Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin pormestari antoi täyslaidallisen maakuntapohjaiselle sote-uudistukselle – Antti Rinteeltä tiukka vastaus

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori vei terveisiä hallitusneuvottelupuolueiden puheenjohtajille.

Hallitusneuvotteluissa väläytetty sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen malli on “elämälle vieras”, arvioi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.).

Vapaavuori oli tiistaina Säätytalolla hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajien kuultavana.

– Lähtökohtaisesti isoimmat suomalaiset kaupungit vastustavat jyrkästi maakuntamallia. On erittäin surullista, että sitä ollaan ajamassa toista kertaa, Vapaavuori sanoi medialle, kun hän oli poistumassa Säätytalolta. Viime viikolla hallitusneuvottelujen vetäjä Antti Rinne (sd.) ilmoitti, että puolueet olivat saavuttaneet sovun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen hallintomallista.

Sote-uudistus aiotaan valmistella 18:n itsehallinnollisen maakunnan pohjalta. Tämän lisäksi pääkaupunkiseudulle selvitetään loppuvuoden aikana omaa erillisratkaisuaan.

Vapaavuoren mukaan maakuntamalli vie Suomea liittovaltiorakenteen suuntaan, kun samaan aikaan naapurimaat purkavat omaa välihallintojaan.

– Tämä malli on elävälle elämälle vieras. Se on askel taaksepäin. Se ei ole modernin ketterän, kansainvälistyvän Suomen malli, Vapaavuori sanoi.

Rinne: “Me teemme päätetyn mukaan”

Pääkaupunkiseudun mahdollinen erillisratkaisu sote-uudistuksessa antaa Vapaavuoren toivoa, vaikka se on hänestä vielä “pitkän matkan päässä”.

Säätytalolla Antti Rinne sanoi medialle, että pääkaupunkiseudun osalta ratkaisu on yhä auki. Rinnettä ei Vapaavuoren kritiikki tuntunut yllättävän.

– [Vapaavuori] voi olla kriittinen ja varmaan onkin. Me teemme päätetyn mukaan, sanoi Rinne tiistaina.