Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maalaistalon vintin ateljee on omistajansa paratiisi – "En menisi täältä minnekään, ellei olisi pakko"

Sirkku Rahunen-Ahtila tuskin poistuisi maalaistalonsa yläkertaan rakennetusta ateljeesta, ellei olisi pakko.

Yleensä siinä käy niin, että ennen kuin Sirkku Rahunen-Ahtila on ehtinyt saada puheenvuoroaan päätökseen, malttamattomimmat vieraat hajaantuvat jo eri puolille taloa hämmästelemään taidetta.

Se ei kuvataiteilijaa häiritse, vaan päinvastoin. Vuonna 1992 kotiateljeensa yleisölle avanneelle Rahunen-Ahtilalle on luontevaa avata kotinsa ovet kiinnostuneille.

Vaikka varsinainen ateljee sijaitsee yläkerrassa, sitä ei ole erotettu tarkasti muusta maalaistalosta. Rahunen-Ahtila kahvittaa vierailijat olohuoneessaan. On hän majoittanut ja saunottanut kotonaan yhden italialaisen turistioppaankin.

– Turussa asuessani naapurit tiesivät tulla kahville aina, kun haistoivat, että nyt on Sirkku leiponut jotain, hän hymyilee.

Rahunen-Ahtila valmistui Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulusta vuonna 1962. Hän laskee tehneensä uransa aikana kaikkea muuta paitsi veistänyt kiveä tai puuta.

Monipuolinen työura näkyy kuvataiteilijan kotona. Jos grafiikanlehdetkin lasketaan mukaan, grafiikkaa sekä öljyväri-, pastelli-, akvarelli-, ja kuitutöitä on näytillä yhteensä yli 400 kappaletta.

Teokset on järjestelty ateljeehen teemoittain, mutta kokoelma elää. Rahunen-Ahtilan töitä on parhaillaankin esillä useammassa näyttelyssä.

Ominaisinta työskentelytekniikkaa hänellä ei ole. Sen sijaan mieliala ratkaisee.

Käytävän seinän teoksissa Rahunen-Ahtila on hyödyntänyt vanhaa pyykkinarua, hopealankaa, ampiaispesän pohjaa sekä miehen villasukkaa.

Alakerran seiniä koristaa muun muassa Turussa syntynyt grafiikka, yläkerran ateljeessa puolestaan on oma lasten nurkka sekä seinä teoksille, joihin Rahunen-Ahtila on ammentanut inspiraatiota matkoista muun muassa Teneriffalle, Thaimaahan sekä Egyptiin, Niilin rannalle ja kalkkikivivuorten kupeeseen.

Ennen kuin ateljee valmistui talon vintille, Rahunen-Ahtila teki taidetta talon porstuassa. Talvella eteinen oli kuitenkin turhan kylmä työskentelyyn.

Yläkerrasta tuli Rahunen-Ahtilan oma paratiisi.

– Mieheni teki ateljeeta kuin Iisakin kirkkoa, Rahunen-Ahtila hymyilee.

– En menisi täältä minnekään, ellei olisi pakko hoitaa välillä muita velvollisuuksia.

Kesä on ateljeessa sesonkiaikaa. Silloin pihaan pelmahtaa välillä linja-autolastillinen ihmisiä.

Toukokuun alkuun mennessä ryhmiä on vieraillut jo pari. Kun bussi ajaa pihaan, Rahunen-Ahtila syöksyy sisään. Hän haluaa ehtiä kertomaan muutaman sanan paikasta ennen kuin väki hajaantuu.

Kotiateljeessa voi piipahtaa myös pienemmällä porukalla ja ilman ennakkovaroitusta. Silloin riskinä on kuitenkin hukkareissu. Siksi soitto kannattaa etukäteen.

Omien töiden esittely on kuvataiteilijan mielestä tärkeä osa työtä.

– Ihaninta on se, kun ihmiset lähtevät täältä hymyssä suin.

Kerran eräs vierailija totesi, että Rahunen-Ahtilan kotiateljee on itsessään nähtävyys, jossa käytyään on taatusti hyvällä tuulella. – Olen maalannut teokset hyvällä tuulella. On ihanaa, jos se tunnelma välittyy katsojalle. En halua tehdä mitään, mistä tulisi huono olo tai paha mieli. HäSa

Sirkku Rahunen-Ahtilan kotiateljee sijaitsee Parolassa osoitteessa Merven Kylätie 49. Tiedustelut puh. 050 3756 121.

Julkaistu Hämeen Sanomien kesälehdessä 21.5.2019. Lue koko kesälehti tästä linkistä.