Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tähtitieteilijät näreissään SpaceX:n satelliiteista – ovat uhka yötaivaalle ja tähtitieteelle

Elon Muskin avaruusyhtiö aikoo moninkertaistaa kiertoradalla olevien satelliittien määrän.

Tähtitieteilijät ovat huolissaan siitä, että uudet satelliitit heikentävät kykyämme nähdä tähdet ja vaikeuttavat tieteellisten havaintojen tekemistä. Elon Muskin avaruusyhtiö SpaceX laukaisi viime viikolla 60 Starlink-hankkeensa satelliittia kiertoradalle. Laukaisun yhteydessä huomattiin, että satelliitit voi nähdä paljain silmin. – Kärjistetysti on sanottu, että jos monet uusien megaverkostojen satelliiteista olisivat jatkuvasti yhtä kirkkaita, tulevaisuudessa ihminen näkisi enemmän satelliitteja kuin tähtiä, kertoi Alabaman yliopiston tähtitieteilijä Bill Keel AFP:lle.

Satelliittien kirkkaus on sittemmin vähentynyt, mutta tämä ei ole poistanut kaikkien tutkijoiden huolta siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Muskin yhtiö on vain yksi useista yrityksistä, jotka suunnittelevat avaruusalalle lähtemistä.

Internet ulottuu avaruudesta kaikkialle

SpaceX:n Starlink-hankkeen tarkoituksena on tarjota nopea internet-yhteys avaruuden kautta erityisesti ihmisille, jotka ovat perinteisten maayhteyksien ulottumattomissa.

Starlink aloittaa toimintansa, kun yritys on laukaissut avaruuteen 800 satelliittia. Hankkeen valmistuessa satelliitteja on suunnitelmien mukaan käytössä yli 12  000.

Tällä hetkellä maata kiertää kaikkiaan noin 2  100 aktiivista satelliittia, arvioi yhdysvaltalainen Satellite Industry Association.

Radiotähtitieteilijöiden työ vaarassa

Elon Musk kommentoi astronomien huolia Twitterissä lupaamalla selvittää mahdollisuuksia satelliittien heijastavuuden vähentämiseksi. Hieman ristiriitaisesti hän lisäsi, että satelliittiverkostolla on “nollan prosentin vaikutus tähtitieteen kehitykselle”.

Bill Keel iloitsi Muskin lupauksesta, mutta ihmetteli, miksei asiaa ole selvitetty aiemmin. Hän myös lisäsi, että radiotähtitieteen parissa työskentelevät ovat kollegoitaan heikommassa asemassa. He tukeutuvat havainnoissaan taivaan kappaleiden elektromagneettiseen säteilyyn. Satelliitteja hallinnoivat yritykset eivät useinkaan tee riittävästi sen eteen, että heidän satelliittinsa eivät häiritsisi säteilyaaltojen havainnointia. STT