Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Analyysi: Keskusta kaipaa kipeästi luottamusta herättävää puheenjohtajaa – hallitusvastuu kummastuttaa yhä kentällä

Kaikille keskustalaisille ei ole selvää, miksi puolue on hallituksessa. Uuden puheenjohtajan pitäisi vakuuttaa niin uudet kuin vanhat kannattajat.

Seuraavalla keskustan puheenjohtajalla on hikinen urakka siinä, kun puolueen rivejä pitäisi koota yhteen vaalitappion jäljiltä. Keskustan kansanedustajien määrä tippui 18 paikalla ja gallupkannatus matelee reilussa 11 prosentissa.

Puolueen jonkinlaisesta hajaannuksesta kertoo se, että monet keskustalaisista ihmettelevät yhä sitä, miksi hallitukseen lähdettiin. Tämä kävi ilmi keskustan Suomi-Areena -keskustelussa keskiviikkona. Keskustan viestintäpäällikkö Laura Ruohola kysyi kenttäpalautteen pohjalta puolueen johtohenkilöiltä, miksi hallituksessa ollaan? – Olimme oppositioon menossa vaalituloksen myötä. Saimme kuitenkin paljon keskustalaisia asioita hallitusohjelmaneuvotteluissa läpi. Sinipuna-hallituksen keskittämispolitiikka ei olisi ollut hääppöistä, puheenjohtajaehdokas Antti Kaikkonen sanoi. – Yksi kysymys erottaa meidät muista puolueista. Se on: keskittäminen vai hajauttaminen? Olemme hajauttamisen kannalla eli sillä, että Suomessa on hyvä elää joka puolella maata, jatkoi puolestaan puheenjohtajaehdokas Katri Kulmuni .

Keskustan kannalta huolestuttavaa on myös se, että ilmeisesti maaseudulla ja viljelijöiden keskuudessa on epäilystä siitä, muistaako keskusta heitä.

Juuri Kulmuni ja Kaikkonen kisaavat vahvimmin keskustan puheenjohtajan paikasta.

Suuria linjaeroja ei heidän välillä vaikuta olevan. Molemmat puhuvat koko Suomen asuttuna pitämisen puolesta. Kulmuni tosin korostaa kansanliikettä ja osallistumismahdollisuuksia. Kaikkosen linja järjestötyöhön on: “enemmän toimintaa, vähemmän byrokratiaa”. Kulmuni nostaa ainakin toistaiseksi näkyvämmin keskustan oppi-isän Santeri Alkion teesejä esille. Silläkin voi olla merkitystä.

Mikä sitten kisan ratkaisee? Keskustan puoluekokous valitsee hänet, jonka uskotaan parhaiten nostavan kannatusta ja herättävän luottamusta.

Osalle valitsijoista voivat sukupuoli ja asuinpaikkakin merkitä paljon. Torniolainen Kulmuni, 31, saanee kannatusta pohjoisesta ja naisilta. Tuusulalainen Kaikkonen voi puolustusministerinä olla monen miehen suosikki.

Todennäköisesti useat puoluekokousedustajat tekevät valintansa vasta kokouspaikalla Kouvolassa 7. syyskuuta.

Kokouksessa pidettävillä puheilla on vielä suuri merkitys, jos kisa pysyy tiukkana.

Suomi-Areena-keskustelun perusteella uudelta puheenjohtajalta edellytetään johtajuutta, luottamuksen herättämistä, visiota, kentän kuuntelemista ja selkeätä viestintää niin vanhoille kuin uusille kannattajille.

Luottamusta ja kannatusta varten mikä tahansa puolue tarvitsee hyviä saavutuksia kerrottavakseen. Hallituspuolueita auttaa nyt se, että hallituksella on toistaiseksi varaa tehdä ainakin pieniä parannuksia. – Positiivisia uutisia olisi hyvä kertoa, jos ei nyt päivittäin niin ainakin viikoittain, Timo Kalli sanoi Suomi-Areenassa.

Jos taas joudutaan säästöjen tielle, kannatuksen kasvattaminen hallituksessa on tuskaista.