Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Eurooppa ei ole joutumassa natsimörköjen valtaan – oikeistopopulistit vievät leijonanosan huomiosta, vähemmän ääniä

Ihmiset Euroopassa nyökyttelevät vihaisten poliitikkojen kansallismielisille puheille. Eurovaalien tulosennuste kuitenkin todistaa vastavoimasta. Yhä useampi nousee äänellään puolustamaan yhteistyötä ja EU-jäsenyyden hyviä puolia, arvioi Lännen Median päätoimittaja Matti Posio.

Moni odotti Euroopan siirtyvän näissä eurovaaleissa oikeistopopulistien aikaan. Niin paljon palstamillejä on kulutettu kansallismielisten lähestyvän voiton maalailuun.

Nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää, että nationalistit keräävät kymmenen prosenttia äänistä ja 90 prosenttia huomiosta.

Äärimielisten noustessa toteutuu aina myös vastareaktio: yhteistyöhaluisten ja Euroopalle myönteisten voimien nousu.

Oikeistopopulismi voittaa vain osassa maita

Suomen vaalitulos – euromielisimmät puolueet kärjessä – saattaa kieliä laajemmastakin havahtumisesta. Ihmiset Euroopassa kuuntelevat korvat höröllä Oma maa ensin -poliitikkojen vihaisia puheita ja nyökyttelevät aikansa.

Samalla yhä useampi herää myös puolustamaan sitä, miten hieno asia on yhdentyvä ja nykyiset kansalaisvapautemme takaava Eurooppa. Se on joka tapauksessa paljon parempi kuin sen vastakohta, sulkeutunut ja toisiaan kyräilevien maiden Eurooppa olisi.

Markkinoiden vapaus, mutkaton matkustaminen ja yhteistyö yli rajojen parantavat hyvinvointiamme. Eurovaalien tulosennuste osoittaa, että liberaalille demokratialle ja avoimelle yhteiskunnalle on vankka peruskannatus. Yksittäisistä maista on helppo poimia päinvastaisia tietoja. Unkarissa pääministeri Viktor Orbán uhoaa koko Euroopan mullistuvan, kun hänen Fidesz-puolueensa saa yli 50 prosenttia äänistä. Ranskassa Marine Le Pen julistanee samaa ilosanomaa. Samaan aikaan suurimmassa EU-maassa Saksassa Angela Merkelin euromieliset kristillisdemokraatit ja vihreät vievät yhteensä arviolta puolet äänistä.

Nationalistit hakeutuvat yhteistyöhön

On aika luopua vaalimasta mielikuvaa Euroopasta maanosana, joka kohta ajautuu natsimörköjen tai ainakin kansallismielisten populistien käsiin.

Kannattaa myös miettiä, ovatko kaikki nationalistit sittenkään isänmaansa ystäviä.

Entä mitä rajat kiinni -väki tekee EU-parlamentissa? On se vaan kumma ristiriita: eri maiden kansallismieliset puolueet hakeutumassa yhteiseen EU-ryhmään, jotta ne voisivat tehokkaammin kansainvälisessä yhteistyössä ajaa sellaisen vastustamista.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.