Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Humalaisesta käytöksestä syytetty lennoston ex-komentaja oikeudessa: "Minulla ei ollut missään vaiheessa harjoituksen aikana tarkoitus nöyryyttää ketään"

Karjalan lennoston entinen komentaja Markus Päiviö pahoitteli perjantaina oikeudessa loukkaavia sanomisiaan Lemmenjoella syksyllä 2017 pidetyssä harjoituksessa. “Sanottua ei enää saa sanomattomaksi”, hän totesi oikeudessa.

Epäasiallisesta käytöksestä syytetty Ilmavoimien komentaja Markus Päiviö kertoi perjantaina oikeudessa, ettei hänen tarkoituksenaan ollut loukata ketään Lemmenjoki-harjoituksen aikana.

– Minulla ei ollut missään vaiheessa harjoituksen aikana tarkoitus nöyryyttää ketään, Päiviö sanoi.

Päiviö pääsi itse ääneen perjantaina Helsingin hovioikeudessa.

Lennoston entinen komentaja, eversti Markus Päiviö on syytteessä esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta Lemmenjoella Inarissa pidetyn harjoituksen vuoksi.

Taustalla sidosryhmille suunnattu harjoitus

Karjalan lennosto järjesti tärkeille sidosryhmilleen suunnatun vapaaehtoisen harjoituksen 22.9.–24.9.2017 Lemmenjoen Lapinmajalla.

Lemmenjoen tapahtumien jälkipuinnissa on kyse Päiviön käytöksestä. Syytteiden mukaan Päiviö käyttäytyi huonosti ja puhui loukkaavia sekä henkilökunnan jäsenille että harjoitukseen osallistuneelle vieraalle.

Häntä syytetään myös asiattomien käskyjen antamisesta alaisilleen.

Erästä everstiluutnanttia Päiviö oli esimerkiksi vaatinut leikkaamaan hiuksensa. Oikeudessa perjantaina kuultu everstiluutnantti sanoi, että hänen hiuksensa olivat harjoituksen aikana Yleisen palvelusohjesäännön mukaiset.

Kunnianloukkaussyyte liittyy siihen, mitä Päiviö sanoi Nurmeksen kaupunginjohtajalle. Syytteen mukaan loukkauksia tapahtui useammin kuin kerran.

Kunnianloukkauksen osalta hän on myöntänyt yhden lausuman, jonka hän sanoi Nurmeksen kaupunginjohtajalle harjoituslauantaina.

Tuolloin pidetyn vaelluksen aikana Päiviö oli kutsunut Nurmeksen kaupunginjohtajaa “Suomen tyhmimmäksi kaupunginjohtajaksi”.

Tarkasta sanamuodosta oli oikeudessa erilaisia kertomuksia.

Päiviö kertoi pahoitelleensa sanomisiaan kaupunginjohtajalle jälkikäteen ja kuvaili sanomaansa oikeudessa sammakoksi, joka oli sidottu laavulla pidettyyn tietovisaan ja siihen liittyvään vastaustilanteeseen.

– Sanottua ei enää saa sanomattomaksi, hän kuvaili käytöstään yleisesti harjoitusviikonlopun aikana.

“Olen varmasti käyttänyt tällaista kieltä”

Perjantaina oikeudessa Päiviö totesi, että hän ei kiellä sanoneensa kaikkia niitä asioita, joista häntä syytetään. Hän kertoi käyttävänsä paljon mustaa, myös piikittelevää huumoria.

Jälkikäteen hän tosin arvioi, että kommentit varsinkin Lemmenjoella olivat asiattomia ja ne olisi pitänyt jättää sanomatta.

Torstaina alkaneessa oikeudenkäynnissä useat todistajat kertoivat Päiviön muun muassa kutsuneen alaisiaan muun muassa “homomulkuiksi” ja “homorunkkareiksi”.

Oikeudessa Päiviö myönsi käyttäneensä epäasiallisia ilmaisuja ja myönsi loukanneensa ihmisiä, ja hän myönsi myös ajoittaisen alkoholinkäytön.

– Olen varmasti käyttänyt tällaista kieltä, en sitä kiellä, Päiviö sanoi.

