Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sdp:n valvojaisissa hurrattiin Heinäluoman äänikuninkuudelle –Rinne pitää kiinni tavoitteesta saada Suomeen naiskomissaari

Ennakkoäänten lupailema kolmas paikka jäi sdp:llä haaveeksi. Mikkel Näkkäjärvi sanoi lähtevänsä pohjoiseen kalastamaan.

Sdp:n eurovaalivalvojaisissa Helsingissä hurrattiin Eero Heinäluoman (sd.) valtavalle, yli 120 000:n äänimäärälle. Hän nousi vaalien äänikuninkaaksi. – Unohdetaan Stubb, hehkutti meppipaikkansa uusinut Miapetra Kumpula-Natri (sd.).

Heinäluoma liikuttui jo, kun ennakkoäänitulos rävähti valkokankaalle.

– Mieletön olo, ja vetää aika lailla nöyräksi, hän kommentoi yli 70 000:ta ennakkoääntä.

Sdp lisäsi kannatustaan, mutta ennakkoäänten lupaapa kolmas paikka jäi haaveeksi. Siinä oli ennakkoäänten perusteella kiinni nuoruuden oikeustuomiot puoluejohdolta ehdokasasettelussa pimittänyt Mikkel Näkkäläjärvi.

Näkkäläjärvi ei halunnut analysoida tuomiokohun vaikutuksia vaalitulokseensa, vaan sanoi iloitsevansa yli 10 000 äänestä. Hän ei osannut kertoa jatkosuunnitelmistaan muuta, kuin että lähtee seuraavaksi pohjoiseen kalastamaan. Eero Heinäluoman äänipottia puheenjohtaja Antti Rinne piti upeana.

Rinne sanoi, että hänen tavoitteenaan on edelleen, että Suomesta tulee EU:lle naiskomissaari.

– Se ei muutu tämän vaalituloksen myötä, vaikka olisi menty mihin suuntaan.

Miksei kahta ehdokasta?

Sitä, että puheenjohtaja Antti Rinteen tavoitteena on saada Suomesta naiskomissaari, Heinäluoma kommentoi kuten ennenkin.

– Minusta olisi hyvä, että kaikki EU-maat nimeäisivät komissaariehdokkaakseen sekä miehen että naisen. Silloin voitaisiin koko komission koostumuksessa ottaa huomioon myös tasa-arvonäkökohdat ja saada hyvä komissio, jossa on hyvä salkkujako, asiantuntemusta ja molemmat sukupuolet tasapuolisesti edustettuna, Heinäluoma sanoi.

Miapetra Kumpula-Natri ei kommentoinut mitenkään Rinteen puheita naiskomissaarista.

– Olen koittanut kertoa ihmisille, että eurovaalit eivät ole osa nimityspolitiikkaa. Kun nimeni on pyörinyt keskusteluissa, on tullut paljon ihmisiä sanomaan, että ethän sano ei, jos kysytään. Sen olen luvannut.

– Olen todella ylpeä pitkäaikaisesta työkaveristani Eero Heinäluomasta, jonka äänisaalis menee yli 100 000:n, Kumpula-Natri lisäsi.

Rinne tyytyväinen kannatuksen kasvuun

Antti Rinne oli tyytyväinen puolueensa menestykseen, vaikka vihreät kiilasivat vaalipäivän äänillä ohitse kakkossijalle. Hän ei alun perinkään pitänyt kolmatta paikkaa kovin todennäköisenä.

– Täytyy olla tyytyväinen, että nousua on yli 2 prosenttiyksikköä. Hyvä tulos.

Rinteen mukaan sdp menestyy aina ennakkoäänissä paremmin kuin varsinaisena vaalipäivänä. Näkkäläjärvi-kohun vaikutuksia hän ei halunnut arvioida.

– Vaalituloksessa ei oikeastaan ole mitään yllättävää. Nämä luvut ovat suunnilleen viimeisten galluppien mukaisia, Rinne sanoi.

Hallitusneuvotteluihin europarlamenttituloksella ei Rinteen mukaan ole odotettavissa vaikutusta. Todennäköisistä hallituspuolueista keskusta näytti menettävän yhden europarlamenttipaikan ja vihreät voittavan yhden.