Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rinne päätti venyneet hallitustunnustelut kokoomuksen kanssa: Valinta tehdään päivän tai yön aikana

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että talous-, työllisyys- ja veropolitiikkaa vaatii vielä paljon töitä.

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) sai hallitustunnustelut päätökseen keskusteltuaan vielä tiistaina aamupäivällä kaksi tuntia kokoomuksen johdon kanssa.

– Käytiin hyvät keskustelut, ja monet asiat aukesivat. Kaikki puolueet ovat vielä mukana ja nyt täytyy miettiä, mistä valinta tehdään, hän sanoi.

– Harkinta tehdään päivän ja yön mittaan. Tunnustelut on nyt tehty. Minulla on selkeä kuva siitä, miten eri puolueet suhtautuvat asioihin, hän lisäsi.

Rinne sanoi uskovansa, että löytyy “vaihtoehto, vaihtoehtojakin, jotka mahdollistavat sen, että ihmisten vaaleissa haluama muutos politiikkaan voi toteutua”.

– Nyt aika korjata yhteiskunnan eriarvoisuutta, tehdä investointeja tulevaisuuteen, saada työelämän pelisääntöjä reiluiksi ja torjua ilmastonmuutosta.

Rinne aikoo kertoa hallitusneuvotteluihin valitsemansa puolueet eduskuntaryhmille keksiviikkona kello 11.30. Hän sanoi, ettei kerro julkisuuteen ratkaisuaan sitä ennen.

Hallitusneuvotteluihin valittujen puolueiden puheenjohtajat saavat Rinteen mukaan tietää asiasta muutama minuutti sitä ennen.

Rinne sanoi, että hallitusneuvotteluihin kutsutut puolueet aloittavat urakkansa keskiviikkona kello 14 tilannekatsauksella. Käytännön neuvotteluohjeistus tapahtuu torstaiaamuna, ja sitten aletaan neuvotella torstaina iltapäivällä.

Isoimmissa pöydissä, joita on kahdeksan, neuvoteltaisiin jo torstaina ja perjantaina. Ensi viikon alussa mukaan tulisivat pienemmät alapöydät. Täysi neuvottelurumba Säätytalossa käynnistyisi siis ensi viikon alkupuolella.

Orpo: Paljon asioita vielä auki

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi lyhyesti aamun keskusteluja hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) kanssa ennen kokoomuksen ryhmäkokousta.

– Anti oli se, että käytiin keskustelua laajasti hallituksen muodostajan kysymyksistä. Mitään valmista ei tullut, mutta oli paljon rakentavaa keskustelua, mutta paljon vielä kysymyksiä auki.

Orpo painotti, että talous-, työllisyys- ja veropolitiikkaa vaatii vielä paljon töitä.

– Jos lähdetään hallitusneuvotteluihin, niin täytyy tiedostaa, että siellä puolen on paljon tekemistä.

Orpo sanoi toivovansa, että Suomeen löytyy hallitus, jolla on tulevaisuuteen katsova poliittinen linja ja joka tekee ratkaisuja, joilla päästään korkeaan työllisyysasteeseen ja pystytään turvaamaan hyvinvointi

– Kokoomus on valmis osallistumaan hallitukseen, jossa työllisyys ja hyvinvointipalvelujen turvaaminen on ykkösasia.