Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viranomaiset vahvistavat: Rikollisjengi United Brotherhood otti Suomen vankilat hallintaansa – Jengi teki selliosastoista rahasampoja

Suomen vaarallisimmaksi luokiteltu liivijengi United Brotherhood (UB) on saanut niskaotteen useimmista maan suljetuista vankiloista, kertovat viranomaiset Lännen Medialle. Jengiväkivalta on lisääntynyt ja raaistunut rajusti vankiloissa. UB hallitsee vankiloiden huumekauppaa, kiristää muilta vangeilta mielivaltaisia maksuja ja pakottaa näiden omaisia rikoksiin.

Rikollisjärjestö United Brotherhood (UB) pyörittää iso osaa hämärätoiminnasta Suomen vankiloista, vahvistavat eri viranomaistahot Lännen Medialle.

Suljetuissa vankiloissa tapahtuva huumekauppa on vahvasti UB:n hallinnassa.

Vankiloiden sisällä UB on alistanut muut rikollisryhmittymät ja vangit käskyvaltansa alle. Ryhmittymä pyrkii käyttämään myös vankilan henkilökuntaa hyväkseen, joko painostuksen avulla tai näiden tietämättä.

Käytännössä UB on tehnyt vankiloista itselleen ansaintapaikan, josta se ohjailee sumeilematta ja onnistuneesti jengin rikollista toimintaa myös muurien ulkopuolella. – Tähän tilanne on luisunut viime vuosina. UB pyrkii miehittämään ja on miehittänytkin osittain strategiset paikat joissakin vankiloissa ja pakottaa väkivallan avulla muut vangit toimimaan tahtonsa mukaan, myöntää erityisasiantuntija Sami Peltovuoma Rikosseuraamuslaitoksesta. – Poliisilla on tästä omaa vahvaa tiedustelutietonäyttöä. Ja siitä, että UB:n kontaktit toimivat sujuvasti vankiloista ulospäin, vahvistaa rikosylikomisario Christer Ahlgren keskusrikospoliisista.

Rikosseuraamuslaitoksen sisällä ollaan huolissaan tilanteesta. Keskusrikospoliisi pitää tilannetta vakavana.

Järjestelmän tarkoitus on kuntouttaa vangit irti rikollisesta elämäntavasta, mutta jengipainostus ja jatkuva turvallisuusuhka sitovat vangit uusiin rikoksiin myös vapautumisen jälkeen.

– Poliisi ei pysty yksin torjumaan järjestäytynyttä rikollisuutta, siihen tarvitaan kaikkien viranomaisten ja koko yhteiskunnan ymmärrys ja panostus, Ahlgren sanoo.

– On sääli, jos rikostorjunnan työ ja sen vaikuttavuus valuu hukkaan, kun rikolliset pystyvät jatkamaan toimintaansa vankiloissa.

Ensimmäinen kerta Suomessa

Vankilavirkailijoiden liiton mukaan UB on ensimmäinen yksittäinen rikollisryhmittymä, joka on onnistunut kaappaamaan näin voimakkaan valta-aseman Suomen vankiloissa. – UB on todellinen ongelma. Tilanne vaarantaa jatkuvasti vankien ja henkilökunnan turvallisuuden, sanoo liiton puheenjohtaja Antti Santamäki .

Santamäen mukaan esimerkiksi Riihimäen vankilassa, johon UB:n jäseniä on sijoitettu paljon, pahoinpitelyt ovat lisääntyneet viime vuosina.

Lännen Median tietojen mukaan juuri Riihimäen vankilassa on tapahtunut tänä vuonna useita törkeitä pahoinpitelyitä, joiden taustalla on UB. Rikosseuraamuslaitos ei tätä suoraan vahvista.

– Emme voi puhua keskeneräisistä rikostutkinnoista. Yleisellä tasolla voin sanoa, että viime aikoina on ollut huolestuttavan paljon viitteitä jengiväkivallan lisääntymisestä ja raaistumisesta vankiloissa, Peltovuoma muotoilee.

– Toimeksi annettuja tapauksia on enemmän kuin ennen, ja UB on jotain kautta mukana hyvin monessa väkivaltatapauksessa.

Vankiloissa tilastoidaan vuosittain 50–100 pahoinpitelyä. Väkivallanteot ovat keskittyneet samoihin suljettuihin laitoksiin, joihin UB:n jäsenet on sijoitettu.

– Pahoinpitelyistä enintään joka viides tulee vankilahenkilökunnan tietoon. Kaikkein törkeimmät henkilökunta huomaa, vaikka kostoa pelkäävät uhrit eivät niistä puhu, Santamäki sanoo.

UB:lla miesylivoima vankiloissa

UB:n jäseniä, ex-jäseniä ja muita suoraan sen vaikutuspiiriin kuuluvia henkilöitä istuu vankiloissa tällä hetkellä yli sata. Määrä on noin 70 prosenttia kaikista vankiloissa istuvista liivijengiläisistä.

