Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomusnuorten Vuornos: "Entiset kaupunkipuolueet vihreät ja sdp taipuivat yllättävän helposti keskustan maakuntamalliin"

Vuornos syyttää hallituksen muodostajaa Antti Rinnettä (sd.) selän kääntämisestä pääkaupunkiseudun ulkopuolisille suurille kaupungeille.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos kritisoi voimakkaasti “entisten kaupunkipuolueiden” vihreiden ja sdp:n lehmänkauppaa maakuntauudistuksesta. Hän ei olisi uskonut, että ne taipuvat näin helposti “keskustalaiseen maakuntamalliin”. Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) kertoi torstaina, että sote-uudistus toteutetaan 18 maakunnan pohjalta.

– Jos sosiaali- ja terveyspalvelut siirretään kuntia suuremmille alueille, tulisi kaikkien asiantuntija-arvioiden mukaan sote-alueiden määrän olla 5-12. Yksikään asiantuntija ei suosittele 18 maakunnan mallia, Vuornos toteaa. Tosin edellisen hallituksen aikana myös kokoomus kannatti 18 maakunnan mallia. Kokoomus ryhtyi vasta Juha Sipilän (kesk.) hallituksen erottua kannattamaan kuntapohjaista mallia.

Vuornoksen mukaan kuudella suurimmalla kaupungilla on ollut selkeä yhteinen näkemys siitä, että paras tapa jatkaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista on lähteä rakentamaan sitä nykyiseltä kuntapohjalta.

Hän pelkää, että maakuntauudistus pahimmillaan seisauttaa vuosiksi hyvin käyntiin lähteneen uudistustyön, jota kunnissa tehdään.

– Maakuntauudistuksessa on yksinkertaisesti kyse vain ja ainoastaan valtapolitiikasta. On järjetöntä kääntää selkä kaupungeille ja lähteä jälleen kerran runnomaan jättimäistä uudistusta eteenpäin, Vuornos sanoo.

Valtavia riskejä

Vuornoksen mukaan maakuntauudistukseen liittyy valtavia riskejä niin palkkaharmonisoinnin, it-järjestelmien kuin itse toiminnan uudelleenorganisoimisessa.

– vihreät ja sdp huusivat koko viime kauden oppositiossa, että näin valtavassa uudistuksessa pitää edetä vaiheittain. Nämä puheet näyttävät unohtuneen jo muutama kuukausi vaalien jälkeen, Vuornos ihmettelee.

Pääkaupunkiseudulle ollaan rakentamassa erillisratkaisua.

Vuornos muistuttaa, että kaupungistuminen koskee myös muita kuin pääkaupunkiseudun kaupunkeja. – Pääkaupunkiseudun erillisratkaisu on varmasti parempi kuin ei mitään, mutta samalla Antti Rinne (sd.) tulee kääntäneensä selkänsä muualla Suomessa oleville suurille kaupungeille.

– Näyttää siltä, että punavihreä hallitus ryhtyy tekemään keskustalaista politiikkaa. Onko tämä aidosti se muutos, jota vihreiden ja sdp:n äänestäjät halusivat, Vuornos kysyy.