Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Esitutkintamateriaali paljastaa, miten Lemmenjoen harjoitus eteni – Eversti kertoo keskustelleensa tapahtumista Puolustusvoimien johdon kanssa syksyllä 2017

Esitutkinta-aineiston mukaan eversti Markus Päiviön epäasiallinen käytös alkoi harjoituksen toisena päivänä, kun osallistujat olivat Joenkielinen-tunturin huipulla. Hän kertoi esitutkinnassa keskustelleensa harjoituksen tapahtumista syksyllä 2017 armeijan ylimmän johdon kanssa.

Karjalan Lennoston entiselle komentajalle, eversti Markus Päiviölle luettiin torstaina syytteet esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta Helsingin hovioikeudessa. Samalla tuli julkiseksi tapauksen esitutkintamateriaali.

Kyse on Inarissa Lemmenjoella pidetystä harjoituksesta, joka järjestettiin Ilmavoimien Lapinmaja-säätiön kiinteistössä 22.–24. syyskuuta vuonna 2017. Asiasta tehtiin Puolustusvoimissa tutkintapyyntö vasta 18. joulukuuta samana vuonna. Harjoituksen tapahtumia tutkivat Pääesikunnan oikeudellisen osaston ylietsivät.

Aiheutti mielipahaa

Esitutkintamateriaalin mukaan Päiviön epäasiallinen käytös alkoi harjoituksen toisena päivänä, kun osallistujat olivat Joenkielinen-tunturin huipulla.

– Muistaakseni hän (Päiviö) silloin totesi: “Nyt oli niin paska ohjelma, että vuonna vaihtuu joko henkilökunta tai ohjelma.” Hän sai tuon toteamuksen kuulostamaan vaatimukselta, koska se ei ollut tuohon tilanteeseen ja läsnäolijoihin suhteutettuna sopiva, yksi Puolustusvoimissa työskentelevistä asianomistajista kertoi tutkijoille.

Päihtyneenä esiintyneen Päiviön kuvataan esitutkintamateriaalissa kohdelleen alaisiaan nöyryyttävästi. Hän oli nimitellyt sotilashenkilöstöä muun muassa homoiksi ja mulkeroiksi. Esitutkinnan mukaan nimittely aiheutti alaisissa mielipahaa ja nöyryytyksen tunnetta.

Keskustelu ylimmän johdon kanssa

“Suoritetussa esitutkinnassa on tullut ilmi, että Päiviön päihtymyksen aste johtuen hänen nauttimastaan alkoholimäärästä on ollut sellainen, että on syytä epäillä hänen kykynsä suorittaa tehtäväänsä harjoituksen johtajana olleen alentunut.”, tutkinnan johdannossa todetaan.

Päiviö oli käyttänyt esitutkinnan mukaan myös muista harjoituksen osallistujista nöyryyttäviä tai aliarvostavia ilmaisuja. Mukana ollutta pankinjohtajaa hän nimitteli tyhmäksi nahkapääksi ja kaupunginjohtajaa ”tyhmimmäksi kaupunginjohtajaksi, jonka Päiviö tuntee”.

Esitutkinnassa Päiviöltä kysyttiin, onko hän keskustellut harjoituksessa sattuneista asioista esimiehensä kanssa.

– Kyllä. Harjoitusta seuranneella viikolla olen keskustellut esimieheni Ilmavoimien komentajan kanssa. Sitä seuraavalla viikolla olen keskustellut asiasta Pääesikunnan päällikön, Puolustusvoimien henkilöstöpäällikön kanssa ja Puolustusvoimien komentajan kanssa, Päiviö vastasi.

Huusi huomiota

Eversti Päiviö esiintyi Lemmenjoen kiinteistön lisäksi päihtyneenä myös ravintola Ahkuntuvassa harjoituksen aikana. Hän oli huutanut huomiota ravintolassa ainakin kahteen kertaan.