Viranomaisten mukaan UB:n jäsenten suuri määrä ja väkivaltaisuus vankiloissa ovat nostaneet jengiläiset monen vankilan hierarkiassa valta-asemaan.

– Lisäksi UB on ainoa liivijengeistä, jonka bisneslogiikkaan kuuluu keskeisesti ansioiden hankkiminen myös vankeusaikana, arvioi Risen Peltovuoma.

Huumekauppa vankiloissa on UB:lle tuottoisaa puuhaa, sillä kaikkein suljetuimmissa vankiloissa huumeista maksetaan 3–5 kertaa enemmän kuin katukaupassa. UB kerää prosenttiosuudet myös muiden vankien pyörittämästä huumausainekaupasta.

Jengi pakottaa muut vangit salakuljettamaan huumeita lomiltaan vankiloihin, kauppaamaan ja jopa käyttämään niitä. Lisäksi se kiristää vangeilta rahaa erilaisten maksujen ja sakkojen muodossa.

– Vankien omaiset pakotetaan tuomaan huumeita perhetapaamisiin, Vankilavirkailijoiden liiton Antti Santamäki sanoo.

Vuonna 2018 Suomen vankiloista takavarikoitiin huumausaineita yli kaksi kiloa, laittomia pillereitä lähes 6 500 kappaletta ja merkittävä määrä hormonivalmisteita.

Myös muut laittomat tavarat liikkuvat sisälle vankiloihin.

Ampuma-aseita vankiloista löytyi viime vuonna kahdeksan kappaletta, teräaseita yli 130 ja lyömäaseita 30. Puhelimia ja niihin liittyviä tarvikkeita vangeilta takavarikoitiin lähes 140 kappaletta ja tietokoneita tai niiden osia lähes 60 kappaletta.

“Turvallisuus on unohdettu kokonaan”

Keskusrikospoliisin mukaan vankilat ovat hyvä rekrytointialusta rikollisjengeille. Rekrytointi ei tarkoita useimmiten jäsenhankintaa vaan sitä, että jengit saavat uhkailemalla ja kiristämällä muut vangit toimimaan haluamallaan tavalla.

– Tällaisen kiristyksen ja väkivallan kohteeksi voi joutua kuka tahansa vankilassa ja sen ulkopuolella, olipa sitten rikollinen tai tavallinen kansalainen, arvioi Krp:n Christer Ahlgren.

Vankilavirkailijoiden ammattiliiton mukaan tärkein syy tilanteen pahentumiseen on vankilaolojen vapautuminen. Valvotuimmille osastoille laitetaan pahoinpitelyihin osallistuneet vangit, kun taas toimeksiantajat saavat edelleen elää vapaammin.

– Toimenpiteet pitäisi kohdentaa niihin vankeihin, jotka painostavat muita, sanoo liiton puheenjohtaja Antti Santamäki.

Vartijoiden ammattiliiton mielestä eduskunnan oikeusasiamiehen päätökset ovat pahentaneet tilannetta.

– Ratkaisujen mukaan vankien sellistä ulos liikkumisen aikaa pitää jatkuvasti lisätä, vaikka turvallisuus edellyttäisi kovimpien rikollisten valvonnan kiristämistä, Santamäki kritisoi.

– Turvallisuus on unohdettu kokonaan. Pitääkö jonkun kuolla ennen kuin tilanteeseen reagoidaan?

Santamäen mukaan myös jatkuva vartijavaje, valtavat ylityömäärät ja yksin työskentelyn suhteettoman suuri osuus vaikuttavat jengien aseman vahvistumiseen vankiloissa.

Väkivalta raakaa ja ylimitoitettua

Keskusrikospoliisi kommentoi niukasti sitä, mihin UB:n vahvistuminen vankiloissa voi johtaa.

– Tiedustelutietojemme valossa tilanne ei näytä hyvältä. Vankiloiden ulkopuolella UB:n valta-asema muihin rikollisjengeihin ei kuitenkaan näyttäydy samalla tavoin, vaan rikollisjengit tekevät enemmän yhteistyötä keskenään, Crister Ahlgren muotoilee.

Krp muistuttaa, että UB on arvioitu suomalaiselle yhteiskunnalle kaikkein vahingollisimmaksi ryhmittymäksi esimerkiksi sen jäsenten väkivaltarikosten määrällä mitattuna.

– Huumausainekauppa on UB:n pääasiallinen tulonlähde. Tyypillisesti UB:n väkivalta on raakaa ja ylimitoitettua, ja uhrit ovat täysin mielivaltaisesti valittuja ja kohteeksi voi joutua kuka tahansa tavallinenkin kansalainen, Ahlgren sanoo.