Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi

Puolueen varapuheenjohtajana vuodesta 2016 toiminut Kulmuni kertoi päätöksestään keskustan puoluetoimistolla.

Elinkeinoministeri ja keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni tavoittelee puolueen puheenjohtajuutta. Kulmuni kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa keskustan puoluetoimistolla Helsingin Töölössä. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi omasta ehdokkuudestaan viime viikolla samalla paikalla. Kulmunista tulee Kaikkosen jälkeen toinen ehdokas, joka lähtee tavoittelemaan keskustan puheenjohtajuutta. Puolue valitsee seuraajan nykyiselle puheenjohtajalle Juha Sipilälle ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa 7. syyskuuta.

Kaikkonen oli ensimmäinen, joka ilmoitti ehdokkuudestaan uudeksi puheenjohtajaksi. Kulmuni on hänen ohellaan yksi suosikeista keskustan johtoon. Eilen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoi, että hän ei tähtää puolueen johtoon. Aiemmin puolueen kärkihahmoista Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen ovat aiemmin ilmoittaneet, että he eivät ole ehdolla puolueen puheenjohtajaksi. Tuore valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) puolestaan on aiemmin sanonut Lännen Medialle, että hän harkitsee ehdokkuutta, jos ehdokkaita ilmoittautuu mukaan vain yksi. Mikäli Lintilä ei muuta mieltään, hänen ehdokkuutensa on nyt aiempaa epätodennäköisempi.

Varapuheenjohtaja pyrkii puheenjohtajaksi

Kulmuni, 31, on toisen kauden kansanedustaja Lapista. Hän on ollut vaalipiirin äänikuningatar kahdet eduskuntavaalit putkeen. Ääniharava uusi paikkansa kevään eduskuntavaaleissa yli 8 400 äänellä. Ennen kansanedustajan uraa Kulmuni on toiminut muun muassa silloisen ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä Paavo Väyrysen (kesk.) avustajana.

18-vuotiaana keskustaan liittynyt Kulmuni nousi puolueen varapuheenjohtajaksi vuonna 2016, ja hänet valittiin tehtävään uudelleen viime kesänä. Lisäksi Kulmuni on toiminut Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuodesta 2013 alkaen.

Kulmuni valittiin Suomi-Venäjä-Seuran puheenjohtajaksi syksyllä 2015. Hän luopui seuran puheenjohtajuudesta kesäkuun alussa tultuaan nimitetyksi elinkeinoministeriksi.

Koulutukseltaan hän on yhteiskuntatieteiden maisteri.

Lue lisää: Etelän isäntä vastaan Pohjolan emänta