Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paljastiko Heinäluoman ilmoitus Sdp:n sisäisen kisan EU-pestiin? Kumpula-Natri: "Minulle on ollut itsestään selvää, että Eero on käytettävissä"

Sdp:n Eero Heinäluoma ilmoitti maanantaina olevansa käytettävissä Suomen komissaariehdokkaaksi. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin mukaan ulostulossa ei ollut hänelle mitään uutta.

Sdp:n sisäinen kisa komissaarin tehtävästä tiukkenee, kun europarlamenttiehdokas Eero Heinäluoma ilmoittautui kisaan maanantaina.

Heinäluoma kertoi asiasta Helsingissä pitämässään tiedotustilaisuudessa. Hän kertoi päättäneensä tulla asian kanssa ulos sen jälkeen, kun hän oli saanut komissaarihalukkuudestaan kyselyjä.

– Olen valmis EU-komission Suomen-jäseneksi, jos Suomessa sitä halutaan, Heinäluoma sanoi.

Muun muassa eduskunnan puhemiehenä toiminut Heinäluoma ei ollut ehdolla kevään eduskuntavaaleissa, mutta hän on ehdolla sunnuntaina Suomessa pidettävissä europarlamenttivaaleissa.

Häntä on etukäteisarvioissa pidetty yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona komissaarin tehtävään.

– Meillä voi olla myös kokoamme isompi vaikutus EU:ssa, kun toimimme aktiivisella ja rakentavalla tavalla, Heinäluoma sanoi.

Suurin puolue päättää komissaarin

Suomessa komissaarin paikan on tavannut nimetä eduskunnan suurin puolue.

Prosessi on kaikkiaan monimutkaisempi, ja kunkin maan nimeämä komissaariehdokas joutuu käymään Euroopan parlamentissa tentattavana. Suomessa pääministerillä on ehdokasnimityksessä kuitenkin vahva painoarvo.

Tässä tapauksessa Suomen komissaariehdokas nousee todennäköisesti Sdp:stä. Muut puolueet, kuten vihreät, ovat kuitenkin myös nimenneet omia ehdokkaitaan komissioon.

Etukäteen on pidetty myös mahdollisena, että Suomen komissaariehdokas ilmoitetaan samaan aikaan kuin parhaillaan muodostettavan hallituksen ministerit.

Myös Urpilainen ja Kumpula-Natri käytettävissä

Heinäluoman ohella varteenotettavia ehdokkaita Sdp:ltä ovat entinen valtiovarainministeri ja entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen sekä nykyinen europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri .

Maanantaina Lännen Median puhelimitse tavoittama Kumpula-Natri kertoi, ettei Heinäluoman ilmoituksessa ollut hänelle mitään uutista.

– Minulle on ollut itsestään selvää, että Eero on käytettävissä, jos nimitys häneen osuu, sanoi Kumpula-Natri.

Kumpula-Natri on kertonut itsekin olevansa käytettävissä, jos hänet päätettäisiin nimittää Suomen ehdokkaaksi. Myös Urpilainen on ilmaissut tammikuussa Lännen Medialle olevansa käytettävissä “vastuunkantoon”. – Mitä tehtäviä tulee eteen, on puolueen puheenjohtajan Antti Rinteen käsissä, Urpilainen sanoi tuolloin.

Maanantaina LM tavoitti Urpilaisen avustajan, joka ilmoitti, ettei parhaillaan hallitusneuvotteluissa olevalla Urpilaisella ole komissiohalukkuuteen mitään lisättävää.

Heinäluoma: “Kerroin vain mielipiteen”

Heinäluoma sanoi myös medialle sillä olevan myös merkitystä, että komissaariehdokkaat mittauttavat oman kannatuksensa nimenomaan europarlamenttivaaleissa.

Kumpula-Natri pyrkii uusimaan paikkansa parlamentissa. Urpilainen ei ole ehdolla europarlamenttivaaleissa, mutta hänet valittiin huhtikuussa eduskuntaan yli 11 000 äänellä.

– Kerroin vain sen mielipiteen, joka on Euroopassa voimistumassa ja voimistumassa Euroopan parlamentissa, Heinäluoma tähdensi.

Sisäistä kilpalaulantaa?

Heinäluoman ulostulosta herää kysymys, onko kyse puolueen sisäisestä komissaarikisasta.

Kumpula-Natri ei näe asiaa niin.

– En koe, että tässä on Sdp:n sisäistä kilpalaulantaa. Itse näen, että tässä on eurovaalit käynnissä, ehdokkaana europarlamenttivaaleissa oleva Kumpula-Natri sanoo.

Maanantaina Heinäluoma ei halunnut itse ottaa kantaa siihen, kuka hänestä olisi hyvä kilpakumppani.

Lisäksi Heinäluomasta jokaisen maan pitäisi nimittää ehdokkaaksi komissioon sekä mies että nainen.

Kumpula-Natri totesi, että vastaavaa periaatetta on jo osin yritetty Euroopan parlamentissa.

Juttua päivitetty 20.5. 13.24: Päivitetty: Jutun otsikko, ingressi ja rakenne. Täydennetty Heinäluoman, Kumpula-Natrin ja Urpilaisen kommentein. Korjattu: Suomessa nimitetään komissaariehdokas, ei komissaari, kuten jutussa alun perin luki.