Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreät nousivat Saksassa, kansallismieliset suurin Ranskassa – äänestysinto nousemassa merkittävästi koko Euroopassa

Kaksi suurinta euroryhmää ovat säilyttämässä asemansa menetyksistä huolimatta. Vihreät lisäävät kannatustaan suurissa jäsenmaissa Ranskassa ja Saksassa. Seuraamme tässä jutussa eurovaalien tuloksen muodostumista sunnuntai-illan aikana.

Euroskeptikot ovat kasvattamassa kannatusta monissa maissa EU-vaaleissa, mutta vaalien voittajiksi ovat selviytymässä EU-myönteiset puolueet.

Euroopan parlamentti julkaisi ensimmäisen arvionsa uuden parlamentin paikkajaosta puoli kymmenen jälkeen. Suurimpana ryhmänä on pysymässä keskustaoikeistolainen EPP.

Arvion mukaan se kuitenkin joutuisi tyytymään noin 170 edustajaan nykyisen 218 paikan sijaan.

Toiseksi suurin ryhmä, sosiaalidemokraattinen S&D, olisi jäämässä noin 150 edustajaan. Sillä on nykyparlamentissa 191 edustajaa.

Kolmanneksi suurin yhtenäinen ryhmä olisi liberaali Alde, joka yhdessä Ranskan euromielisen En Marche -puolueen kanssa saisi noin 100 paikkaa. Vihreät saisi ennusteen mukaan 70 paikkaa nykyisen 52 sijaan.

Kahteen eri ryhmään hajaantuneet kansallismieliset saisivat ennusteen mukaan yhteensä noin 110 paikkaa.

Parlamentissa istuu 751 meppiä.

Le Pen pysyi suurimpana Ranskassa

Ranskassa Marine Le Penin johtama Kansallinen liittouma pysyy vaalien suurimpana puolueena, kertoo Reuters ovensuukyselyn mukana yhdeksän aikaan illalla. Ovensuukyselyn mukaan puolue on saamassa 24 prosenttia äänistä, kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin presidentti Emmanuel Macronin johtama EU-myönteinen En Marche -puolue.

Kansallisen liittouman kannatus on samaa luokkaa kuin edellisissä EU-vaaleissa viisi vuotta aiemmin.

Kolmannelle sijalle nousee vihreät, joka kyselyn mukaan nostaa kannatuksensa vajaasta yhdeksästä prosentista 13 prosenttiin.

Äänestysaktiivisuus on nousussa useassa EU-maassa, mukaan lukien Ranskassa. Ranskalaisista äänesti noin puolet, mikä on maan korkein luku EU-vaaleissa 20 vuoteen. Reutersin mukaan äänestysinto nousi varsinkin alueilla, joilla äärioikeisto menestyi.

Vihreät nousussa Saksassa

Saksassa liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatit on ovensuukyselyn mukaan menettämässä kannatustaan seitsemällä prosenttiyksiköllä. Se kuitenkin selviytyy suurimmaksi puolueeksi 28 prosentin kannatuksella.

Toiseksi ovat nousemassa vihreät, joka on maassa tuplaamassa kannatuksensa 22 prosenttiin. Kyselyn mukaan vihreät oli maan suosituin puolue alle 44-vuotiaiden joukossa. Viime vaaleissa puolueen kannatus oli runsaat 10 prosenttia.

Samoin sosiaalidemokraattien jälkeen neljänneksi tulossa oleva Vaihtoehto Saksalle on lisäämässä kannatustaan seitsemästä prosentista 10 prosenttiin.

Saksassa äänestysaktiivisuus on alustavan tiedon mukaan noin 59 prosenttia. Luku olisi 10 prosenttiyksikköä suurempi kuin viime vaaleissa ja korkein 25 vuoteen.

Äänestysinto kasvussa

Ennakkotietojen perusteella europarlamenttivaalien äänestysaktiivisuus on nousemassa viime vaaleista. Uutistoimisto Reutersin mukaan Euroopan-laajuinen äänestysprosentti olisi noin 51 prosenttia.

Äänestysinto EU-vaaleissa on ollut perinteisesti laimeaa niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Vuonna 2014 koko EU:n äänestysprosentti oli 42,6 prosenttia.

