Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuosikymmeniä arktista politiikkaa seurannut toimitusjohtaja ihmettelee: "Lapissa kuultiin ennenkuulumattoman voimakas puhe Pompeolta"

“Yleensä sotilaallisia asioita ei ole tuotu näihin pöytiin. Nyt turvallisuuspoliittisia kiistoja tuli kertarysäyksellä”, kommentoi Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki ulkoministeri Mike Pompeon maanantaista puhetta.

Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki on seurannut arktista politiikkaa 36 vuotta. Hän piti Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon maanantaista puhetta ennenkuulumattoman voimakkaana.

– Yleensä sotilaallisia asioita ei ole tuotu näihin pöytiin. Nyt niitä turvallisuuspoliittisia kiistoja tuli kertarysäyksellä, kertoo Rautajoki Lännen Medialle.

Pompeo kritisoi puheessaan voimakkaasti Arktisen neuvoston kumppanimaata Venäjää ja neuvoston tarkkailijajäsentä Kiinaa aggressiivisesta laajentumisesta Jäämerellä. Tiistaina Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit tapaavat yhdessä muiden Arktisen neuvoston maiden ulkoministerien kanssa. Pompeo ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov aloittivat neuvottelut jo maanantai-iltana.

Suomalaiset ulkoministeriön arktisen alueen virkamiehet eivät avanneet tarkemmin tiistain kokouksen teemoja ja Suomen avauksia.

Rautajoen mukaan on mielenkiintoista, että Yhdysvallat kiinnittää nyt suurta huomiota pohjoiseen ja aktivoituu arktisella alueella.

– En tiedä, onko se hyvä vai huono asia.

Turvallisuuspolitiikasta näyttää tulevan suuri teema Suomen arktisen puheenjohtajakauden lopuksi ja alkavan Islannin kauden ajaksi.

Rautajoki kaipaisi vahvempaa talouskeskustelua

Rautajoen mukaan positiivista Pompeon puheessa oli, että hän nosti esiin mustan hiilen, vaikka presidentti Donald Trump on pyrkinyt vähättelemään ilmastoasioita.

Kauppakamarin toimitusjohtajana Rautajoki kaipaisi vahvempaa talouskeskustelua arktisessa yhteistyössä. Hän nosti New York Timesin toimittajalle esiin kiinalaisten investoinnit Lapissa Pompeon puheen jälkeen.

Kiina on tulossa voimalla pohjoisille merireiteille niin kaupallisesti kuin sotilaallisesti, sillä reitit tuovat lyhimmän meritien Aasiasta Eurooppaan.

– Yhdysvallat tasapainottaisi, jos se olisi aktiivisesti mukana merenkulussa, Rautajoki sanoo.

Hän toivoo, ettei Yhdysvallat tyrmäisi kaikkia kiinalaisinvestointeja esimerkiksi Lapissa, vaikka Pompeo arvosteli kiinalaisia infrastruktuurihankkeita.

Paikalla olleet kiinalaiset toimittajat olivat suhtautuneet hämmästellen ja kriittisesti Pompeon puheen sisältöön.