Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimitusjohtaja Nivala: Kemijärven sellutehtaan toteutuminen on nyt varmaa, kun luvat on saatu

Investointipäätöksen jälkeen rakentaminen voi alkaa valituksista huolimatta. Raaka-ainetoimitukset on varmistettu etukäteen kahdeksalla sopimuksella.

Kemijärven sellutehdas on vahvassa myötätuulessa. Sille on nyt saatu ympäristölupa, vesitalouslupa ja poikkeuslupa rakentamisen aloittamiseen valituksista huolimatta. Boreal Bioref Oy:n toimitusjohtaja Heikki Nivala pitää tehtaan toteuttamista nyt varmana, vaikka investointipäätöstä ei vielä ole. Sen tekevät yhtiön tulevat omistajat mahdollisimman pian, ilmeisesti tämän vuoden aikana.

Tehtaalle odotetaan rahoitusta Kiinasta. Nivalan mukaan ulkomaiset sijoittajat eivät tee mitään päätöksiä ennen ympäristölupaa.

– Tämä investointi toteutuu sadan prosentin varmuudella. Se on tosi kannattava, mikä viime kädessä kuitenkin aina ratkaisee investoinnin toteuttamisen.

Luvat antavat etumatkan

Nyt saadut viranomaisluvat antavat sille Nivalan mukaan myös merkittävän etumatkan verrattuna Metsä Boardin Kemiin suunniteltavalle uudelle sellutehtaalle.

Hän ei ota kantaa, onko molemmille hankkeille Lapissa tilaa.

– Metsä Group tekee oman päätöksensä, mutta on selvää, että se katsoo ympäristön. Raaka-aine on se, joka ratkaisee.

Nivala vakuuttaa, että ainakin Kemijärven tehtaalle puuta riittää, koska sillä on kahdeksan puuraaka-aineen hankintaa koskevaa sopimusta. Siten raaka-ainetoimitukset tehtaan portille on jo etukäteen varmistettu.

Kemijärven tehdas käyttää puuta 2,8 miljoonaa tonnia vuodessa. Siitä puoli miljoonaa tonnia saadaan hakkeena paikallisilta sahoilta.

– Meillä on raaka-ainetta ja hyvä ympäristö. Alueen ihmiset pääsääntöisesti tukevat hanketta, Nivala sanoi.

Tieverkkoa parannettava

Nivala tyytyväinen siitä, ettei hallitusohjelmassa tullut rajoituksia puun käytölle ja että myös infran rakentamista voidaan edistää. Tehdashanke vaatii kymmenen vuoden aikana yli 200 miljoonan euron panostukset infraan, enimmäkseen alempiasteisen tieverkoston parantamiseen.

Tehtaan ympäristöluvan mukaiset ehdot muun muassa vesiin ja ilmaan johdettavien päästöjen osalta ovat erittäin tiukat. Nivala ei avannut niitä tarkemmin, koska aluehallintovirasto julkistaa ne vasta perjantaina.

– Alustavan tarkastelun pohjalta voidaan kuitenkin todeta, että asetetut ehdot eivät estä biojalostamon rakentamista. Yhtiö tarkastelee lupaehdot vielä yksityiskohtaisemmin ja varmistaa laitetoimittajien kanssa mahdollisen suunnittelun lisätarpeet ja muutokset tuotantoprosesseihin.

Yhtiö järjestää Kemijärvellä maanantaina yleisötilaisuuden, jossa se käy läpi lupaehtoja.

Juttua muokattu 13.6.2019 klo 15.38. Aiemmin faktalaatikossa kerrottiin virheellisesti, että tehdas työllistää valmistuttuaan suoraan 185 henkilöä ja välillisesti 1 250 henkilöä. Korjattu tiedot faktalaatikkoon.