Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valvovien valtuutettujen ja asiamiesten virkoja on perustettu lukuisia – Vanhusasiavaltuutettu tulossa

Monella viralla on kansainvälinen tausta. Esimerkiksi EU edellyttää riippumatonta valvontaa yhdenvertaisuuslainsäädännölle.

Suomessa toimii jo useita eri alojen valtuutettuja ja asiamiehiä. Lisää on luvassa: hallitus päätti juuri perustaa eläinasiamiehen viran, ja vanhusasiavaltuutettukin on näillä näkymin tulossa. – Sen perustamista me ryhdymme nyt selvittämään, oikeusministeriön osastopäällikkö Johanna Suurpää kertoo toimesta, josta on maininta tuoreessa hallitusohjelmassa. Oikeusministeriön alalla toimivat jo tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara , yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä , tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio ja lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen . Uusin on juuri aloitteleva tiedusteluvalvontavaltuutettu. Valtioneuvosto nimitti tehtävään huhtikuussa Kimmo Hakosen . Maa- ja metsätalousministeriön yhteyteen perustettiin juuri elintarvikemarkkinavaltuutetun virka, johon hallitus nimitti toissa viikolla Olli Wikbergin .

Erilaisia asiamiehiä riittää eduskunnan oikeusasiamiehestä kuluttaja-asiamieheen sekä potilasasiamiehiin, jotka ovat lakisääteisiä terveydenhuollon toimintayksiköissä.

Riippumattomampaa ääntä tarvitaan

Valtuutettujen ja asiamiesten virkoja on perustettu terästämään eri alojen valvontaa ja edistämistä.

– He täydentävät järjestelmää. Virkoja on pyritty perustamaan sellaisiin kohtiin, joissa tarvitaan riippumattomampaa ääntä. Ne eivät ole suorassa hallinnollisessa ketjussa, Suurpää kuvaa.

Valtuutettujen mandaateissa on kuitenkin eroja.

– Joillakin on valvontavaltuutus, kuten yhdenvertaisuusvaltuutetulla ja tasa-arvovaltuutetulla. Lapsiasiavaltuutetulla on edistämistehtävä.

Lain mukaan lapsiasiavaltuutetun tehtävä on edistää lapsen edun ja oikeuksien toteutumista yleisellä yhteiskunnallisella tasolla yhdessä muiden alan toimijoiden kanssa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu ja tasa-arvovaltuutettu voivat valvoa oikeuksia yleisellä tasolla sekä niin, että he avustavat syrjinnän kohteeksi joutunutta yksittäistapauksessa.

Monella viralla kansainvälinen tausta

Valtuutettujen virkojen syntyhistoriassakin on eroja.

– Monessa on kansainvälistä taustaa. EU edellyttää riippumatonta valvontaa yhdenvertaisuuslainsäädännölle, ja YK:n lapsikomitea suositteli monta vuotta lapsiasiavaltuutettua ennen kuin virka päätettiin perustaa. Tiedusteluvalvontavaltuutettu liittyy isoon perustuslakiuudistukseen, joka tapahtui tiedustelulainsäädännön hyväksymisen yhteydessä, Suurpää kertaa. Valtuutetuista esimerkiksi Pimiä on entinen oikeusministeriön demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden yksikön johtaja, joka on toiminut myös oikeusministeri Tuija Braxin erityisavustajana sekä vihreiden eduskuntaryhmän juristina.

Tuoreimmista valtuutetuista Hakonen työskenteli oikeuskanslerinvirastossa kansliapäällikkönä ja apulaisoikeuskanslerin sijaisena. Wikberg siirtyy uuteen tehtäväänsä oikeusministeriön lainsäädäntöneuvoksen paikalta.

Suurpää ei osaa ottaa äkkiseltään kantaa siihen, tarvitaanko vastaavanlaisia valtuutettuja vielä lisää.

– Hirveän montaa pientä organisaatiota ei kannata perustaa, hän toteaa.