Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antti Rinne vastasi kuntapohjaista sote-mallia Pirkanmaalle ajaneelle Tampereen pormestarille: "Yhteensovitetaan valmistelut"

Hallituksen muodostajan Antti Rinteen mukaan nyt sovittu maakuntamalli mahdollistaa myös alueellisten lähtökohtien huomioimisen.

Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) kritisoi Aamulehdessä tuoreeltaan hallituksen muodostajan Antti Rinteen (sd.) johdolla solmittua maakuntapohjaista sote-ratkaisua. Hän toivoi Pirkanmaan jatkavan soten kuntavetoista valmistelua. Miten vastaatte Lauri Lylylle, Antti Rinne?

– Hallitusneuvotteluissa on nyt löytynyt ratkaisu, joka ohjaa nyt näitä viittä puoluetta tässä asiassa. Pirkanmaan kunnat päättävät ensi viikolla, aikovatko ne jatkaa kuntapohjaista valmistelua. Mikä on teidän neuvonne Pirkanmaan kunnille?

– Neuvo on se, että yhteensovitetaan nyt nämä valmistelut ja viedään asia eteenpäin niin, että se sote vihdoinkin tulee. Ihmiset tarvitsevat palvelujen kokonaisuudistuksen.

– Meidän pitää huolehtia, että ihmiset pääsevät lääkäriin, vanhukset ja ikäihmiset tulevat hoidettua ja lastensuojelu pelaa, Rinne sanoi. Miksei Pirkanmaa voinut saada erillisratkaisua kuten pääkaupunkiseutu?

– Tämä, mitä nyt ollaan rakentamassa, mahdollistaa sen, että alueelliset eri lähtökohdat otetaan huomioon, Rinne sanoi. Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto perusteli vain pääkaupunkiseutua koskevaa erillisratkaisua sen erilaisilla haasteilla. Miksi käänsitte selkänne muille suurille kaupungeille, Pekka Haavisto?

– Tässä on maakuntamalli ollut sillä lailla tärkeä, että maakunnan tasolla sote järjestetään näillä itsehallintoalueilla, jotta saadaan kaikki kunnat ja alueet tasaveroisena palvelujen piiriin, Pekka Haavisto vastasi. Oliko missään vaiheessa esillä mahdollisuus, että erillisratkaisu olisi voitu tehdä pääkaupunkiseudun lisäksi myös esimerkiksi Tampereen ja Turun seuduille, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson?

– Erillisratkaisun kirjaus koskee vain pääkaupunkiseutua. Sitäkin pitää selvittää vielä erikseen, koska myös perustuslailliset puitteet pitää huomioida.

– Suurin huoli siinä on se, miten voidaan turvata riittävät vaikutusmahdollisuudet myös isossa maakunnassa kuten Uudenmaan alueella, jossa asuu yli 1,5 miljoonaa asukasta.