Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa toivottiin kolmea paikkaa europarlamenttiin ja kuultiin "Teuvo"-huutoja

Europarlamenttivaalien ennakkoäänten laskenta on valmis. Perussuomalaiset jäi ennakkoäänissä viidenneksi.

Kokoomus nousi ennakkoäänissä suurimmaksi puolueeksi 20,9 prosentin kannatuksella. Sdp on toisena 16,7, vihreät kolmantena 14,4 ja keskusta neljäntenä 13,7 prosentin kannatuksella. Perussuomalaiset sai ennakkoäänistä 13,1, vasemmistoliitto 7,4, rkp 5,3, kristillisdemokraatit 5,3 ja muut puolueet 3, prosenttia.

Huhtasaari: ”Iso luottamuksen osoitus”

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa illan suurena tähtenä oli Laura Huhtasaari. Huhtasaari oli menossa läpi Euroopan parlamenttiin ensimmäisenä ehdokkaana.

– Iso luottamuksen osoitus, totesi Huhtasaari ennakkoäänten tultua julki.

Ennen iltayhdeksää Huhtasaarelle laskettu äänimäärä oli runsaat 48 000.

Illan toisena tähtenä oli perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen. Kun läpimenijät näytettiin ruudulle Apollo Live Clubissa, alkoivat suuret ”Teuvo!”-huudot. Hakkarainen ei kuitenkaan ollut paikalla vaalivalvojaisissa.

Alkuillan tietojen perusteella perussuomalaiset olisivat saamassa kaksi paikkaa. Puolue kuitenkin toivoi kolmea. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ja puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesivat usein illan aikana, että perussuomalaisten kannattajat käyvät vaaliuurnilla varsinaisena äänestyspäivänä. Halla-aho ei kuitenkaan ollut alkuillasta huolissaan siitä, että varsinkin Helsingissä oli sateinen päivä.

”Vielä kuukausi sitten olin oululainen kaupunginvaltuutettu”

Perussuomalaisten eurovaaliehdokasta Sebastian Tynkkystä povattiin yhdeksi vaalien menestyjäksi. Hän oli alkuillan laskennassa puolueen sisällä neljäntenä eikä ollut pääsemässä Euroopan parlamenttiin. Tynkkynen kertoi Lännen Medialle olevansa kiitollinen, jos on puolueen sisällä viiden parhaan joukossa. Kun äänistä oli laskettu puolet, Tynkkystä oli äänestänyt runsaat 7000 äänestäjää.

– Vielä kuukausi sitten olin oululainen kaupunginvaltuutettu. Kun tuon verran saa ääniä, saa olla kyllä tyytyväinen, Tynkkynen sanoi.

Alkuillan äänestystuloksen perusteella Tynkkynen arvioi, että puolue jää kahteen eurovaalipaikkaan.

PS etsii uutta ryhmää

Perussuomalaiset etsivät Euroopan parlamentista parhaillaan uutta kotia, kun sen nykyinen ECR-ryhmä todennäköisesti hajoaa. Perussuomalaiset on käynyt neuvotteluja italialaisen Lega-poulueen johtajan Matteo Salvinin kanssa uuden ryhmän perustamisesta.

– Meillä on jaettu tahtotila useiden eurooppalaisten puolueiden kanssa, että EPP:n [Euroopan kansanpuolueen] oikealle puolelle saadaan perustettua mahdollisimman suuri kansallismielinen ryhmä, sanoi Halla-aho.

Uudessa ryhmässä puolueet joutuvat osoittamaan ”enemmän suvaitsevaisuutta erilaisuutta kohtaan” kuin vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa.