Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläkeläinen ei voi enää asustella Turkissa tai Floridassa puolta vuotta kauempaa ilman, että oikeus Kelan etuuksiin muuttuu

Eläkeläinen putoaa Kelan etuuksien piiristä jo siinä vaiheessa, kun lentokoneen pyörät nousevat ilmaan, jos eläkeläinen aikoo olla EU-alueen ulkopuolella yli kuusi kuukautta.

Suomen ja Portugalin välinen verosopimus on irtisanottu ja Suomi alkoi verottaa Portugalissa asuvia suomalaisia eläkeläisiä täysimääräisesti.

Kela taas muutti käytäntöjään ulkomailla asuvien eläkeläisten etuuksien suhteen.

Kun ulkomailla on tähän asti saanut asua tilapäisesti yhden vuoden ilman, että oikeus Kelan sairausvakuutus- ja muihin asumisperusteisiin etuuksiin muuttuu, lyhenee aikaraja nyt pääsääntöisesti kuuteen kuukauteen. Uusi laki astui voimaan huhtikuussa. Kelan juristin Antti Klemolan mukaan kuuden kuukauden aikaraja on joustava, jos eläkeläinen pysyy EU-rajojen sisällä.

– Jos lähtee EU-alueen ulkopuolelle, ajasta ei voida joustaa.

Itse asiassa eläkeläinen putoaa Kelan etuuksien piiristä jo siinä vaiheessa, kun lentokoneen pyörät nousevat ilmaan, jos eläkeläinen aikoo olla EU-alueen ulkopuolella yli kuusi kuukautta.

– Esimerkiksi Turkissa ja Floridassa asuu paljon eläkeläisiä, joita tämä koskee.

Omat ratkaisut lääkekorvausten saamiseksi

Ulkomaille lähtevän, etuuksia saavan henkilön pitää ilmoittaa oleskelun kestosta ja tarkoituksesta Kelaan jo etukäteen, jotta Kela voi selvittää, vaikuttaako ulkomaille muutto etuuksien maksuun.

– Jos aikaraja ylittyy, niin eläkeläisen täytyy tehdä omat ratkaisunsa esimerkiksi sairaanhoidon ja lääkekorvausten saamiseksi.

Klemolan mukaan ratkaisu voi olla yksityinen sairaanhoito- tai matkavakuutus.

Tosin pitkäaikaissairaan on vaikea saada matkavakuutusta, joka korvaisi lääkekulut edes osittain.

Apteekista saa vain kolmen kuukauden lääkkeet, jos ostaja on sairausvakuutettu lääkkeen ostohetkellä, joten jos tarkoituksena on olla EU-rajojen ulkopuolella esimerkiksi seitsemän kuukautta, joutuu lääkkeistä maksamaan täyden hinnan neljän kuukauden ajalta.

– Kansaneläke maksetaan EU:n ulkopuolelle pysyvästi muuttavalle eläkkeensaajalle yhden vuoden ajan.

Jos eläkeläinen viettää suurimman osan vuodesta EU-alueen ulkopuolella, voi kansaneläkkeelle heittää pysyvät hyvästit.