Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomeen reissaavat EU-ministerit häiritsevät lomamatkaajia vain hetkittäin – Viranomaisilla mahdollisuus erikoisratkaisuun tarvittaessa

EU-puheenjohtajuuskausi näkyy poliisin ja rajavartiolaitoksen mukaan lentokentillä ja laivasatamissa korkeintaan silloin, kun ministerikokouksia on käynnissä. Heinäkuun puolenvälin jälkeen sisä- ja oikeusministerit saapuvat Suomeen.

Viranomaisilla on mahdollisuus palauttaa Suomen rajalle sisärajatarkastukset EU-puheenjohtajakauden aikana, jos tarve niin vaatisi.

Suomi kuuluu Schengen-alueeseen, jonka sisällä liikuttaessa sisärajatarkastuksia ei tavanomaisesti ole. Rajaturvallisuusasiantuntija, majuri Mikko Mustajärvi Rajavartiolaitoksesta kertoo, että periaatteessa tarkastukset voidaan Suomessa palauttaa, jos riskiarvion perusteella sellaiseen olisi tarvetta.

Mustajärven mukaan sisärajatarkastukset on mahdollista palauttaa alueellisesti vaikkapa niin, että ne koskisivat pelkkää Helsinkiin saapuvaa lauttaliikennettä.

– Jos se tehtäisiin, niin se varmaan tehtäisiin jonkin yksittäisen kokouksen ajaksi tai sitten hiukan ennen kokousta, Mustajärvi selventää Lännen Medialle.

Hän tähdentää, että sisärajatarkastusten palauttamisesta pitäisi päättää valtioneuvostossa. Siihen ei myöskään tämän hetken tiedon valossa ole tarvetta.

– Tällä hetkellä ei ole tullut riskiarvioissamme esille tarvetta sisärajatarkastusten palauttamiseen, emmekä poliisilta ole saaneet sellaista indikaatiota, että näin pitäisi tehdä, hän sanoo.

Viro pyysi lisäämään tarkastuksia 2017

Pari vuotta sitten, kesällä 2017, Suomesta Viroon laivalla matkustavia kehotettiin varaamaan satamissa hieman lisäaikaa mahdollisia matkustusasiakirjojen tarkastuksia varten (LM 28.6.2017).

Tuolloin etelänaapuri Viro oli juuri aloittanut EU-puheenjohtajamaana, ja Viron viranomaiset pyysivät maahan liikennöiviä laivavarustamoja lisäämään matkustajien asiakirjojen satunnaistarkastuksia.

Heinäkuun alussa alkaneen Suomen EU-puheenjohtajuuskauden vuoksi tarkastuksia ei ainakaan Viking Linen laivoilla ole lisätty.

Viking Linen viestinnästä kerrotaan, että lähtöselvittäjät tarkastavat matkustajien henkilöllisyydet, minkä lisäksi turvaporteilla tehdään vielä tarvittaessa pistotarkastuksia.

Yhtiö kertoo myös tarkastavansa silloin tällöin kaikkien matkustajien henkilöllisyydet turvaporteilla.

– Emme ole lisänneet tarkistuksia, meidän normaalit rutiinit on katsottu riittäväksi, yhtiön viestinnästä vastataan.

Mustajärvi Rajavartiolaitoksesta lisää, etteivät laivamatkustajat huomaa normaalina päivinä eroa turvajärjestelyissä.

– Kun on kokous käynnissä, niin saattaa olla, että siellä on enemmän porukkaa vuorossa, hän sanoo.

Korkean profiilin kokoukset keskittyvät kesään

Heinäkuussa käynnistyneen EU-puheenjohtajuuskauden turvatoimista vastaa ensisijaisesti poliisi. Poliisitarkastaja Ari-Pekka Calinin mukaan erityisiä turvajärjestelyjä on ministerikokousten aikana.

Suomessa ministerikokoukset on keskitetty Finlandia-taloon.

Viime viikolla EU-maiden ympäristöministerit kokoontuivat Helsingissä, kun taas heinäkuun puolessavälissä Suomeen saapuvat Euroopan unionin sisä- ja oikeusministerit.

– Ihmisille turvallisuusjärjestelyt näkyvät kaupunkikuvassa ja lentokentällä lähinnä lisääntyneinä poliisisaattueina, jotka saattavat aiheuttaa tilapäistä liikenteen ruuhkauttamista, Calin vastaa sähköpostitse.

Poliisi tekee yhteistyötä eri viranomaisten kanssa järjestelyissä. Yksityiskohtia Calin ei julkisuuteen avaa.