Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rinteen mukaan 1,2 miljardin lisämenoja katetaan työllisyystoimilla, veronkorotuksilla ja määrärahoja suuntaamalla

Hallitusohjelma viimeistellään huomenna, jos työryhmät saavat työnsä valmiiksi tänä iltana.

Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) vahvisti tiistaina iltapäivällä, että hallitusneuvotteluissa on sovittu valtion pysyvien uusien menojen kasvuksi 1,2 miljardia euroa. Se katetaan hänen mukaan muun muassa työllisyystoimenpiteillä, veroelementeillä sekä määrärahoja uudelleen kohdentamalla.

Veronkorotuksien nettomäärä on Rinteen mukaan 700 miljoonaa euroa, mihin sisältyy myös veronkevennyksiä.

Työllisyysasteen paranemisen määräksi on arvioitu 60 000 työpaikkaa valtiovarainministeriön arvion pohjalta. Silloin saavutettaisiin 75 prosentin työllisyysaste vaalikauden loppuun mennessä.

– Tämä kaikki liittyy normaaliin talouskasvuun. Eli jos vaalikausi mennään normaalin talouskasvun oloissa, ollaan tässä tilanteessa.

Normaalin, noin kahden prosentin talouskasvun olosuhteissa lisää velkaa ei Rinteen mukaan tulisi. Tavoitteena on, että julkinen talous olisi tasapainossa vaalikauden päättyessä.

Rinteen mukaan se tarkoittaa osittain sitä, että tulevat hankkeet riippuvat työllisyysasteen kehityksestä.

Kertaluonteisia menoja kuten ratainvestointeja rahoitetaan valtion omaisuutta kuten osakeomistuksia ja muuta omaisuusmassaa käyttämällä. Helsingin Sanomien mukaan valtion omaisuutta myytäisiin jopa lähes kolmen miljardin euron edestä.

Ohjelma on jo pitkä

Rinne ei suostunut kertomaan, onko esimerkiksi suurista ratainfrahankkeista jo sovittu.

– Tänään käydään ryhmissä neuvotteluja, miten laadittu raami jakautuu. Sen jälkeen, kun se on valmista toivottavasti tänä iltana, päästään viimeistelemään hallitusohjelma, joka on hyvin pitkä jo tällä hetkellä.

Metsäpolitiikassa hallitus haluaa Rinteen mukaan huolehtia siitä, että ilmastotavoitteet toteutuvat ja samalla huolehditaan metsäteollisuuden hankkeiden toteutumisesta siinä määrin kuin raaka-ainevarat antavat siihen mahdollisuuden.

Rinteen alle 1 400 euron eläkkeisiin nettona lupaaman satasen korotuksen hintalappu on noin 700 miljoonaa euroa – sitten kun se on kokonaan toteutunut, hän lisäsi.

– Hävittäjähanke pysyy kehyksissä 10 miljardina eurona.

Hallitusneuvottelujen ilmiötyöryhmien tavoitteena on saada mahdutettua ehdotuksensa 1,2 miljardin euron lisämenojen raamiin tänä iltana kello 22:een mennessä.

– Tähän asti ilmiöpöydät ovat kuvanneet tilanteen, miettineet tavoitteet ja keinot ja priorisoineet keinoja. Nyt niiden tehtävänä on pöydälle annetun talousraamin puitteissa rakentaa oma kokonaisuus keinoista. Sitä he nyt tekevät, Rinne sanoi.

Jos hyvin käy, hallitusohjelman sisältö voisi olla valmis keskiviikkoiltana.

Lue myös: Sdp:n Lindtman vahvisti: Puheenjohtajat sopineet, että valtion pysyvät menot nousevat 1,2 miljardia euroa