Veronpalautusten varaan lasketaan suurempia hankintoja ja niitä vastaan otetaan kulutusluottoa. Veronpalautusuudistuksen myötä maksupäivät ja palautussummat voivat kuitenkin muuttua kesken verotuskauden.
Veronpalautukset ovat monelle helpotus jouluhankintojen rahoittamisessa. Suurempia tarvehankintoja voi tulla eteen kuitenkin jo aiemmin – tällöin osa turvautuu veronpalautuksia vastaan myönnettäviin kulutusluottoihin.
Useat palvelut tarjoavat kulutusluottoa veronpalautuksia vastaan. Yleensä tämänkaltaiset kulutusluotot toimivat siten, että lainan myöntäjälle on osoitettava veronpalautusten määrä- ja sekä maksuajankohta. Veronpalautuksille osoitetun tilinumeron voi osoittaa suoraan velkojalle. Lakiasiain johtaja Vesa Korpela Veronmaksajain Keskusliitosta muistuttaa, että kulutusluottoa veronpalautuksia vastaan ottaessa tai muuten suuria hankintoja tehdessä kannattaa huomioida tänä vuonna voimaan astunut veronpalautuksen uudistus.
– Tärkeintä on huomioida se, että tästä lähtien veronpalautusten tai vaihtoehtoisesti jäännösveron maksupäivä on aina epävarma ja niiden summa voi muuttua. Näin käy, jos Verohallintoon tulee verotuskauden aikana uusia veroihin vaikuttavia tietoja.
Myös puolison verotusta on Korpelan mukaan syytä seurata, sillä puolisoiden verotus pyritään hoitamaan yhtenäisesti ja näin muutokset toisen verotuksessa viivästyttävät myös toisen veronpalautuksia. Valtakunnanvouti Juhani Toukola huomauttaa, että kulutusluottoa ei kannata ottaa veronpalautuksia vastaan silloin, kun on velkaa ulosotossa.
– Veronpalautukset voivat mennä suoraan ulosottoon, jolloin täytyy keksiä toinen keino maksaa niitä vastaan myönnetty laina.

Vara veronpalautuksissa?
Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että vaikka veronpalautukset ovat tilillä mukava lisä, ei henkilökohtaista taloussuunnittelua kannata jättää niiden varaan.
– Jos veronpalautuksia on tiedossa normaalia huomattavampi summa, niin toki silloin voi miettiä, kuinka sen käyttää tai investoi, Toukola sanoo. Takuusäätion viestintäpäällikkö Minna Mattila toteaa, että veronpalautusten käyttö lainansaantiin ei ole uusi ilmiö, joskaan myöskään paljon käytetty.
– Tällaisen lainan etu on se, että se periaatteessa sisältää valmiin maksusuunnitelman. Kuitenkin pikalainoihin tarttuvat usein ne, joilla velkakierre on olemassa jo ennestään. Siksi kannattaisi ensin miettiä muita vaihtoehtoja pakollisiin menoihin, kuten pienlainaa.
Asiantuntijoiden tiedossa ei ole, että muutos olisi toistaiseksi aiheuttanut kuluttajasektorilla laajasti ongelmia kulutusluottojen kanssa.
– Muutokset aiheuttavat aina jonkin verran hämmennystä. Kuitenkin lähtökohtaisesti kuluttajan on tiedettävä mitä tekee. Palautusten maksupäivä mainitaan verotuspäätöksessä, Korpela sanoo.

Käykö joulukauppa?
Edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen Kaupan liitosta sanoo, että veronpalautusuudistuksen vaikutuksia joulun kauppaan ja kulutukseen ei voida vielä arvioida varmuudella.
– Toki tämä voi vaikuttaa kulutuskäyttäytymiseen. Joulu on kyllä toisaalta sellainen juhla, että lahjat ja ruuat ostetaan joka tapauksessa. Veronpalautuksia on käytetty sitä paitsi muuhunkin kuin jouluun, kuten matkoihin.
Korpela pohtii, että uudistus poistaa suurimmat heilahtelut veronmaksajien kukkarossa: verotuksen tarkentuessa palautussummat pienenevät, mutta myöskään jäännösverot eivät välttämättä nouse yhtä korkeiksi kuin aiemmin.
– On mielenkiintoista nähdä, miten tämä vaikuttaa joulun kauppaan. Voi veronpalautusten aikaistaminen jonkin verran vaikuttaa, kun ei ole pakkosäästämistä mikä johtaisi loppuvuodesta ostopiikkiin.
