Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät maanantaiaamuna puoleen päivään saakka

Neuvotteluihin on tullut lisää hankaluuksia, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi.

Kun talouden raameja on käsitelty, hallitusneuvotteluihin on tullut lisää hankaluuksia, sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson Säätytalossa maanantaiaamuna.

Lännen Median tietojen mukaan neuvottelut keskeytyivät maanantaina aamulla puoleen päivään saakka sen takia, että vasemmistoliiton on vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja.

– Arvopohjan, jonka hallitus on asettanut, pitäisi olla kaikille selkeä ja yhteinen. Tehdään tarvittavat panostukset perusturvaan ja koulutukseen, eriarvoisuuden vähentämiseen. Mutta kyllä tässä on nyt enemmän sovittavaa, kuin mitä vielä viime viikolla oli, Andersson sanoi.

Hän jatkoi, että Vasemmistoliitossa pidetään selvänä, ettei enää voida jatkaa linjalla, jossa leikataan tavallisten suomalaisten palkoja tai lomarahoja.

– Työllisyysasteen nostaminen on erittäin tärkeätä ja se on myös täällä neuvottelevien puolueiden tavoite, johon haetaan ratkaisuja.

– Ratkaisut on haettava toimenpiteistä, joilla parannetaan ihmisten koulutus- ja osaamistasoa. Esimerkiksi tehostetaan työvoimapalveluja ja parannetaan niiden toimivuutta myös kotoutumisen ja palkkatuen puolella, Andersson sanoi. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä arvosteli perjantaina hallitusneuvotteluja hitaudesta ja kuvaili hallituksen muodostamista viiden puolueen pohjalta vaikeaksi. Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) piti Sipilän ulostuloa normaalina neuvotteluihin kuuluvana ilmiönä.

– Eri ryhmissä on käyty hyvähenkinen neuvottelu, myös puheenjohtajien pöydässä. Toivottavasti se jatkuu tänään, Rinne sanoi maanantaiaamuna.

Talousraamista on näkemys

Sunnuntain neuvotteluissa puheenjohtajat saivat Rinteen mukaan muodostettua yhteisen näkemyksen sovittavasta talousraamista. Talousasioiden käsittely jatkuu tänään.

– Suurin piirtein tiedämme, kuinka paljon meillä on rahaa käytettävissä nykytilanteeseen verrattuna.

– Täytyy sovitella eri asioita ja painotuksia yhteen. Luulen, että se on nyt kaikista vaikeinta, Rinne sanoi.

Työryhmien pitäisi saada työnsä valmiiksi tiistaina. Jotkut työryhmät ovat joutuneet ottamaan lisäaikaa asioidensa käsittelyyn ja neuvottelevat maanantaina vielä iltakuuden jälkeen.

Kaikkia asioita ei Rinteen mukaan pystytä ratkotaan näissä ilmiöpöydissä, vaan ne siirtyvät puheenjohtajien pöytään. Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto arvioi, että edessä voi olla pallottelua työryhmien ja puheenjohtajien pöydän välillä.

– Saatetaan lähettää asioita takaisin ryhmiin ja kysyä, missä prioriteetit menevät taloudellisessa mielessä.

Haavisto on käynyt asioita läpi myös kahden kesken keskustan Juha Sipilän kanssa.

– Keskinäisiä jännitteitä, joita on joissain ryhmissä tullut esiin, koitetaan ratkoa myös puheenjohtajatasolla.

Jännitteet liittyvät Haaviston mukaan keskusteluihin ilmastosta, hiilinieluista, turpeesta ja sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen.

Hallitukseen 18 ministeriä

Haaviston mukaan ministeripaikkojen jaosta tai ministerien välisestä työnjaosta ei ole vielä neuvoteltu.

– Siitä vallitsee ymmärtääkseni yksimielisyys, että tulevassa hallituksessa olisi 18 ministeriä.

Omat hankaluutensa neuvotteluihin tuovat myös eurovaalitentit. Rinteen mukaan on neuvoteltu tenttien järjestäjien kanssa, että voidaanko tentteihin ottaa varapuheenjohtajia.

– Tänään olen kuitenkin Ylen tentissä mukana, Rinne sanoi.

Ehdokkaan rikostuomiot yllätys Rinteelle

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne joutui maanantaina ottamaan kantaa myös eurovaaliehdokas Mikkel Näkkäläjärven (sd.) rikostuomioihin. Ne eivät olleet ennen viikonvaihdetta sdp:n puoluejohdon tiedossa.

Demarinuorten puheenjohtajana toimiva Näkkäläjärvi kertoi sunnuntaina, että hänet on nuorena tuomittu eläinsuojelurikoksesta ja törkeästä rattijuopumuksesta.

– Nuori mies on tehnyt hölmöilyjä, tosi ikävä asia. Toivon, että mies on ymmärtänyt tilanteen ja ottanut opikseen, Rinne sanoi.

Hallitusneuvotteluissa alkoi maanantaina ratkaiseva viimeinen viikko, jos hallituksen muodostajan Antti Rinteen tavoitteeksi asettama aikataulu pitää. Silloin hallitusohjelma olisi valmis ensi perjantaina.’