Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA ja Kiina johtivat kasvua kun maailman sotilasmenot nousivat suurimmilleen sitten kylmän sodan

USA käytti sotilasmenoihin yhtä paljon kuin kahdeksan seuraavaksi suurinta maata yhteensä.

Maailman sotilasmenot nousivat viime vuonna korkeimmilleen sitten kylmän sodan päättymisen, kertoo Tukholman rauhantutkimusinstituutti Sipri vuosittain julkaistavassa raportissaan. Lukua nostivat erityisesti Yhdysvaltain ja Kiinan sotilasmenot.

Vuonna 2018 koko maailmassa sotilasmenot olivat 1,82 biljoonaa dollaria, missä on 2,6 prosenttia kasvua edellisvuoteen verrattuna.

Kyseessä on korkein luku sitten vuoden 1988, jolloin tällaisia tietoja alettiin julkaista suurvaltojen vastakkainasettelun leimaaman kylmän sodan kauden ollessa lopuillaan.

Yhdysvaltain sotilasmenot nousivat viime vuonna 4,6 prosentilla 649 miljardiin dollariin, mikä teki siitä maailman suurimman sotilaallisen varustelijan. Se oli vastuussa 36 prosentista maailman sotilasmenoista, mikä on lähes sama kuin kahdeksan seuraavan eniten sotilasmenoihin käyttäneen maan luku, Sipri kertoi.

Toiseksi suurin varustelija oli Kiina, jonka sotilasmenot kasvoivat viidellä prosentilla 250 miljardiin dollariin. Kyseessä oli 24. vuosi peräkkäin, kun sen sotilasmenot kasvoivat. – Vuonna 2018 Yhdysvaltain ja Kiinan sotilasmenot olivat puolet koko maailman sotilasmenoista, sanoi Nan Tian , Siprin asevarustelun menoihin (Amex) erikoistunut tutkija.

Trump syytänyt rahaa puolustukseen

Presidentti Donald Trump on sitoutunut vahvaan kansalliseen puolustukseen huolimatta siitä, että hän on vähentänyt amerikkalaisjoukkoja konfliktialueilla kuten Afganistanissa. Vuosi 2018 oli ensimmäinen sotilasmenoja lisäävä vuosi Yhdysvalloissa sitten vuoden 2010.

Hänen kongressille esittämät puolustusmenot tälle vuodelle ovat suurimmat dollareina kautta aikojen kun otetaan inflaatio huomioon. – Yhdysvaltain sotilasmenoja kasvattivat vuodesta 2017 aloitetut uudet aseiden hankintaohjelmat Trumpin hallinnon aikana, sanoi Aude Fleurant , Amex-ohjelman johtaja Siprissä.

Seuraaviksi suurimpina sotilasmenoissa laskettuna tulivat Saudi-Arabia, Intia, Ranska, Venäjä, Britannia, Saksa, Japani ja Etelä-Korea. Saudi-Arabia, joka käy parhaillaan sotaa Jemenissä huthi-kapinallisia vastaan, käytti eniten rahaa sotilasmenoihin kun ne laskettiin asukasta kohden. Toisena tuli Yhdysvallat.

Trump on kritisoinut joitakin Washingtonin Nato-liittolaisia – varsinkin Euroopan suurinta taloutta Saksaa – siitä, että nämä eivät ole täyttäneet sotilasliiton tavoitteena ollutta bkt:n kahden prosentin osuutta puolustusmenoille. Siprin tilastot osoittavat, että Saksassa osuus puolustusmenoista oli 1,2 prosenttia bkt:sta.

Britannia ja Ranska käyttivät 1,8 ja 2,3 prosenttia bkt:sta puolustukseen vuonna 2018.