Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SDP:n tuore kansanedustaja Hussein al-Taee avaa vihdoin vanhojen somepostaustensa takana vallinnutta ajatteluaan – "Oma aikaisempi ajatteluni hävettää minua syvästi"

Al-Taee kirjoittaa maanantaina blogissaan häpeävänsä syvästi niitä ennakkoluuloja, ajatuksia ja kieltä, joita hän on käyttänyt homoseksuaaleista, juutalaisista, sunneista, somaleista tai muista ihmisryhmistä.

Sdp:n listoilta eduskuntaan noussut Hussein al-Taee avaa lopultakin vuosien takaisia Facebookiin kirjoittamiaan tekstejä, joista otetut kuvakaappaukset ovat aiheuttaneet kohua viime viikkoina. Al-Taee taustoittaa maanantaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa muun muassa paljon pahennusta herättänytttä vanhaa somepostaustaan, jossa hän rinnasti Israelin Isikseen.

– Olisin tehnyt viisaasti, jos olisin tuonut ajatteluni kehityksen esiin jo paljon aiemmin. Tunsin häpeää näistä asioista ja toivoin niiden olevan menneisyyttä, al-Taee kirjoittaa.

Joitakin kuvakaappauksia al-Taeen tekemiksi väitetyistä somepostauksista on epäilty peukaloiduiksi. Nyt al-Taee vastaa myös näihin epäilyihin.

– Olen käynyt näitä uudelleen ja uudelleen läpi ja voin sanoa niiden olevan valitettavasti aitoja.

Ymmärtää avoimuuden vaatimuksen

Tuore kansanedustaja osoittaa pitkän puheenvuoronsa ja anteeksipyyntönsä kaikille, joita hänen vanhat kirjoituksensa ja ajatuksensa ovat loukanneet tai joita ne askarruttavat.

– Minulla ei ole sanoja häpeälle, jota tunnen nyt niistä ennakkoluuloista, ajatuksista ja kielestä jota olen käyttänyt homoseksuaaleista, juutalaisista, sunneista, somaleista tai muista ihmisryhmistä.

Hän pyytää anteeksi myös sitä, ettei ole kyennyt avaamaan vanhoja tekstejä ja ajattelunsa muutosta sitä kysyneille toimittajille, tukijoille ja muille ihmisille.

– Ymmärrän, että toimintani on hämmentänyt tilannetta lisää hetkenä, jolloin avoimuuden vaatimus on ollut täysin perusteltu ja oikeutettu.

Al-Taee myöntää toimineensa typerästi halutessaan painaa kyseisen osan menneisyyttään taakseen.

– Vanhojen kirjoitusten tultua julki olin häpeissäni, eikä minulla ollut oikeita sanoja selittää taustaa, josta ne ajatukset tulivat. Se on ollut virhe, sillä juuri nuo kokemukset ovat opettaneet minulle rauhanrakentamisen tarpeesta paljon.

Konservatiivinen tausta

Al-Taeen mukaan ihmisarvo on hänelle jakamaton eikä hän hyväksy yhdenkään ihmisryhmän syrjintää tai mihinkään ryhmään kohdistuvaa vihaa.

Hän kertoo edelleen tulevansa hyvin konservatiivisesta taustasta, jossa asenteet esimerkiksi sukupuolirooleihin ja seksuaalisiin vähemmistöihin ovat kaukana siitä, mitä hän itse ajattelee nyt.

– Kasvuympäristössäni homoseksuaalisuus oli tabu, jonka käsittelemiseen ei ollut minkäänlaisia sanoja. Myös kaveripiirissäni yksi tapa käsitellä tätä pelkoa oli halveksuva puhe. Kun opiskelijana Britanniassa tutustuin homoseksuaaliseen opettajaan, olin hämmentynyt tavalla, joka nyt tuntuu hullulta.

Kommentoi juutalaisia ja Israelia

Al-Taee myöntää sekoittaneensa ajattelussaan juutalaiset ja Israelin.

– Matka on ollut pitkä ja vaikea myös suhtautumisessani juutalaisiin. Nuorena, seuratessani uutisointia Lähi-idästä, näin muiden ihmisten tuskaa. Yhdellä puolella olivat diktaattorit, joille länsi myi aseita, ja toisella näiden kansat, joita alistettiin. Mutta etenkin palestiinalaisten ahdinko Lähi-idässä sai minut todella turhautuneeksi ja surulliseksi.

Al-Taee vakuuttaa tutustuneensa viime vuosien aikana sekä juutalaisten historiaan että moniin, läheisiksi tulleisiin juutalaisiin ystäviin.

– Oma aikaisempi ajatteluni hävettää minua syvästi. Tämän historian takia olen erityisen sitoutunut toimimaan sekä Lähi-idässä että jälleen myös Euroopassa huolestuttavasti leviävää antisemitismiä vastaan.

Selitys isän kahdelle sukunimelle

– Olen shiiamuslimi. Uskonto on minulle tärkeä osa elämää, rauhan ja armon lähde. Omassa elämässäni uskonto on tärkeä, mutta hyvin yksityinen asia. Näen uskonnon ja politiikan suhteen eri tavoin kuin isäni ja hänen puolueensa. Uskon sekulaariin oikeusvaltioon, joka takaa jokaiselle ihmiselle uskonnonvapauden, al-Taee kertoo vakaumukseensa liittyen.

Hän taustoittaa myös ihmettelyjä hänen isänsä käyttämästä kahdesta eri sukunimestä Abu Gulalista ja al-Taeesta.

– Al-Taeet ovat laajempi heimomme, johon kuuluu sunneja, shiioja ja muita. Päästyään vankilasta ja sittemmin pakolaisleirillä isäni halusi ottaa käyttöön tämän heimomme laajemman nimen itsensä ja muun perheen suojaksi. Välittömän perheemme nimi Abu Gulal oli Saddamin aikana vaarallinen isäni sisaruksille ja heidän perheilleen.

Al-Taee kirjoittaa, että nuorempana hänellä oli tapana osallistua ajoittain shiiojen ja sunnien välisiin kiistoihin.

– Arabikevät sai aikaan minussa voimakkaita tunteita. Ymmärsin monien keskustelujen jälkeen, että oma tapani puhua asioista shiiojen ja sunnien eroja korostaen ei saanut aikaan mitään hyvää. Jätin ryhmät, mutta palasin vielä keskusteluihin Isiksen voimakkaan nousun aikaan vuonna 2014. Isiksen nousu oli monille muslimeille, myös minulle, syvä järkytys, ja keskustelu oli vihaista, kärjekästä ja leimaavaa. Tunnekuohussa sanoin etenkin silloin ja arabikevään aikana asioita, jotka nyt hävettävät.