Tietoja kasvaneesta äänestysinnosta on Saksan ja Ranskan ohella monista muista maista. Tanskassa EU-äänestysaktiivisuus on maan historian suurin, 66,5 prosenttia. Puolassa äänestysaktiivisuus on suurin piirtein tuplaantumassa.

Suomessa äänestysprosentti nousi niukemmin 39,1 prosentista 40,7 prosenttiin.

Tanskan Kansanpuolue on menettämässä puolet kannatuksestaan

Pohjoismaissa kansallismielisten ryhmien kannatukset ovat kulkemassa päinvastaisiin suuntiin.

Ennusteiden mukaan Ruotsissa sosiaalidemokraatit säilyvät suurimpana puolueena, mutta Ruotsidemokraatit kisaavat toiseksi suurimman puolueen tittelistä Maltillisen kokoomuksen kanssa.

Tanskassa suunta on toinen. Puoli kymmeneltä tanskalaisen ovensuukyselyn mukaan viime vaalien voittaja Tanskan Kansanpuolue on menettämässä puolet kannatuksestaan noin 12 prosenttiin.

Suurimmaksi puolueeksi on nousemassa aiempi kakkonen, sosiaalidemokraatit.

Euroskeptikot yhdistivät voimansa

Vaalien suurimpiin kiinnostuksen kohteisiin kuuluu oikeistopopulistien menestys. Euroskeptiset ja maahanmuuttovastaiset puolueet ovat keränneet kannatusta ympäri maanosaa, ja nyt ne pyrkivät yhdistämään voimansa Euroopan parlamentissa.

Yhteistyötä varten perustettiin huhtikuussa uusi liittouma KVE, joka aikoo koota moniin pieniin ryhmiin kuuluneet lajitoverit yhdeksi isoksi toimijaksi. Se kisaa kolmanneksi suurimman ryhmän asemasta yhdessä Alden kanssa. Liikettä johtaa Italian sisäministeri, Lega-puolueen nokkamies Matteo Salvini.

Yhteensä liittouman puolueilla on nykyisessä europarlamentissa 36 edustajaa kahdeksasta maasta. Gallupit povasivat niille noin 70–80 meppiä.

Liittoumassa on puoluetta 13 eri maasta, yksi kustakin. Mukana ovat muun muassa Marine Le Penin johtama ranskalainen Kansallinen liittouma, saksalainen Vaihtoehto Saksalle,

Vapauspuolueet Alankomaista ja Itävallasta sekä Suomen perussuomalaiset.

Ryhmää voivat kasvattaa uudet myös uudet tulokkaat. Mahdollinen kumppani on EPP-ryhmästä eristetty Unkarin valtapuolue Fidesz, joka on kyselyjen mukaan saamassa yhä yli hieman yli puolet maan äänistä.

Euroskeptikot eivät kuitenkaan vieläkään muodosta yhtenäistä ryhmää. Esimerkiksi Italian pääministeripuolue Viiden tähden liike ja Britannian brexit-puolue eivät ole halunneet liittyä uuteen ryhmään.

Macron vahvistaa tai rikkoo liberaalien rivejä

Uusista puolueista huomio kiinnittyy myös Ranskan presidentin Emmanuel Macronin perustaman En Marchen menestykseen. Euromielisenä liberaalina tunnetun Macronin on odotettu täydentävän Aldea, johon Suomesta kuuluvat keskusta ja RKP.

Ranskan gallupit povaavat En Marchelle ainakin 20 edustajaa europarlamenttiin. Macronin tuella Alde voisi saada yli 100 edustajaa ja varmistaa kolmanneksi suurimman ryhmän aseman. Macron voisi siis todella vahvistaa liberaalidemokraattien ääntä, mutta Alden ja En Marchen odotettu liittouma ei ole virallisesti toteutunut.

Salvinin tavoin Macron on haikaillut uuden ryhmän perustamisen perään. Sen toteutuminen ei kuitenkaan voi olla yhden miehen projekti. Ryhmän perustaminen europarlamenttiin vaatii nimittäin ainakin 25 meppiä vähintään seitsemästä maasta.

Juttua päivitetään illan mittaan.

Lue myös: Ennakkoäänten laskenta on käynnissä, ja jännitys kasvaa vaalivalvojaisissa: “Katsotaan sitten, onko meillä kaksi vai kolme paikkaa”