänään kuuntelemalla tähden musiikkia automatkallaan Tampereelta Kotkaan.

–  Laitan soimaan Juha Vainion sanoittaman Onnenmaan. Se on isäni, Juhan, tekemä ja siinä on Reijo Taipaleen laulu. Siinä kaksi suurmiestä kohtaavat.

“Kiertäminen on elämäntapa”

Taipaleen ensilevytys oli toukokuussa 1962 taltioitu Aila-tango. Hän julkaisi uransa aikana kymmenittäin albumeita. Pitkän uransa aikana hänelle kertyi toistakymmentä ja monta platina- ja tuplaplatinalevyjä.

STT:n 75-vuotishaastattelussa vuonna 2015 Taipale kertoi elämästään keikkalavoilla.

–  Kiertäminen on elämäntapa, mutta sitä on aika yksin, kun sanoo mikrofoniin kiitokset tästä illasta. Se puoli siitä ei ole mitään riemua, Reijo Taipale kertoi.

Haastattelussa hän muisteli lämpimästi myös ystävyyttään Topi Sorsakosken ja Kari Tapion kanssa. Taipale ja Sorsakoski julkaisivat myös yhteisen Kulkukoirat-albumin vuonna 1992, ja se rikkoi kultarajan.

–  Topi ja Kari olivat parhaat kaverini, vaikka olivatkin nuorempia. Meillä synkkasi automaattisesti. Paljon on mennyt miehiä. Järkkärit ovat huolissaan että kaatuu nämä yleisömagneetit, Taipale sanoi.

Laulajauransa esikuvana Reijo Taipale piti toista iskelmätaivaan kultakurkkua Olavi Virtaa. 12-vuotias Taipale oli olympiakesänä 1952 nähnyt mestarin Myllylammen lavalla, ja silloin hän tiesi, että lauteille oli pakko päästä. Taipale esiintyi toisinaan Virran tapaan itsekin valkoisessa tropiikkismokissa.