Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aktiivimalli ja vappusatanen aiheuttivat kiistelyä puheenjohtajatentissä – Harkimo pelkää hallitusohjelman johtavan krapulaan

Uusi hallitus ja oppositio kohtasivat ensimmäistä kertaa vaalien jälkeen puheenjohtajatentissä tiistaina. Mtv:n Suomi-Areena -tentissä olivat mukana lähes kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Ainoastaan keskustan Juha Sipilä ja kokoomuksen Petteri Orpo olivat lomien takia poissa. Sipilää tuurasi varapuheenjohtaja Katri Kulmuni ja Orpoa varapuheenjohtaja Antti Häkkänen .

Keskustelussa ei juuri uusia avauksia kuultu, mutta tunnetta oli mukana erityisesti siinä vaiheessa, kun keskusteltiin aktiivimallin purkamisesta ja eläkeläisille luvatusta “vappusatasesta”.

Keskustan Kulmuni edellytti, että aktiivimallin tilalle löydetään korvaavia työllisyyskeinoja ennen kuin se poistetaan.

Muut hallituspuolueet olivat aktiivimallin leikkurin nopean poistamisen kannalla. – Aktiivimalli on leikannut 100 000 työttömän perusturvaa. Jos tulee myöhemmin tietoa aktiivimallin työllisyysvaikutuksista, voimme tehdä korvaavia toimenpiteitä, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi. Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo epäili, ettei aktiivimallin vaikutuksista saada yksityiskohtaista tietoa.

– Kepityspolitiikka ei ole ollut työttömille hyvä ratkaisu, Ohisalo sanoi.

Oppositio moitti työllisyyspolitiikkaa

Oppositiopuolueet arvostelivat hallituspuolueita löyhästä talous- ja työllisyyspolitiikasta. Tosin Perussuomalaisten Jussi Halla-aho kertoi tivaamisen jälkeen kannattavansa aktiivimallin leikkurin poistoa.

– Mieluummin olisi oltava töissä kuin tulonsiirtojen varassa, Halla-aho sanoi.

Kokoomuksen Häkkänen korosti, että Suomen talouden tulevaisuus ei näytä hyvältä.

– Olemme suurten vaikeuksien edessä. Aktiivimallissa on korjattavaa. Suomessa on kuitenkin oltava työnteon ja ahkeruuden velvoite. Nyt kissojen ja koirien kanssa etsitään keinoja, joilla poistetaan hyviä saavutuksia, Häkkänen moitti. Kristillisdemokraattien Sari Essayah moitti hallitusta siitä, että se olisi ulkoistanut työllisyyspolitiikan työmarkkinajärjestöille.

– Selkeitä keinoja työllisyyden parantamiselle ei ole, Essayah sanoi. Tästä pääministeri ja Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne hieman tulistui.

– Hallitus vastaa työllisyyspolitiikasta ja 60 000 uuden työpaikan tavoitteesta. Keinot ovat valmistelussa. Voit olla Sari varma, että niitä tulee, Rinne vastasi. Liike Nytin ainoa kansanedustaja Harry Harkimo vertasi koko hallitusohjelmaa toiveiden tynnyriin.

– Hallitusohjelma vaikutti kyllä hyvältä, joten äänestin sen puolesta. Mieleen tulee siitä kuitenkin myös abiristeily, jossa pappa betalar, mutta lopulta on kauhea krapula tai sitten keskitytään vain tiettyihin asioihin. Keskittyisin yrittäjyyden tukemiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan, Harkimo sanoi.

Vappusatanen oli esillä

Rinne joutui perustelemaan jälleen sitä, miksi alle 1 400 euroa saaville eläkeläisille luvattu “vappusatanen” on toistaiseksi jäämässä parin kympin tasolle.

– Jatkoa seuraa taloustilanteen salliessa, kuten alun perin lupasin. Eläkeläisköyhyyttä on poistettava, Rinne painotti

Kokoomuksen Häkkänen piti vappusatasta absurdina lupauksena taloustilanteeseen nähden ja vihjaili sen olleen vaalitemppu. Halla-aho oli samoilla linjoilla.

– Sdp:llä on eniten eläkeikäisiä kannattajia, Halla-aho sanoi.

Li Andersson ja Katri Kulmuni puolustivat eläkkeiden korottamista.

– Oppositiossa on ylenkatsetta eläkeläisten tarpeelle korotuksia eläkkeisiin. Nyt parannuksia tehdään ja se on kunniakas työ, Andersson sanoi.

– Pienimpiä eläkkeitä on korotettava. Se on köyhän asialla olemista, Kulmuni jatkoi.

Syyrian pakolaiset esillä

Tentissä käsiteltiin myös Syyrian Al-Holin pakolaisleirillä olevien Suomen kansalaisten tilannetta sekä sitä, onko Irak lähettämässä suomalaisia Isis-taistelijoiden lapsia Suomeen. Näin Irakin ulkoministeriö on tiedottanut.

– Suomen Irakin suurlähettiläs ei tiennyt asiasta mitään. Ulkoministeriö selvittää parhaillaan asiaa. Toistaiseksi me emme tiedä Irakin tilanteesta enempää, Rinne kertoi.

Uusia käänteitä Al-Holin pakolaisleiriläisten kohtaloon ei paljastunut.

– Ainakaan aikuisia ei pidä leiriltä hakea pois, Kulmuni sanoi.

Suomen kansalaisilla on oikeus palata omatoimisesti maahan. – Viranomaiset tutkivat palaajat, jos he tänne tulevat. Meidän on noudatettava oikeusvaltioperiaatetta ja YK:n lasten oikeuksien sopimusta, Rkp:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi.

Häkkänen esitti, että Suomi käyttäisi käynnissä olevaa EU-puheenjohtajuuskautta tilanteen osittaiseen ratkaisemiseen.

– Alueelle pitäisi saada kansainvälinen tuomioistuin selvittämään rikoksia. Tutkinta Suomesta käsin olisi lähes mahdotonta, Häkkänen sanoi.