Nato-liittolaiset Yhdysvallat ja Turikki ovat ajautuneet ankaraan sanasotaan asehankinnoista. Turkki on ostamassa samaan aikaan sekä amerikkalaisia F-35-hävittäjiä että venäläisiä S-400-ilmatorjuntaohjuksia.
Venäläisohjusten ostaminen ei saanut Yhdysvaltain puolustusministeriön takajaloilleen. Se pelkää, että sitä järjestelmän asennuksessa vuotaa tietoa Naton puolustuksesta Moskovaan.
Yhdysvallat uhkaa perua hävittäjäkaupat ja keskeyttää turkkilaislentäjien koulutuksen. Turkki on maksanut hävittäjistä 1,25 miljardia dollaria. Yhdysvaltain puolustusministeri Patrick Shanahan kirjoitti tämän kuun alussa turkkilaiselle virkaveljelleen kirjeen, jossa hän ilmoitti, että jos ohjuskaupat toteutuvat, F-35:n lentämistä harjoittelevien turkkilaispilottien on poistuttava Yhdysvalloista 31. heinäkuuta mennessä.
Ohjuksia tulossa pian Turkkiin
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoo, että ohjuksista on turha keskustella, koska kaupat niistä on tehty. Ensimmäiset ohjukset saapuvat hänen mukaansa Turkkiin heinäkuussa.
Yhdysvallat uhkaa myös pakotteilla Turkin aseteollisuusyrityksiä, jos Turkki ei peru ohjuskauppoja. Niiltä estettäisiin pääsy Yhdysvaltain finanssimarkkinoille.
Ohjaukset ovat saaneet Turkin liiran selvään alamäkeen. Turkin talous on ollut viime ajat muutenkin vaikeuksia. Ulkomaiset investoijat ovat kaikonneet.
Turkki uhkaa vastata samalla mitalla, jossa Yhdysvallat lähtee pakotetielle.
Laitteet eri tukikohtiin
Turkki teki ohjuspäätöksen vuotta 2017. Yhdysvallat tarjosi omaa Patriot-ohjustorjuntajärjestelmäänsä, mutta Turkki valitsi venäläisen S-400:n.
Yhdysvallat on siitä saakka yrittänyt saada Turkkia pyörtämään päätöksensä. Venäläisaseita on amerikkalaisten mukaan hankala saada yhteensopiviksi Naton systeemien kanssa.
Turkin mukaan venäläisohjuksia ei edes yritetä integroida Naton järjestelmiin, joten ne eivät Turkin mielestä muodosta uhkaa sotilasliitolle. Lisäksi venäläisohjukset sijoitetaan Turkin mukaan eri tukikohtiin kuin uudet amerikkalaishävittäjät tietovuotojen estämiseksi.
S-400 on yleisnimi useille variaatioille maasta ammuttavista ohjuksista, joilla voidaan pudottaa sekä lentokoneita että ohjuksia.
Niiden käyttöönoton kouluttamiseen ja myöhemmin käytön tukihenkilöiksi tarvitaan venäläistä henkilökohtaa. Tämä on Naton kannalta turvallisuusriski.
Koneen osia valmistetaan Turkissa
Riski kasvaa, jos Turkkiin tulee moderneja amerikkalaisia F-35-hävittäjiä. Monet eurooppalaiset maat aikovat korvata niillä vanhaa lentokalustoaan. F-35 on tarjolla myös Suomen uudeksi hävittäjäksi.
Venäjä kyllä tietää niistä jo yhtä ja toista, sillä Israelin ilmavoimille on käytössään F-35-koneita, joiden toimintaa Syyriassa olevat venäläiset tutkalaitteet ovat seuranneet tarkasti.
Turkin hävittäjäkauppojen peruminen on hankala operaatio, koska lähes tuhatta koneen osaa valmistetaan Turkissa. Niistä noin 400:aa tehdään pelkästään Turkissa.
Yhdysvallat on jo aloittelut valmistelut koneen osien valmistuksen siirtämiseksi muualle.