Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Soten mukana maakunnille siirretään ensi vaiheessa myös ensihoito ja pelastustoimi

Maakunnille siirrettävistä muista tehtävistä laaditaan parlamentaarinen selvitys vuoden 2020 loppuun mennessä.

Uusillle maakunnille siirtyvät ensivaiheessa sote-palvelujen lisäksi myös ensihoito sekä pelastustoimi. Vuoden 2020 loppuun mennessä selvitetään parlamentaarisesti, mitä tehtäviä kunnilta, kuntayhtymiltä ja valtiolta voitaisiin siirtää maakunnille. – Neuvotteluita on käyty hyvässä hengessä pari viikkoa. Kaikilla puolueilla on ollut vähän erilaisia tavoitteita, hallitusneuvottelujen sote-ryhmää vetävä Anu Vehviläinen (kesk.) sanoi.

Sote-uudistuksessa pyritään Vehviläisen mukaan kohtuulliseen nopeaan toteutukseen.

Pääkaupunkiseudun erillisratkaisu selvitetään tämän vuoden loppuun mennessä. Muiden kaupunkiseutujen osalta sellaisesta ei ole sovittu.

– Erillisselvitys on ainoastaan pääkaupunkiseudusta.

Maakuntavero on Vehviläisen mukaan yhteisenä tavoitteena, ja myös maakuntavaalit järjestetään. Niiden ajankohtaan Vehviläinen ei ottanut kantaa eikä siihen, milloin sote-uudistus tulisi voimaan. – En lähde menemään aikataulukärki edellä. Haluan vain vahvistaa sen, mitä hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) on aamulla sanonut. Muihin yksityiskohtiin ei ole menty.

– Se on totta, että jos tulee itsehallinnolliset maakunnat, vaalitkin tulevat joskus.

Edellisen hallituksen aikana tehtyä valmistelutyötä voidaan hyödyntää. Uudistuksen mahdollisiin säästötavoitteisiin Vehviläinen ei ottanut kantaa.

Vehviläisen mukaan nyt saatu ratkaisu on hyvä viiden puolueen ratkaisuna.

Maakuntia tulee 18

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa kootaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen kuntaa suuremmille itsehallinnollisille alueille. Itsehallinnollisia maakuntia tulee 18 eli sama määrä kuin edellisen hallituksen kaatuneessa mallissa.

Maakuntien toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta säädetään erillisellä lailla. Alueiden päätöksenteosta vastaavat suorilla vaaleilla valitut valtuutetut.

Valinnanvapausmalli on hylätty. Maakunnat tuottavat palvelut pääosin julkisina palveluina.

Yksityinen ja kolmas sektori toimivat täydentävinä palveluiden tuottajina. Kuntien osalta palvelujen tuottamisoikeus ratkaistaan erillisen selvityksen pohjalta vuoden 2019 loppuun mennessä.

Hallitus selvittää Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin alueen erillisratkaisun yhteistyössä alueen kaupunkien ja kuntien kanssa vuoden 2019 loppuun mennessä.

Erillisinä asioina valmistellaan parlamentaarisen komitean toimesta maakuntien verotusoikeus ja monikanavarahoituksen purkaminen vuoden 2020 loppuun mennessä. Monikanavarahoitus tarkoittaa sitä, että nykyisin Kela rahoittaa osittain yksityisiä terveyspalveluja.

Itsehallinnolliset alueet mahdollistavat vaiheittaisen siirtymisen monialaisiin maakuntiin. Tämä valmistellaan parlamentaarisesti vuoden 2020 loppuun mennessä.