Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa – Näistä merkeistä tunnistat maksavauriot

Maanantaina alkoi Maksaviikko, jota vietetään perjantaihin 17. toukokuuta asti.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että maksa pitää meistä huolta joka päivä. Jostain syystä monella meistä ei ole kuitenkaan tapana pitää huolta maksasta. Syy huolimattomuuteen saattaa johtua siitäkin, että maksan vahingoittuminen etenee salakavalasti. Elin antaa itsestään merkkejä vasta, kun vauriot ovat jo pitkällä.

Harvinaisiksi vaurioita ei voi kutsua. Esimerkiksi ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa. Rasvamaksatulehdus voi johtaa maksakirroosiin, joka voi kehittyä maksasyöväksi. Rasvamaksa lisää myös riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Muita yleisimpiä maksasairauksia ovat autoimmuunimaksasairaudet ja virusmaksatulehdukset sekä alkoholimaksasairaus. Myös väärin annostellut lääkkeet, luontaistuotteet tai sienet voivat olla vaaraksi maksalle.

Tavalliset, terveet elintavat ovat hyväksi – vältä alkoholia

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että parhaiten maksan hyvinvointia edistävät ihan tavalliset, terveelliset elintavat. Säännöllinen liikunta, alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen, lääkkeiden annosteluohjeiden noudattaminen ja vain turvalliseksi todettujen sienten syöminen ovat perusasioita maksan terveyden kannalta. Liiton mukaan kannattaa välttää myös sellaisia ulkomailta tuotuja luontaistuotteita, joissa ei ole tuoteselostetta sekä pysytellä erossa virushepatiitista. Rasvamaksan ehkäisemiseksi kannattaa välttää ylipainon kertymistä. Maksaviikkoa vietetään eri puolilla Suomea maksaterveyteen liittyvien luentojen merkeissä. Esimerkiksi Lahdessa luennoi tulevana torstaina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Lahtinen. Luento järjestetään Link Lahden järjestökeskuksen tiloissa kello 18. HäSa