Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vasemmistoliitto tavoittelee paikkaa demarijohtoisesta hallituksesta – Puolue vaatii purkua työttömiä suututtaneeseen malliin

Vasemmistoliitto kirjoittaa hallitustunnustelija Antti Rinteelle tavoittelevansa paikkaa Sdp-johtoisesta hallituksesta. Täysin ehdoitta hallitusyhteistyöhön ei puolue kuitenkaan ryhdy.

Vasemmistoliiton kirjaus hallitustunnustelija Antti Rinteelle annetuissa vastauksissa on varsin suora.

– Vasemmistoliiton tavoitteena on paikka sosialidemokraattien johtamassa hallituksessa, tiistaina annetussa vastauksessa todetaan.

Hallitustunnustelija ja Sdp:n puheenjohtaja Rinne on pyytänyt puolueita vastaamaan viime viikolla esittämiinsä, hallituksen muodostamista koskeviin kysymyksiin vappuaattoon mennessä. Suorasta tavoitteesta huolimatta Li Anderssonin johtama puolue on kirjannut vastauksessaan reunaehtoja hallitustyölle.

Ehdoissa muun muassa todetaan, että puolue voi osallistua vain sellaiseen hallitukseen, joka tekee ihmisoikeusperusteista politiikkaa ja pidättäytyy perusturvan heikentämisestä.

Hallituksen pitäisi myös sitoutua purkamaan aktiivimalli ja pitää Suomi sotilasliittojen ulkopuolella.

Kysymyksiä kovempi ilmastotavoite

Vihreiden ohella vasemmistoliitto on voimakkaasti nostanut tavoitteekseen ilmaston lämpenemisen ehkäisemisen. Vastauksessaan puolue kirjaa, että Suomen pitäisi olla hiilinegatiivinen 2030-luvun alussa.

Tavoite on tiukempi kuin mitä Antti Rinteen kysymyksissä vaaditaan.

Viime päivinä ympäristöteema on kuitenkin noussut esiin, kun Metsä Group ilmoitti suurinvestoinnista Kemiin. Suuri sellutehdasinvestointi on herättänyt kysymyksen siitä, miten se osuu yksiin ympäristönsuojelun kanssa.

Vasemmistoliitto onkin kirjannut tavoitteekseen hiilinielujen kasvattamisen, mutta investointiin ei suoraan oteta vastauksessa kantaa.

Yhtenä keinona puolue esittää kannustinjärjestelmän luomista metsänomistajille, jotta se kannustaisi nielujärjestelmään.

– Metsien hakkuumäärät ja metsätalouskäytännöt tulee pitää sellaisina, että luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja metsien muut käyttömuodot ovat mahdollisia, vastauksessa sanotaan.

Hornet-korvaajien määriin kriittisiä

Yleisesti ottaen vasemmistoliitto kirjaa olevansa valmis sitoutumaan Suomen tämänhetkiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

Vaalivoiton huhtikuun vaaleissa saanut puolue kirjoittaa kuitenkin suhtautuvansa kriittisesti hävittäjämääriin, joita halutaan korvaamaan nykyinen ikääntyvä Hornet-hävittäjäkalusto.

– Vasemmistoliitto ei vastusta vanhentuvan kaluston korvaamista, mutta hävittäjien määrää ja hintaa tulee arvioida kriittisesti. HX-hankinnassa tulee painottaa teollisen yhteistyön kehittämistä Suomen ja hankintamaan välillä, todetaan vastauksessa.

Hallitustunnustelija Antti Rinteen on määrä pitää tänään tiistaina tiedotustilaisuus vastausten pohjalta.