– Siellä hän myös piti puheen, jota edelsi sotilaallinen komento ylös, jota kukaan ei halunnut totella. Hän toisti komennon ja sen jälkeen piti puheen. Tuonkin puheen sisältöön ja ilmaisuun vaikutti hänen humalatilansa, kertoi harjoitukseen osallistunut lääkäri esitutkinnassa.

Tutkinnassa kävi ilmi, että Päiviön epäillään kaatuneen harjoituksessa päihtymyksen takia kaksi eri kertaa lauantaina 23. syyskuuta. Hän kiisti esitutkinnassa kaatumisen johtuneen humalatilasta.

– En ole ollut niin humalassa, että olisin sen seurauksena kaatunut. Liikuntaosuudella todettiin toistuvasti, että Puolustusvoimien vaelluskengät eivät ole soveliaita vaelluskäyttöön ja tähän liittyen vaelluksen liukkaalla loppuosalla tuki kengistä katosi, jonka seurauksena kaaduin, Päiviö kertoi.

Esitutkinnassa takavarikoitiin muistikortti, jossa on valokuvia Lapinmajan maastosta. Päiviön epäillään esitutkinnan perusteella määränneen osan sotilashenkilöistä ja reserviläisistä sulkeismuotoon sekä poistuttaneen heitä maastossa.

– Jos tuo (poistutus-) käsky olisi toteutunut kokonaisuudessaan, henkilöt olisivat joutuneet jyrkkään rinteeseen, joka päättyi Lemmenjokeen. Päiviö keskeytti poistumisen ennen kymmenen askeleen täyttymistä, yksi asianomistajista kertoi esitutkinnassa.

“Lääkekonjakkia”

Päiviö kertoi kuulusteluissa, että hän nautti alkoholia ensimmäisen kerran harjoituksessa lounaalla Ivalossa. Viimeisen kerran hän kertoi juoneensa alkoholia harjoituksen päätöspäivänä. Kyse oli Päiviön mukaan ”lääkekonjakista”, jonka hän joi kämppäkavereidensa kanssa.

– Eli molempien kanssa yhdet todella pienet konjakit eri kertoina. Lisäksi nautin yhden oluen bussimatkalla Lemmenjoelta Ivalon kentälle, Päiviö kertoi kuulustelussa.

Esitutkinnassa hän kiisti syyllistyneensä rikoksiin. Päiviö totesi nöyryyttävistä ja halventavista ilmaisuista kuulustelussa, että ne perustuvat tulkintoihin. Hän ei muistanut osaa ilmaisuista.

Everstin kiitoskirje

Esitutkinnan mukaan Päiviö lähetti harjoituksen osallistujille sähköpostia jälkeenpäin eli 29. syyskuuta 2017. Viestissään hän esitti kiitokset harjoitukseen osallistumisesta sekä pyysi anteeksi aiheuttamaansa mielipahaa ja väärinkäsityksiä.

“Epäselvyyksien välttämiseksi/korjaamiseksi haluan jo tässä vaiheessa kutsua teidät kaikki ensi vuoden matkalle. Toivon, että aikanaan otatte kutsun myönteisesti vastaan”, Päiviö kirjoitti.

Hovioikeus jatkaa syytteiden käsittelyä perjantaina. Syyttäjä vaatii Päiviölle asiassa sakkorangaistusta. Päiviön esimiehen, Ilmavoimien komentajan kenraalimajuri Sampo Eskelisen epäillään viivytelleen esitutkinnan aloittamisessa asiassa. Eskelistä vastaan on nostettu syyte palvelusrikoksesta tai vaihtoehtoisesti tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta. Hän toimi harjoituksen aikaan Päiviön kurinpitoesimiehenä. Eskelisen syytettä käsitellään oikeudessa erikseen ensi viikolla. Valtakunnansyyttäjänviraston on määrä päättää lähiviikkoina, aloitetaanko myös Puolustusvoimien komentajan Jarmo Lindbergin toimista esitutkinta. Keskusrikospoliisi on esiselvittänyt komentajan menettelyä Karjalan lennoston komentajan ylempänä kurinpitoesimiehenä. Lindberg ei ole ollut asiassa rikoksesta epäiltynä.