Kieltoa voi hakea myös huoneistossa polttamiselle, mutta montaakaan ei ole vielä myönnetty.
Parveketupakointikieltoja on edelleen haettu melko maltillisesti. Tupakkalain mukaan taloyhtiöt ovat voineet hakea tupakointikieltoa parvekkeille ja piha-alueille toissa vuoden alusta.
STT kysyi tuoreimmat tiedot kieltojen määrästä neljästä kaupungista. Helsingissä kieltoja oli toukokuun alkuun mennessä myönnetty 57, Tampereen seudulla 25, Kuopiossa 18 ja Lahdessa 10. Kiinteistöliiton Varsinais-Suomen piirin lokakuun tietojen mukaan koko maassa oli tuolloin voimassa 150 kieltoa. Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli kertoo, että eniten kieltohakemuksia tehdään aina syksyllä, kun ongelmaan havahdutaan.
– Vaikka yhtiökokouksia pidetään keväällä, tähän asiaan reagoidaan ongelmalähtöisesti. Piikkejä näkyy enemmän syksymmällä, jolloin reagoidaan kesän häiriösaldoon, Hupli sanoo.
Lue myös: Asunnon omistaja ei ole vastuussa vuokralaisen parveketupakoinnista (19.11.2015)
Savuttomuus maksaa
Tupakointikiellon hakemiseen tarvitaan yhtiökokouksen enemmistöpäätös, huolellinen valmistelu ja rahaa. Hintahaarukka on verrattain laaja, sillä päätös maksaa 500 – 1500 euroa. Tämän päälle tulevat vielä isännöitsijän palkkio, yhtiökokouksen kustannukset sekä käräjäoikeuden lainvoimaisuustodistuksen kustannukset.
– Haarukka on aika suuri, sillä kunnat tulkitsevat vaihtelevasti tarvetta kuulla huoneiston haltijoita. Osa luottaa täysin siihen kuulemiseen, mikä tehdään asunto-osakeyhtiössä, ja osa taas haluaa kuulla hallintolain mukaisesti uudestaan, mistä tietysti tulee kustannusten nousua, Hupli täydentää.
Toki rahalle saa siinä mielessä vastinetta, että kielto on pysyvä. Se voidaan perua ainoastaan, jos taloyhtiössä tehdään sellaisia korjauksia, joiden jälkeen savu ei enää kulkeudu muihin asuntoihin. Esimerkiksi pelkkä tupakoitsijan muuttaminen pois taloyhtiöstä ei riitä kiellon purkamisen syyksi.
Lue myös: Hämeenlinnassa vasta kaksi taloa on kieltänyt parveketupakoinnin – Kahta hakemusta käsitellään parhaillaan (16.10.2018)
Ei saa polttaa kotona eikä muuallakaan
Parvekesauhuttelun kieltämistä järeämpi toimi on polttamisen kieltäminen myös asuinhuoneistossa. Näitäkin kieltoja on jo haettu ja myönnetty. – Yksi tällainen kielto on annettu, ja yksi hakemus on hyväksytty osittain. Hylättyjä kieltohakemuksia on useampia, sanoo tiimipäällikkö Päivi Vepsäläinen Helsingin kaupungin asumisterveydestä.
Helsinki oli STT:n kartoituksessa ainoa kaupunki, jossa huoneistotupakointikielto oli myönnetty.
Vepsäläisen mukaan monista hylätyistä hakemuksista näkee, ettei niihin ole kovin paljoa panostettu.
– Ei välttämättä ole edes yritetty minkäänlaisia korjauksia missään vaiheessa, vaan on vähän koetettu kepillä jäätä, että irtoaisiko tällainen kielto, Vepsäläinen pohtii.
Koska Suomi pyrkii savuttomaksi vuoteen 2030 mennessä, tupakan tupruttelu vaikeutuu tulevaisuudessa entisestään. Kiinteistöliiton Hupli ennakoi, että kieltoja on tulossa lisää.
Tupakkalain tultua voimaan sosiaali- ja terveysministeriö asetti työryhmän harkitsemaan, voidaanko nykyisiä toimia pitää riittävinä. – Työryhmä arvioi parannustarpeita useilla sektoreilla, joista yksi oli asuntoyhteisöjen tupakointikielto. He ehdottivat asunto-osakeyhtiölain muuttamista siten, että yhtiökokous voisi enemmistöpäätöksellä päättää kieltämisestä. Toistaiseksi tämä ei ole edennyt, Hupli kertaa. STT
Lue myös: Tupakan ikäraja halutaan nostaa 20 vuoteen ja tupakkaveroon tulossa uusia korotuksia (31.5.2018)