Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Merioikeus: Venäjän täytyy vapauttaa 24 ukrainalaista merisotilasta

Kansainvälinen merioikeus linjasi lauantaina, että Venäjän täytyy vapauttaa 24 ukrainalaista merisotilasta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjän joukot ottivat kiinni merisotilaat ja veivät lisäksi kolme ukrainalaista alusta viime marraskuussa, kun ne olivat ylittämässä Kertsinsalmea. Sitä ennen venäläisjoukot olivat tulittaneet aluksiin päin.

Kertsinsalmi sijaitsee Venäjän itseensä liittämän Krimin ja Venäjän välillä. Se on myös kulkureitti Mustanmeren ja Asovanmeren välillä.

Hampurissa sijaitseva kansainvälinen merioikeus (ITLOS) sanoi, että Venäjän täytyy vapauttaa merisotilaat ja alukset välittömästi.

Oikeuden mukaan molempien valtioiden tulisi myös pidättäytyä toimimasta tavalla, joka pahentaisi kiistaa.

Ukraina on vaatinut merisotilaiden vapauttamista ja takavarikoitujen alusten palauttamista. Samaa on vaatinut myös muun muassa EU.

Venäjän ulkoministeriö sanoi lauantaina, että se ei ollut osallistunut kuulemisiin ja se aikoo puolustaa näkemystään siitä, että oikeuskäsittelyllä ei ollut tuomiovaltaa Kertsinsalmen tapahtumissa.

Kansainvälinen merioikeus ITLOS perustettiin vuonna 1982 solmitun kansakuntien merioikeusyleissopimuksen toimesta. Sekä Ukraina että Venäjä ovat merioikeusyleissopimuksen allekirjoittajia.

Venäjän ja Ukrainan kahdenvälinen sopimus antaa molemmille maille oikeuden käyttää Asovanmerta, joka sijaitsee niiden välissä ja joka on yhteydessä Mustaanmereen Kertsinsalmen kautta.

Venäjä liitti Krimin itseensä vuonna 2014 ja rakensi maantiesillan Krimille Kertsinsalmen yli. Venäjä syyttää Ukrainaa provokaatiosta Kertsinsalmella ja sen merisotilaita laittomasta kulusta Venäjän aluevesillä. Ukrainan uusi presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että jos Venäjä vapauttaa merisotilaat ja laivat, se olisi ensimmäinen merkki Venäjän johdolta sen valmiudesta lopettaa konflikti Ukrainan kanssa.