Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muellerin nimittänyt Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri Rosenstein jätti eronpyyntönsä

Rosenstein oli saanut kritiikkiä toiminnastaan niin presidentiltä kuin demokraateiltakin.

Yhdysvaltain kiistelty apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein ilmoitti maanantaina erovansa virasta. Hän nimitti toukokuussa 2017 erikoistutkija Robert Muellerin selvittämään Venäjän hallituksen ja presidentti Donald Trumpin kampanjan väitettyjä yhteyksiä. Rosensteinin ero ei ollut yllätys, hänen oli odotettu eroavan jo maaliskuussa. Valkoinen talo ei kommentoinut eroa muuten kuin sanomalla, että apulaisliikenneministeri Jeffrey Rosen tulee hänen tilalleen. Rosensteinin ero astuu voimaan 11. toukokuuta.

Presidentti Trump ja tämän liittolaiset kritisoivat usein republikaani Rosensteinia siitä, että tämä oli nimittänyt Muellerin tutkimaan Venäjä-yhteyksiä. Demokraatit puolestaan ovat kritisoineet häntä siitä, miten hän sekaantui päätöksentekoon oikeusministeriössä. Rosenstein pysyi virassa odotettua kauemmin auttaakseen oikeusministeri William Barria hoitelemaan Muellerin raportin julkaisun. 22 kuukautta kestänyt tutkimus valmistui 22. maaliskuuta.

“Aina Amerikka ensin”

Kirjeessään Trumpille Rosenstein käytti kahta Trumpille tuttua ilmaisua kirjoittamalla, että hän auttoi ministeriön väkeä, joka oli “omistautunut arvoille tehdä Amerikasta suuri” lisäten, että “me aina asetamme Amerikan ensin”.

Muellerin tutkimuksesta ei ilmennyt, että Trumpin kampanja olisi vehkeillyt Venäjän kanssa.

Raportissaan Mueller ei tehnyt päätelmiä siitä, estikö Trump oikeuden toteutumisen. Hän kuitenkin esitti todisteita molempien kantojen puolesta.

Raportin saatuaan Rosenstein ja Barr päättelivät, että presidentin asettamiseen syytteeseen ei ole perusteita.

Demokraatit ovat kritisoineet Rosensteinia voimakkaammin Barria, joka päätti julkaista Muellerin raportista ensin vain valikoituja osia. Rosenstein näytteli kuitenkin keskeistä roolia siinä, että hänen mukaansa Trumpin ei pidä joutua syytteeseen.