Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rkp:n Henriksson sote-sovusta: Maakuntavaalit "olisi paikallaan" järjestää – Puheenjohtaja myös avaa valtaa, joka maakunnille voi tulla

Hallitusneuvottelujen vetäjä Antti Rinne kertoi torstaina, että sote-malli valmistellaan 18 maakunnan pohjalta. Pääkaupunkiseudulle valmistellaan oma erillisratkaisunsa. Vaasan aluesairaalan laajaa päivystystä ajaneen Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoo luottavansa siihen, että maakuntia kohdellaan uudistuksessa yhdenvertaisesti.

Hallitusneuvotteluissa saavutettu sopu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta tarkoittanee myös sitä, että maakuntavaalit pidetään. Asiaa kommentoi medialle Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson torstaina, kun hän oli matkalla lounastauolle Säätytalolta.

– Jos halutaan maakuntia, ja että noudatetaan perustuslakivaliokunnan aikaisempia lausuntoja, niin silloin olisi paikallaan, että on myös maakuntavaalit, Henriksson sanoi medialle.

Aiemmin torstaina myös Helsingin Sanomat

kirjoitti lähteisiinsä vedoten, että sote-sopu tarkoittaa myös maakuntavaalien järjestämistä.

Rinne: 18 maakuntaa, PK-seudulle selvitetään omaa ratkaisua

Torstaiaamuna hallitusneuvotteluja vetävä Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi, että hallitusneuvotteluissa on saavutettu sopu sote-uudistuksen hallintorakenteesta.

Sote-uudistus tullaan valmistelemaan 18 maakunnan muodostaman itsehallintoalueen pohjalta. Tämän lisäksi pääkaupunkiseudulle aiotaan Rinteen mukaan selvittää oma erillisratkaisunsa. Pääkaupunkiseutua koskeva erillisratkaisu tehdään loppuvuoden aikana.

Rinne ei aamulla täsmentänyt, mikä rooli yksityisillä toimijoilla saavutetussa sote-sovussa on.

– Julkinen sektori on pääjärjestäjä ja päätuottaja tässä mallissa. On sovittu myös siitä, että tämän vuoden loppuun mennessä selvitetään, voisivatko kaupungit ja kunnat toimia myös tuottajina, Rinne sanoi lehdistölle torstaiaamuna.

Henriksson kuitenkin sanoi medialle myöhemmin torstaina, että maakunnilla tulee olemaan valtaa vaikuttaa siihen, miten sote-palvelut tuotetaan.

– Siinä voivat sitten maakunnat, yksityiset, kolmas sektori ja mahdollisesti myös kunnat olla palveluiden tuottajina, sanoi Henriksson.

Toistaiseksi Henrikssonin mukaan on sovittu, että pelastustoimi ja ensihoito tulevat uusien maakuntien hoidettaviksi. Muita asioita selvitetään myöhemmin.

Henriksson vahvisti myös Rinteen kertoman, että soten mahdolliset verotus- ja rahoituskysymykset valmistellaan parlamentaarisesti.

Mikä on Vaasan aluesairaalan kohtalo?

Varsinkin ruotsinkielisellä Pohjanmaalla suurena kysymyksenä on se, tuleeko Vaasan aluesairaala säilyttämään laajan päivystyksen. Asia on ollut tärkeä Rkp:lle, jotta ruotsinkieliset palvelut voidaan turvata.

Henriksson kertoi, että torstaina ilmoitettu sote-sopu koski ennen kaikkea soten rakennetta. Yksityiskohtiin ei menty.

– Luotan siihen, että jos meille tulee 18 maakuntaa, niin näitä maakuntia kohdellaan yhdenvertaisesti, hän kuitenkin sanoi ja jatkoi:

– Se tarkoittaa, että meillä on toimivat palvelut jokaisessa maakunnassa.

Hallitusneuvottelut jatkuvat torstaina ainakin iltapäivään torstaina, ja puheenjohtajilla on neuvotteluissa suuri rooli.

Puheenjohtajat joutuvat iltapäivällä keskeyttämään neuvottelunsa osallistuakseen Ylen EU-vaalitenttiin.