Hän kuitenkin kiisti torstaina kuullun väitteen, että hän olisi tunkeutunut kahden osallistujan huoneeseen yöllä ja sanonut homottelevan kommentin.

Syyttäjä vielä kysyi Päiviöltä, että missä yhteydessä homorunkkari-termi olisi soveliasta käyttää.

– Ei missään, sanoi Päiviö.

Hän kertoi pahoitelleensa tapahtumia osallistujille pian tilaisuuden jälkeen ja järjestäneen syksyn aikana myös keskustelutilaisuuksia tapahtumista Karjalan lennostossa

– Olen selkeästi epäonnistunut, hän viittasi käytökseensä.

Syyttäjä vaatii Päiviölle rangaistukseksi sakkoja.

Myönsi ajoittaisen alkoholin käytön

Syytteiden mukaan Päiviö oli humalassa harjoituksen aikana. Alkoholia oli tarjolla muillekin osallistujille.

Päiviö on myöntänyt käyttäneensä alkoholia harjoituksessa, mutta hänen mukaansa alkoholin juonti liittyi muihin ajankohtiin kuin hänen varsinaisiin palvelustehtäviinsä.

Perjantaina alkuillasta hän piti pari tuntia kestäneen esitelmän Ilmavoimien nykytilanteesta, minkä vuoksi hän ei sitä ennen juonut kuin maltilla.

Lauantaina pidetyssä rastikoulutuksesta hän sanoi, ettei ollut päihtyneessä tilassa.

Päiviö selitti käytöstä vaikealla elämäntilanteella

Päiviö kertoi oikeudessa, että hän ei tunnista itseään käytöksestään.

Oikeudessa hän taustoitti omaa huonoa käytöstään sillä, että Lemmenjoen tapahtumat osuivat hänelle vaikeaan henkilökohtaiseen tilanteeseen yksityiselämässä.

– Elin tuolloin todella haastavaa aikaa siviilielämässä.

Lisäksi hän sanoi, että syyskuussa pidetyn harjoituksen aikana hän oli myös fyysisesti huonossa kunnossa.

Syytteiden ja todistajien mukaan Päiviö oli kaatunut varsinkin harjoituslauantaina pidetyn, noin 5 kilometrin vaelluksen aikana.

Päiviö kertoi kaatuneensa vaelluksella siksi, että hänen kuntonsa oli tuohon aikaan huono ja hänen käytössään olevat puolustusvoimien varsikengät liukkaat.

– Varmasti olin todella väsynyt. En voi sanoa, että alkoholilla ei ollut vaikutusta. Mutta jos ihminen kompastuu juureen ja kaatuu, niin ihminen kompastuu ja kaatuu, hän totesi.

Lääkäri: Ilmavoimien komentaja pahoitteli seuraavana päivänä

Päiviön kuuleminen pidettiin aamupäivällä. Ennen sitä Helsingin hovioikeudessa kuultiin myös harjoitukseen osallistunutta lääkäriä.

Lääkäri kertoi havainneensa Päiviön olleen humalassa päivän aikana. Hän arvioi oikeudessa, että jos joku olisi häneltä harjoituksessa kysynyt, niin hänestä Päiviö ei ollut palveluskelpoinen perjantai-iltana ja lauantaina puolenpäivästä iltaan päihtymyksen vuoksi.

Naispuolinen lääkäri ei itse kokenut, että Päiviö olisi juuri häntä loukannut, vaikka lennostossa oli tapahtuman jälkeen tällaisia huhuja levinnyt. Lääkäri kertoi myös, että Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen soitti ja pahoitteli hänelle tapahtumia. Eskelinen on itsekin syytteessä palvelusrikoksesta. Hänen epäillään viivytelleen esitutkinnan käynnistämisessä.

Eskelisen syytettä käsitellään ensi viikolla. Perjantaina Valtakunnansyyttäjänvirasto ilmoitti käynnistäneensä esitutkinnan Lemmenjoki-tapauksen jälkipuinnista myös Puolustusvoimien komentajan, kenraali Jarmo Lindbergin osalta.