Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Pennaselle sakot turvapaikanhakijan käännytykseen liittyvästä lentokoneprotestista – "On selvää, että kannan seuraukset"

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen on tuomittu Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa sakkorangaistukseen ilmailurikkomuksesta ja haitanteosta virkamiehelle.

Sakon suuruus on 40 päiväsakkoa eli Pennasen tuloilla 720 euroa.

Tuomio liittyi heinäkuun 2018 tapahtumiin, kun Pennanen kieltäytyi Finnairin lennon lähtövalmisteluiden aikana istuutumasta lentokoneessa alas omalle paikalleen.

Pennasen tarkoituksena oli estää lennolla mukana olleen, Suomesta käännytettävän henkilön saattaminen pois Suomesta.

Virkavalta poisti Pennasen lennolta. Hän kuvasi tapauksesta videon Facebook-sivuilleen.

Tuomion mukaan Pennanen oli myös kehottanut muita matkustajia nousemaan ylös ja estämään lennon lähdön niin kauan kuin käännytyksen kohteena ollut henkilö on lentokoneessa. Lennon lähtö viivästyi yhdeksän minuuttia.

Tuonut itse asiaa julkisuuteen

Pennanen oli kirjallisessa vastauksessaan pyytänyt, että hänet jätetään rangaistukseen tuomitsematta tai että rangaistusta kohtuullistetaan.

Hän vetosi asian saamaan poikkeukselliseen ja leimaavaan mediahuomioon.

Pennasen mukaan hän sai tekonsa vuoksi sadoittain vihapostia puhelimitse, kirjeitse, sähköpostitse ja sosiaalisen median kautta. Lisäksi hänestä oli kirjoitettu vihamieliseen ja halventavaan sävyyn julkisilla keskustelupalstoilla.

Hänestä oli myös tehty perätön lastensuojeluilmoitus.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että Pennasen menettelyyn liittyvien uutisten julkaisemiseen on todennäköisesti vaikuttanut se, että hän on itse tuonut tekonsa julkisuuteen.

Teko on lisäksi liittynyt yleisesti julkisuudessa kiinnostuksen kohteena olevaan aihealueeseen.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Toiminnan syyt heti esiin

Pennanen kommentoi tuomioitaan Facebook-sivuillaan.

– Olen iloinen siitä, että se saa osaltani nyt päätöksen. Ymmärrän juristina tekoni lainvastaisuuden ja on selvää, että kannan sen seuraukset. Olen myös alusta asti tuonut esiin syyt, miksi toimin niin kuin toimin.

– Totta kai itsekin toivon, etten olisi joutunut turvautumaan kansalaistottelemattomuuteen, että meillä olisi turvapaikkajärjestelmä, jonka voisi luottaa takaavan hakijoiden oikeudet ja sen, että ketään ei lähetetä hengenvaaraan, hän toteaa.

Itse turvapaikanhakijoiden asia on Pennasen mukaan yhä yhtä ajankohtainen ja sen parantamiseksi pitää hänen mielestään tehdä töitä.

– Turvapaikkapolitiikkaa pitkään läheltä seuranneena olen hyvin huolissani siitä, miten maamme kohtelee täältä turvaa hakeneita.

Puheenjohtaja Aaltokin kommentoi

Vihreiden tuolloinen puheenjohtaja Touko Aalto ymmärsi Pennasen toimintaa, minkä monet arvioivat olleen vahingoksi Aallon lyhyeksi muutenkin jääneelle puheenjohtajuuskaudelle.

– Tietynlainen kansalaistottelemattomuus on perusteltu vaikuttamisen muoto siinä vaiheessa, kun on tehty kaikki mahdollinen lainsäädännön piirissä, Aalto kommentoi heinäkuun lopussa MTV Uutisille.

– Sen jälkeen, jos omalla nimellään ja omilla kasvoillaan täysin rauhanomaisesti nousee seisomaan, puolustaa jokaisen ihmisen ihmisarvoa ja täysin rauhallisesti poistuu lentokoneesta poliisin saattelemana ja ottaa vastaan tulevat sanktiot, niin kyse on kansalaistottelemattomuudesta, jonka tarkoituksena on nostaa asia isompaan keskusteluun, Aalto jatkoi tuolloin.